Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Ouwsterhaule

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, dichtslibbende waterleidingen of huidirritaties? De reden daarvan is vaak te hard water in de leiding. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterontharder in Ouwsterhaule heeft als doel schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze pagina check je nuttige info info over diverse types waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en welke investering is nodig?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH in Ouwsterhaule.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als bittere thee koffie en verstopte leidingen.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De resultaten daarvan zijn een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, kleding en ander textiel gaat langer mee en geen strepen meer op glas en lak.
 • Laat een systeem plaatsen en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €280 per 12 maanden.

Direct naar: De juiste waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid OuwsterhauleWerkingInvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8513
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachter wasgoed.
 • Lagere energierekening.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Huidirritaties.
 • Kalkstrepen op ramen.
 • Eindeloos schoonmaken.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Ouwsterhaule

Heb jij genoeg van een cv-ketel die niet meer optimaal werkt of veel schoonmaakwerk? Flink wat Nederlanders bestellen een innovatieve waterontharder. Dit systeem haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, textiel slijt minder snel en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In de buurt van de gemeente De Fryske Marren vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Ouwsterhaule hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een regionale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Voordeligste verzachter.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkJe spoelt minder zeepproducten weg. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals HR-ketels hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor de huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. vaatwassers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Ouwsterhaule?

Waarschijnlijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Ouwsterhaule. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel een zachte huid na bad of douche en textiel en kleding die langer mooi blijven. Hoeveel ga ik er van merken? Aangaande deze vraag is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Ouwsterhaule zit met een waterhardheid van 6.20. Definitie: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • Het verkleinen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Bijvoorbeeld structureel lagere energiekosten, zijdezachte kleding en huid en minder poetsen en boenen.
 • Goed om te weten: water uit deze categorie is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Ouwsterhaule

De waterhardheid van het leidingwater in Ouwsterhaule bedraagt ongeveer 6.20 dH. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-ouwsterhaule-8513

Vergelijk vakmannen in de buurt

Vaak gekozen modellen

 • Fegon AquaStar S1000 HE
 • Delta Morava
 • Watergenius Blue Line Basic
 • Watertotaal Euro Combi Elegant 20
 • Atlantis Cabinet A-20R

Zo werkt een waterverzachter

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe werkt dat precies? De meeste waterontharders (van bijv. Autotrol) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Ouwsterhaule minimaliseer je de dH waarde van 6.20 naar een gezonde 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit kleine % kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen met zout
Na een periode zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Dit noemt men regenereren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na een tijd raken zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We onderscheiden twee soorten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Het gemak zit ‘m in een interessant tarief, het gebruikt geen energie en het is onderhoudsarm. Natuurlijk zijn er nadelen: een relatief hoog zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €900.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en brede mogelijkheden. Nadelen: de tarieven, het systeem gebruikt stroom en meer kans op defecten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1050.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €410,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het pluspunt van een extra cilinder zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als de regeneratie plaatsvindt.
 • Als je kiest voor enkele cilinder ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Machines met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Perfect voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder werkt dus niet beter of schoner, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Ouwsterhaule.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Ontvang contactgegevens van product-experts voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Ze zijn er al vanaf €105 voor magnetische ontharders tot meer dan €2150 voor een 2-cilinder systeem. De totaalprijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De investeringen in waterontkalkers starten vanaf €770 (zonder installatiewerk). Een luxe installatie zit ergens tussen de €1225 en €1825 inclusief montage en inregeling. In de onderstaande tabel check je de huidige kosten van een waterontharder in Ouwsterhaule.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Probeer dan onze online offerteservice en achterhaal de prijzen bij de beste installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos snel installateurs, type ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €100
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €840
Waterontharder (elektronisch)Vanaf €1180
Onthardingszout€17,50 voor 25 kg
OnderhoudscontractVanaf €95 p/jaar
InstallatiekostenVanaf €250
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is een waterontharder in Ouwsterhaule?
De hardheid van het leidingwater in Ouwsterhaule is circa 6.20 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een professioneel ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere verminderde eczeem klachten en geen kalkaanslag in de badkamer.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je met name een waterontharder moet kopen voor het gemak en wooncomfort. Bijvoorbeeld een zachte huid, fris kraanwater, zijdezachte kleding en veel minder poetsen in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. Deze calcium en magnesium elementen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door een regeneratie behandeling. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De doeltreffendheid van deze theorie is zeer twijfelachtig.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Installaties met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een schone installatie is belangrijk voor een goede efficiënte werking. Je kunt er ook voor kiezen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Ouwsterhaule.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: een besparing op de energierekening, meer smaak aan koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag in de badkamer, blinkende glazen, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie