Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Oldeouwer

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of huidirritaties? De reden daarvan is vaak de hardheid van het water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Oldeouwer heeft als effect water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze pagina tref je belangrijke informatie over diverse types waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH in Oldeouwer.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als water met een vreemde smaak en hoge stookkosten.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De resultaten daarvan zijn kalkvrije leidingen, een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Vergelijk meerdere offertes en geniet van de extra gemakken. Het kan veel opleveren, tot wel €210 per jaar.

Lees verder over: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid OldeouwerTechnische uitleg werkingInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8515
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Het effect van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lager energieverbruik.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Goed voor het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Eindeloos schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Oldeouwer

Ben jij ook klaar met een droge, geïrriteerde huid of veel schoonmaakproducten nodig? Een toenemende groep Nederlanders kiezen voor de installatie van een innovatieve waterontharder. Een dergelijke installatie haalt kalk uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op bestek en servies, je hebt minder wasmiddelen nodig, heerlijk zachte kleding en maandelijks besparen op de energiekosten. In de gemeente De Fryske Marren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Oldeouwer hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Kies de grootte van het huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. De installateur biedt je op korte termijn een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest bekende voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Goede waterverzachter.

PluspuntBeschrijving
EcologischEr is minder zeep noodzakelijk. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan minder snel stukApparaten met verwarmingselementen zoals heetwaterkranen hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Water met meer smaakThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwzal minder bitter smaken.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals wasdrogers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Oldeouwer?

Vermoedelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Oldeouwer. Dat is ook erg logisch. Zacht water leidt tot maandelijks lagere energiekosten en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Om deze vraag te beantwoorden bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Oldeouwer heeft een geschatte waterhardheid van 6.20. Concreet: matig zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is voor iedereen weer anders.
 • Een lagere waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Onder andere langere levensduur van huishoudelijke apparaten, minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Belangrijk: water met deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Oldeouwer

De waterhardheid van het leidingwater in Oldeouwer is 6.20 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-oldeouwer-8515

Vaak gekozen modellen

 • Fegon AquaStar 1800 ES
 • Erie IQsoft Eco9
 • Halutec Domus DPS 600
 • Kinetico Ergo 18
 • BWC Omega ET VIP de luxe 400

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De meeste waterontharders (van bijv. Culligan) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Zo verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Oldeouwer reduceert je de dH waarde van 6.20 naar een Dh van ongeveer 2. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Deze hoeveelheid kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd zal de onthardingshars verzadigen. Wekelijks moet de hars worden schoongespoeld met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De benodigde hoeveelheid zout wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met het regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische & mechanische waterontharders
Wij differentiëren twee installaties: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Het gemak zit ‘m in een concurrerende prijs, gebruikt geen stroom en lagere onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: veel zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Deze installaties worden al geplaatst voor €960.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. Het voordeel is: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en uitgebreide instellingen. De minpunten zijn: de aanschafkosten, bij een stroomstoring werkt het niet en soms dure onderhoudscontracten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1225.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Op termijn een waterontharder kopen?We maken onderscheid tussen een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs is circa €420,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het pluspunt van de 2e cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Als je kiest voor één cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert tijdelijk geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitermate handzaam als het watergebruik hoog is.
 • Twee cilinders heeft dus dezelfde werking, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Oldeouwer.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Leg nu contacten met specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De kosten van een ontharder zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €130 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2075 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van het merk en model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige investering heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De kosten van waterontharders zijn zo’n €730, zonder installeren. Een luxe installatie kost gemiddeld tussen de €1550 en €2050 (met montage inbegrepen). In het volgende schema vind je de geschatte kosten van een waterontharder in Oldeouwer.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Kies dan nu voor onze online offerteservice en achterhaal de tarieven bij professionele installateurs. Op basis daarvan kun jij eenvoudig en snel modellen, type systemen en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €160
Mechanische waterontharderV.a €870
Elektrische waterontharderC.a. €960
Onthardingstabletten€30 voor 50 kilo
Onderhoud (indicatie)Begint bij €155 p/jaar
MontageRond de €275
Tabel met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Oldeouwer?
De waterhardheid in Oldeouwer komt uit op ong. 6.20 dH. De meting in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een speciaal ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. Zacht water smaakt beter en heeft als bijkomende voordelen kleding die langer mooi blijft en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij vinden dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk aan een zachte huid en droog haar, meer smaak aan koffie en thee, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium bestanddelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de extra cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats middels zout. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. Het effect van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een degelijke schoonmaakbehandeling is nodig zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Oldeouwer.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, betere smaak van water, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, kleding blijft langer mooi, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie