Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Goedkoopste waterontharder

Wil jij een voordelige waterontharder laten plaatsen? Dan is het belangrijk dat je goed weet waar de kosten voor een ontkalker precies uit bestaan. Grofweg kunnen we dit onderverdelen in 3 onderdelen: de kostprijs van de apparatuur, de installatiekosten en het onderhoud. Zo’n 2/3 van de kosten gaan op aan materiaal. Besparen op de kosten voor een waterontharder kan dus eenvoudig door te kiezen voor een aanbieder met scherpe inkoopprijzen en aantrekkelijke merken. Soms kan een b-merk net zo goed zijn als een a-merk als we kijken naar de performance. 

Voordelige waterontharder aanschaffen

Hieronder lichten we per onderdeel kort toe op welke kosten je moet rekenen bij het kopen van een waterverzachter. Wanneer je offertes gaat vergelijk moet je goed in de gaten houden dat elke leverancier met andere voorrijkosten werkt, en de prijs voor het onderhoud ook flink kan verschillen.

  1. Materiaalkosten: Ten eerste moet je rekening houden met materiaalkosten wanneer je kiest voor het plaatsen van een water-zuiveringssysteem. De prijzen beginnen bij +/- €1000 en lopen op tot €1800, afhankelijk van het type systeem. Je moet daarbij kiezen tussen een voordelige mechanische ontharder of duurdere elektrische ontharder (die wel efficiënter werkt). 
  2. Installatiekosten: Ten tweede is de installatie van een systeem bij je thuis goed voor gemiddeld zo’n €275. De leverancier van wateronthardingsapparatuur zal vooraf een duidelijke inschatting maken. Kan het systeem bijvoorbeeld geplaatst worden in de meterkast? Of moeten er leidingen worden gelegd naar een andere ruimte (bijkeuken, trapkast of andere kamer)? Dit heeft allemaal effect op het tarief voor installatie. 
  3. Onderhoudscontract: Wanneer je kiest voor een aantrekkelijk elektrische waterontharder is het aan te raden om ook het onderhoud jaarlijks mee te nemen in je berekening. Los van het reinigingszout dat je altijd zelf aan de ontharder moet toevoegen (vaak 1 keer per 3 maanden). Gemiddeld kost een onderhoudsbeurt met watertest zo’n €125.

Wat is de gemiddelde prijs van wateronthardingsapparatuur

Hierboven kun je lezen uit welke drie onderdelen de aanschafkosten bestaan. Op basis van die aspecten hebben onze experts een gemiddelde prijs berekend voor zowel een mechanisch systeem als een elektrisch systeem. Let op: we zijn daarbij uitgegaan van een kwaliteitssysteem van een professionele installateur. 

SysteemHuishoudenPrijs v.a.Installatie
Mechanisch1 tot 4 personen€900€200
Mechanisch4 tot 7 personen€1250€250
Elektrisch1 tot 4 personen€1100€225
Elektrisch4 tot 7 personen€1450€300
Gemiddelde prijzen wateronthardingsapparatuur bij installateur

Besparen op de kosten

Wanneer je wilt besparen op de kosten van een waterontharder kun je kijken of je a. zelf de installatie kan doen, of b. zelf het onderhoudt kan doen. Aan de kostprijs van de apparatuur is nu eenmaal weinig winst te behalen. Het jaarlijkse onderhoud is op zich eenvoudig en prima zelf te doen. Het plaatsen van wateronthardingsapparatuur is echter wel een vak apart. Om dit op een goede manier te doen heb je toch wel enige basiskennis nodig van een waterontharder en het aansluiten en opzetten van waterleidingen. Tip: bekijk ook de zuinigste systemen.