Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Doniaga

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, koffie of thee dat bitter smaakt of geïrriteerde huid? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.20 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het gebruik van de beste waterontharder in Doniaga maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Dit is goed voor jouw gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op waterontharderrevolutie.nl tref je praktische info over de waterverzachters: wat is het, waarom is het zo populair, en wat is de investering?

 • Een waterhardheid van 6.20 dH in Doniaga.
 • Mogelijk heb jij last van irritaties zoals geïrriteerde huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dat zorgt voor apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, lekkere watersmaak en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Wacht niet langer en geniet van de extra gemakken. Profiteer van besparingen tot c.a. €320 per jaar.

Onderwerpen: Een waterontharder kopen en installerenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid DoniagaTechnische detailsKostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8516
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Pluspunten van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Huidirritaties.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Doniaga

Wil jij ook af van geïrriteerde huid en hoog shampoo/zeepverbruik? Veel mensen kiezen een goede waterontharder. Deze installatie haalt de hardheidsmineralen uit het water. Voor elk gezin een meerwaarde. Geen kalkaanslag op bestek en servies, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, kleding die langer mooi blijft en een efficiëntere verwarming. In de omgeving van de gemeente De Fryske Marren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Doniaga hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een erkende installateur biedt je op korte termijn een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De positieve effecten vatten we samen in de onderstaande tabel. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste waterverzachter.

VoordeelUitleg
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals heetwaterkranen zullen geen kalkaanslag meer hebben. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Smaakvoller waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater smaakt veel beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Prettig voor je huidEen lekker zachte huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen boilers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Doniaga?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Doniaga. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water zorgt voor kalkvrije leidingen en een vermindering van schoonmaakproducten. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Doniaga heeft een gemeten waterhardheid van 6.20. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Onder andere langere levensduur van huishoudelijke apparaten, zijdezachte kleding en huid en het textiel gaat langer mee.
 • Goed om te weten: deze waterhardheid kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Doniaga

De waterhardheid van het leidingwater in Doniaga ligt op ong. 6.20 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-doniaga-8516

Vergelijk vakmannen in de buurt

Vaak gekozen modellen

 • Fegon AquaStar 1800 HE
 • General electric GNOH45KE
 • Watts OneFlow
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 30
 • Bayard Minima

Zo werkt een waterverzachter

Het zal je inmiddels bekend zijn: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? Innovatieve waterontharders (van bijv. Bayard) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Doniaga minimaliseer je de dH waarde van 6.20 naar een fijne 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Door de werking van de machine zal de hars zijn kracht verliezen. Gemiddeld eens per 7 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Dit noemt men regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Het zoutverbruik loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan de totale waterconsumptie, de gekozen resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Unieke harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden twee types: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een interessant tarief, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Als grote nadelen noemen we: onnodige verspilling van water en zout, een matige efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Te bestellen vanaf c.a. €790.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Het regenereren start op slimme momenten. De belangrijkste voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, het werkt efficiënter en inzicht in verschillende gegevens. Nadelen: een hogere prijs, het gebruikt een beetje stroom en hoge kosten qua onderhoud. Te bestellen vanaf c.a. €1000.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterontharder kopen?We maken onderscheid tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is circa €420,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • In de situatie met ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens de regeneratiecyclusniet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een stukje comfort voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Meerdere cilinders werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Doniaga.

Reken af met kalk!

Neem contact op met vakmannen voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n machine?

De kosten van een waterontkalker variëren nogal. De prijzen starten vanaf €170 voor magnetische ontharders tot ruim €1850 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De kosten hangen af van het merk en model, het type ontharder en de capaciteit van het systeem. Naast deze kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je instemt met een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van waterverzachters lopen op vanaf €700, exclusief installatiekosten. Een uitgebalanceerde installatie zit ergens tussen de €1475 en €2100 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst achterhaal je de geraamde kosten van een waterontharder in Doniaga.

Nieuwsgierig wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Probeer dan onze online offerteservice en check de huidige kosten bij professionele installateurs. Zo kan je makkelijk en snel vakmannen, type ontharders en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Circa €65
Mechanische waterontharderRond de €780
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €990
Tabletten€45 voor 100 kg
OnderhoudscontractV.a €145 op jaarbasis
InstallatiekostenVanaf €250
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Doniaga?
De hardheid van het leidingwater in Doniaga is circa 6.20 dH. De waarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een slim ontkalkingssysteem haalt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als extra pluspunten: lager stroom- en gasverbruik en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder moet aanschaffen voor het comfort. Denk hierbij aan verminderde eczeem klachten, lekkerdere koffie en thee, een zijdezachte was en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Voor kalkvrij water zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit is mogelijk doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium delen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen a.d.h.v. de regeneratie functie. Het onthardingszout is online te bestellen. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. Het effect van zo’n magneet is zeer twijfelachtig.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Machines met ontkalkingstabletten voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Een gereinigd apparaat is noodzakelijk zodat het systeem efficiënt blijft werken. Optioneel kan je ervoor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Doniaga.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: lagere energierekening, meer smaak aan koffie en thee, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van eczeem, geen kalkaanslag op bestek en servies, altijd een schone en zachte was, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie