Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Scharsterbrug

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, strepen op de ramen, verstopte leidingen of geïrriteerde huid? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. De beste waterontharder in Scharsterbrug resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Via onze adviseurs check je nuttige info info over diverse types waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.20 dH in Scharsterbrug.
 • Dit kan leiden tot bijvoorbeeld droog haar na het douchen en een hoge energierekening.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Pluspunten: een besparing op de energierekening, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Wacht niet langer en ondervind zelf de voordelen. Realiseer een besparing van wel €235 op jaarbasis.

Onderwerpen: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid ScharsterbrugTechnische detailsDe uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8517
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Water met een lekkere smaak.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een droge huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Water met een vreemde smaak.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Scharsterbrug

Zit jij thuis ook met een onnodig hoge energierekening en water met een vreemde smaak? Een toenemende groep huishoudens kiezen voor de installatie van een professionele waterontharder. Zo’n systeem onttrekt calcium en magnesium aan het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op bestek en servies, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, fris kraanwater en structureel lagere energiekosten. In de gemeente De Fryske Marren zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Scharsterbrug hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Kies de grootte van het huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. De installateur neemt contact met je op en stuurt een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest genoemde voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Duurzame waterverzachter.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamEr is minder zeep noodzakelijk. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Verlenging levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals boilers zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Lekkerder waterEen kopje thee, koffie of een glas water uit de kraan smaakt stukken beter.
Vermindert schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemEen lekker zachte huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld HR-ketels. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Scharsterbrug?

Vermoedelijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Scharsterbrug. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt smaakvoller water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Scharsterbrug heeft een geschatte waterhardheid van 6.20. Concreet: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is voor iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • O.a. structureel lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Niet vergeten: deze waterhardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Scharsterbrug

De waterhardheid van het drinkwater in Scharsterbrug bedraagt circa 6.20 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-scharsterbrug-8517

Bekijk installateurs in de regio

Populaire merken en modellen

 • Fegon AquaStar 2000 SHE
 • North Star 14UD
 • Puricom Stratos HE15
 • Ecowater eVOLUTION 200 compact
 • BWT AQA smart

Zo werkt een waterverzachter

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar hoe werkt dat precies? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als GE) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op basis daarvan zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Scharsterbrug verlaag je de dH waarde van 6.20 naar een Dh van ongeveer 3. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Deze hoeveelheid kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke week moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt ligt aan zaken als het aantal m3 water dat je verbruikt, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De aanwezige harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische of elektrische waterontharders
We onderscheiden twee producten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De voordelen zijn een concurrerende prijs, duurzaam qua energieverbruik en lagere onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: het systeem spoelt soms onnodig, minder efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €870.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gaat op vraag. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en je kunt veel instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de tarieven, bij een stroomstoring werkt het niet en een verhoogde kans op defecten/storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1225.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs is circa €420,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van 1 cilinder ontkalkers heb je tijdens het schoonmaken geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Extra handig voor huishoudens met kinderen.
 • Dubbele harscilinder heeft dus dezelfde werking, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Scharsterbrug.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Wij koppelen je aan product-experts voor advies.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De uiteindelijke kosten van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €105 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1950 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk en model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en het aantal liter. Naast deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van ontkalkers zijn zo’n €770, exclusief installatiekosten. Een geavanceerd apparaat zit ergens tussen de €1275 en €2200 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Scharsterbrug.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Ga aan de slag met de offerte vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij regionale installateurs. Op deze manier kun je moeiteloos en gratis merken, verschillende opstellingen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €90
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €810
Elektrische waterontharderRond de €1170
Zout€40 per 75 kg
OnderhoudstarievenRond de €115 per jaar
PlaatsingskostenVanaf €180
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Scharsterbrug?
De waterhardheid in Scharsterbrug is ongeveer 6.20 dH. De meting in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. De smaak wordt beter & zachter en heeft als extra pluspunten: lager stroom- en gasverbruik en geen glascorrosie of witte aanslag.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je in de eerste plaats een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Zoals minder huidproblemen en huidirritaties, fris kraanwater, een glanzende vaat en minder poets- en boenwerk. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium grondstoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door gebruik te maken van een speciaal regeneratie moment. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die werken op basis van magnetische velden. De werking van zo’n magneet is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling vul je ieder kwartaal bij met zout. Een goede reiniging is nodig voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Scharsterbrug.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Neem nou aspecten als: lagere energiekosten, een betere smaak van het water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, kleding die langer mooi blijft, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie