Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Bantega

Heb je in huis last van kalkaanslag, strepen op de ramen, dichtgeslibde leidingen of droge haren na een douchebeurt? Waarschijnlijk komt dat door erg hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.20 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het toepassen van de beste waterontharder in Bantega resulteert in zacht en schoon water zonder kalk. Het draagt bij aan de gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina vind je uitgebreide info over verschillende soorten waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het, en wat is de investering?

 • Een waterhardheid van 6.20 dH in Bantega.
 • Mogelijk heb jij last van voorvallen als een witte aanslag op het glaswerk en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een zachte huid en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Wacht niet langer en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €300 per jaar.

Lees verder over: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid BantegaHoe werkt het?Geschatte kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8538
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Het risico van hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Bittere thee en koffie.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Bantega

Wil jij ook af van apparaten die slecht werken of glascorrosie? Meer en meer Hollanders en Belgen plaatsen een elektrische waterontharder. Deze installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op douchekop, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de gemeente De Fryske Marren zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Bantega heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Kies de grootte van het huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. De installateur neemt contact met je op en stuurt een aantrekkelijke offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest bekende voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Mogelijk ook interessant: Milieuvriendelijke verzachter.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Je stoot minder CO2 uit omdat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals vaatwassers hebben geen last meer van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidEen lekker zachte huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Gunstigere energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Bantega?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Bantega. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water heeft als voordeel een meer efficiënte verwarming en textiel en kleding die langer mooi blijven. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Bantega ontvangt een waterhardheid van 6.20. Samengevat: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • O.a. een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, minder huidproblemen en huidirritaties en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Noemenswaardig: deze waterhardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Bantega

De waterhardheid van het drinkwater in Bantega is om en nabij de 6.20 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-bantega-8538

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Vaak gekozen modellen

 • Grunbeck WINNI-mat VGX19
 • Watergenius Blue Line Advance
 • Watertotaal Euro Combi Elegant 10
 • MultiAqua WaterMaster EC-4
 • Amysoft E-300

Hoe werkt de waterverzachter?

Het is al een aantal keer genoemd: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De moderne waterontharders (van merken zoals Culligan) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Bantega verklein je de dH waarde van 6.20 naar een Dh onder de 3. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Op een gegeven moment zal de onthardingshars verzadigen. Elke 5/6 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt bepaald door grootte van het huishouden, hoe hard het water is en het formaat (kleine of grote installatie). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Speciale harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Op een bepaald moment raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We behandelen twee soorten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een concurrerende prijs, het gebruikt geen energie en lagere onderhoudskosten. Als grote nadelen noemen we: een relatief hoog zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Beschikbaar vanaf €975.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Een populair model vanwege: besparing op regeneratiezout, een slimme werking en geavanceerde instellingen. Nadelen: de hogere aanschafprijs, het systeem gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1025.

Enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan kan je kiezen tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil komt uit rond de €360,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het grootste voordeel van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • In de situatie met enkele cilinder ontkalkers heb je tijdens het schoonmaken geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Machines met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal als het watergebruik hoog is.
 • Een systeem met dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Bantega.

Een woning zonder kalkaanslag?

Leg nu contacten met vakmannen voor een demo.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De kosten van een waterverzachter zijn erg wisselend. Dit begint vanaf €100 voor magnetische ontharders tot wel €1425 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De kosten hangen af van het model, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de doorstroomsnelheid. Naast deze aanschafkosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van ontkalkers starten bij €680 (montage niet inbegrepen). Een uitgebalanceerd apparaat kost gemiddeld tussen de €1100 en €1700 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bekijk je de geschatte kosten van een waterontharder in Bantega.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Surf verder naar onze online offerteservice en achterhaal de kosten bij de beste installateurs. Zo kan men zonder gedoe en direct specialisten, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €130
Mechanische waterontharderV.a €710
Elektronische waterontharderC.a. €1000
Zouttabletten€27,50 per 50 kilo
OnderhoudstarievenRond de €115 (jaarbasis)
InstallatiekostenRond de €275
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Bantega?
De hardheid van het kraanwater in Bantega is doorgaans 6.20 dH. De waarde in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een slim ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere zachter wasgoed en minder poetsen en boenen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Globaal geldt: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet installeren voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk aan verminderde eczeem klachten, fris kraanwater, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit gebeurt doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. Deze calcium en magnesium delen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder wordt het hars schoongespoeld door de regeneratie functie. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die op een totaal andere manier functioneren. Het effect van magnetische producten is niet erg betrouwbaar.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Modellen met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is nodig om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Dit kun je eventueel uitbesteden door te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Bantega.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Bijvoorbeeld: lagere stookkosten, betere smaak van water, minder zeep en wasmiddel nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, kleding dat langer meegaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie