Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder De Fryske Marren

Heb je in huis last van kalkaanslag, aanslag op servies, slecht functionerende apparaten of droge haren na een douchebeurt? Dit heeft wellicht te maken met de waterkwaliteit (hard water). Deze plaats kent een waterhardheid van 6.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in De Fryske Marren heeft als effect kalkvrij water in huis. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op waterontharderrevolutie.nl bekijk je uitgebreide informatie alle mogelijke waterverzachters: wat is het, wat zijn de voordelen, en welke investering is nodig?

 • Gemeten waterhardheid van 6.20 dH in De Fryske Marren.
 • Dit resulteert mogelijk in issues zoals slecht functionerende apparaten en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor verlaging van de maandlasten voor energie, kleding en ander textiel gaat langer mee en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en ervaar het gemak. Profiteer van besparingen tot c.a. €240 per jaar.

Snelkoppelingen: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid De Fryske MarrenHoe functioneert zo’n installatie?KostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8561
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

De voordelen van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen De Fryske Marren

Heb je last van een onnodig hoge energierekening of doffe aanslag in keuken en badkamer? Meer en meer Hollanders en Belgen kiezen voor de installatie van een professionele waterontharder. Zo’n systeem filtert kalk uit kraanwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, besparen op schoonmaakmiddelen, kleding die langer mooi blijft en een beter presterende CV-ketel. In de omgeving van de gemeente De Fryske Marren vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in De Fryske Marren hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Kies de grootte van het huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Bezoek ook de pagina over: Goede ontkalker.

VoordeelUitleg
EcologischMinder zeepproducten nodig. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Verlenging levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers hebben minder last van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in De Fryske Marren?

Mogelijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in De Fryske Marren. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water zorgt voor een lager energieverbruik en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Hoeveel ga ik er van merken? Voor dit advies moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • De Fryske Marren heeft een geschatte waterhardheid van 6.20. Definitie: matig zacht water.
 • De consequenties hiervan is voor iedereen weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Denk aan een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, minder huidproblemen en huidirritaties en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Niet vergeten: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in De Fryske Marren

De waterhardheid van het leidingwater in De Fryske Marren is om en nabij de 6.20 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-de-fryske-marren-8561

Bekende modellen en merken

 • Wateronthardershop Eruo Twin 14 met groot zoutvat
 • Remon Waterontharders Neva
 • Watertotaal Euro Twin 40
 • Lubron Proline SXT2
 • North Star 11UD

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Van Marcke) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. De cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zodoende vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in De Fryske Marren verklein je de dH waarde van 6.20 naar een Dh van ongeveer 2. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat achterblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Op een gegeven moment zal de hars verzadigd raken. 4 keer per maand worden de harskorrels weer opgeladen. Dit noemt men regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel zout er nodig is verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. de totale waterconsumptie, de Dh waarde van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Op een bepaald moment raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden twee installaties: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege een schappelijke tarief, duurzaam qua energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een lagere efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Te bestellen vanaf c.a. €910.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout, de innovatieve werking en je kunt veel instellen. Als grote nadelen noemen we: de duurdere prijzen, het gebruikt een beetje stroom en soms dure onderhoudscontracten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1100.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €430,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het positieve effect van deze tweede cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb jij op het moment dat het systeem regenereert eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitstekend geschikt voor huishoudens met kinderen.
 • Twee cilinders werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in De Fryske Marren.

Voor altijd afrekenen met kalkaanslag?

Neem contact op met experts voor advies.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder kunnen zeer uiteenlopen. Dit loopt van €85 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €2275 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs hangt af van het merk, het aantal cilinders en hoeveel liter het systeem aankan. Buiten deze eenmalige investering betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van deze systemen lopen op vanaf €710, excl. installatie. Een luxe systeem varieert tussen ongeveer €1500 en €2100 inclusief inregelen. In het volgende schema achterhaal je de geschatte kosten van een waterontharder in De Fryske Marren.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de kosten bij erkende installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder problemen en vandaag nog modellen, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €150
Mechanische waterontharderVanaf €710
Elektrische waterontharderC.a. €1010
Regeneratiezout€25 voor 50 kg
OnderhoudstarievenBegint bij €120 op jaarbasis
InstallatieVanaf €200
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in De Fryske Marren?
De hardheid van het water in De Fryske Marren is grofweg 6.20 dH. De waarde in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een slim ontkalkingssysteem ontneemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die in de installatie wordt gestoken ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Natuurlijk is het zo dat je bovenal een waterontharder moet aanschaffen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. O.a. een minder droge huid, lekkerdere koffie en thee, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schrobben en poetsen. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit gebeurt doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium onderdelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt het hars schoongespoeld door zouttabletten. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. Het effect van dergelijke systemen is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontkalkers met ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schoon apparaat wordt voorgeschreven voor een lange levensduur en goede werking. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in De Fryske Marren.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Onder andere: lager stroom- en gasverbruik, een betere smaak van het water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, minder last van droge huid, bestaande kalkaanslag verdwijnt, een super zachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en de duurzame gedachte achter deze investering.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie