Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Sintjohannesga

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, strepen op je ruiten, apparaten die slecht werken of geïrriteerde huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het kopen van de beste waterontharder in Sintjohannesga resulteert in water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Hier check je waardevolle info aangaande waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.20 dH in Sintjohannesga.
 • Mogelijk heb jij last van issues zoals bittere thee en een hoge energierekening.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: efficiëntere warmteoverdracht, kleding en ander textiel gaat langer mee en het textiel gaat langer mee.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €275 per jaar.

Snelkoppelingen: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het zinvol?Waterhardheid SintjohannesgaWerkingInvesteringFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8464
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Sintjohannesga

Heb je last van dichtgeslibde leidingen en slecht schuimende schoonmaakartikelen? Een groot deel van de mensen kiezen voor de installatie van een goede waterontharder. Een dergelijk systeem onttrekt kalk uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, lekkerdere koffie en thee en structureel lagere energiekosten. In de gemeente De Fryske Marren kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een laten installeren van een waterontharder in Sintjohannesga hoeft weinig tijd te kosten.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een professionele installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een interessante offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Professionele waterontharder.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan 30% langer meeApparatuur zoals heetwaterkranen hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Smaakvoller waterJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Gunstigere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld boilers. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Sintjohannesga?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Sintjohannesga. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water heeft als voordeel een langere levensduur van huishoudelijke toestellen en zijdezachte kleding. Maar is het echt noodzakelijk? Hiervoor is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Sintjohannesga heeft een waterhardheid van 6.20. Samengevat: matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen biedt comfort.
 • O.a. efficiëntere warmteoverdracht, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Uit de test: dit soort water is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Sintjohannesga

De waterhardheid van het leidingwater in Sintjohannesga is 6.20 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-sintjohannesga-8464

Interessante installaties

 • Erie Softline Eco10
 • Boshuis iQualQ Combi 150
 • Erie IQsoft Eco12
 • AquaCombi AquaCell
 • Remon Waterontharders Kama

Zo werkt een waterverzachter

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Pentair Fleck) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door dat proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Sintjohannesga minimaliseer je de dH waarde van 6.20 naar een Dh van ongeveer 3. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Deze hoeveelheid kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen (regeneratie)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken. Elke 5/6 dagen moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel zout er nodig is is afhankelijk van de totale waterconsumptie, de gekozen resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Er bestaan twee installaties: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een gunstig tarief, er zijn geen energieverbruik kosten en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: het aanzienlijke zoutverbruik, relatief inefficiënt en minder instellingen mogelijk. Dit systeem is beschikbaar vanaf €875.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en inzicht in statistieken. Nadelen: een hogere prijs, het gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. De prijs van zo’n systeem begint bij €1300.

Enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs is circa €410,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van een machine met een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van 1 cilinderige ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitstekend geschikt voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder werkt identiek als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Sintjohannesga.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Kom in contact met professionals voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €115 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €1550 voor een 2-cilinder systeem. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de doorstroomsnelheid. In aanvulling op deze initiële kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Tenslotte is er ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van ontharders lopen op vanaf €710, exclusief installatiekosten. Een geavanceerde installatie varieert tussen ongeveer €1400 en €1725 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema tref je de geraamde kosten van een waterontharder in Sintjohannesga.

Weten wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Maak nu gebruik van onze handige offerte-service en check de huidige kosten bij erkende installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder gedoe supersnel installateurs, soorten ontharders en de montagekosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €70
Waterontharder (mechanisch)Circa €670
Elektronische waterontharderVanaf €1160
Reinigingszout€45 voor 100 kilo
OnderhoudstarievenV.a €155 per jaar
MontagekostenBegint bij €190
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Sintjohannesga?
De hardheid van het kraanwater in Sintjohannesga ligt op 6.20 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem trekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. Zacht water smaakt beter en biedt voordelen als gunstig energieverbruik en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je vooral een waterontharder moet installeren voor het gemak en wooncomfort. Onder andere minder huidirritatie na het douchen, lekkerdere koffie en thee, extra schoon servies en veel minder poetsen in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water vrij van kalk te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. De magnesium en calcium elementen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder wordt het systeem gereinigd door een regeneratie behandeling. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van deze theorie is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet je zeker niet overslaan. Installaties met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een schone machine is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Eventueel heb je de keuze hiervoor te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Sintjohannesga.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Zoals o.a. lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, minder last van huidirritaties en/of eczeem, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie