Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Balk

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, verstopte leidingen of een erg droge huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het toepassen van de beste waterontharder in Balk zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Via onze adviseurs lees je bruikbare informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke type ontharders zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van 6.20 dH in Balk.
 • Dit is de oorsprong van problemen als kalkstrepen op ramen en hoge stookkosten.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: kalkvrije leidingen, zijdezachte kleding en huid en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €240 op jaarbasis.

Klik door naar: Een waterontharder kopen en installerenVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid BalkFunctioneringKostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8561
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

De voordelen van zacht water

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Lagere stookkosten.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Balk

Ben jij ook klaar met slecht werkende huishoudelijke apparaten en/of glascorrosie? Meer en meer huishoudens bestellen een goede waterontharder. Zo’n systeem filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, heerlijk zachte kleding en lagere energiekosten. In en rondom gemeente De Fryske Marren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Balk hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. De installateur stuurt jou zo snel mogelijk een gespecificeerde offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De belangrijkste voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Milieuvriendelijke waterontharder.

PositiefBeschrijving
EcologischHet verbruik van zeepproducten neemt af. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukApparaten met verwarmingselementen zoals koffiezetapparaten hebben minder last van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJouw koffie, thee of gewoon een glas water is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water schuimt beter dan hard water. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat kost geld.
Overzicht met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Balk?

Misschien zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Balk. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water zorgt voor smaakvol water en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Balk heeft een waterhardheid van 6.20. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Onder andere maandelijks lagere energielasten, lekkere watersmaak en geen strepen meer op glas en lak.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Balk

De waterhardheid van het water in Balk is ongeveer 6.20 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-balk-8561

Vergelijk vakmannen in de buurt

Veel gekozen merken

 • Hydrotense Seduction 8
 • Delta Onega duplex
 • Wateronthardershop Euro Combi 20 Fleck 5600SXT
 • Boshuis iQualQ Duo 100
 • Fegon AquaStar 800 SHE

Technische uitleg werking waterverzachter

De basis is eenvoudig: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Alleen, hoe kan dat? Innovatieve waterontharders (van bijv. Honeywell) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van de waterontkalker in Balk minimaliseer je de dH waarde van 6.20 naar een Dh onder de 3. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het kalk dat overblijft ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en het type ontharder (de grootte). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De interne harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan twee types: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Belangrijke pluspunten zijn een concurrerend tarief, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: een relatief hoog zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €975.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, je hebt iets hogere stroomkosten en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Op termijn een waterontharder kopen?Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil is circa €380,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het handige van een ontharder met dubbele cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb je – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Extra handig voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Balk.

Jouw hele huis kalkvrij?

Kom in contact met experts voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Van €90 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €1700 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door het merk en model, het aantal cilinders en het aantal liter. Behalve deze eerste kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De kosten van deze systemen beginnen bij €810 (montage niet inbegrepen). Een uitgebalanceerde installatie varieert tussen ongeveer €1125 en €1700 incl. installatie. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bekijk je de geraamde kosten van een waterontharder in Balk.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Open de offerte vergelijker en bekijk actuele prijzen bij professionele installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos en snel monteurs, verschillende installaties en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €90
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €760
Elektrische waterontharderVanaf €980
Zouttabletten€45 per 100 kilo
OnderhoudskostenRond de €80 op jaarbasis
InstallatieBegint bij €230
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Balk?
De waterhardheid in Balk ligt op 6.20 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit het water wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt voordelen als langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen kalkaanslag in de badkamer.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
In de basis geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je vooral een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, lekkerdere koffie en thee, een super zachte was en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium deeltjes gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt de hars worden schoongespoeld via geplande regeneratie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. Het effect van dit soort modellen wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Een gereinigde machine is cruciaal zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Balk.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, een lekkere watersmaak, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, zijdezachte kleding, de apparaten in de woning werken effectiever en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie