Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Vegelinsoord

Wil jij ook af van kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, slecht werkende huishoudelijke apparaten of droge haren na een douchebeurt? Dat is doorgaans toe te schrijven aan te hard water in de leiding. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.20 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. De beste waterontharder in Vegelinsoord maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op dit portaal tref je bruikbare info met betrekking tot waterverzachters: wat is het, wat zijn de voordelen, en wat ben ik kwijt?

 • Een waterhardheid van 6.20 dH in Vegelinsoord.
 • Dit kan zorgen voor issues zoals strepen op de ramen en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Pluspunten: efficiëntere warmteoverdracht, kleding en ander textiel gaat langer mee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €310 per 12 maanden.

Onderwerpen: Waterontharder kooptipsVoordelenIs het zinvol?Waterhardheid VegelinsoordFunctioneringBegroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8467
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Vegelinsoord

Heb jij genoeg van een onnodig hoge energierekening of slecht schuimende schoonmaakartikelen? Steeds meer woningeigenaren kiezen een betrouwbare waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Het is geschikt voor elke woning. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, het textiel gaat langer mee en structureel lagere energiekosten. In de buurt van de gemeente De Fryske Marren kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Vegelinsoord hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Selecteer het type huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis heeft verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we verzameld in een lijst. Lees ook verder over: Waterontharder informatie.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkEr is minder zeep noodzakelijk. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals Quookers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook neemt het stroomverbruik af.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee of glas kraanwater is veel smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasmachines. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Vegelinsoord?

Vermoedelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Vegelinsoord. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor verminderde eczeem klachten en zachte kleding, bedlinnen en handdoeken. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Vegelinsoord kent een waterhardheid van 6.20. Dit staat voor matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is nogal subjectief.
 • De waterhardheid verlagen heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijvoorbeeld gunstig energieverbruik, heerlijk zachte kleding en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Vegelinsoord

De waterhardheid van het water in Vegelinsoord is ongeveer 6.20 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-vegelinsoord-8467

Vaak gekozen modellen

 • Erie Softline Eco30
 • NoCalc NoCalc
 • Waterluxe Duo 7
 • Hydrotense StandAlone 8L
 • Atag Descale 5

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

De basis is eenvoudig: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Ecowater) werken op basis van ionenuitwisseling. De cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op die manier zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Vegelinsoord reduceert je de dH waarde van 6.20 naar een Dh onder de 2. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit beetje kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. Om de 6/7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Het zoutverbruik verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Na een tijd raken zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden 2 machines: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een laag tarief, duurzaam qua energieverbruik en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: het systeem spoelt soms onnodig, een lagere efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Deze installaties worden al geplaatst voor €900.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gaat op vraag. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en inzicht in statistieken. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1000.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €390,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het voordeel van twee cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor enkele cilinder ontkalkers heb je tijdens de regeneratiecyclusniet de beschikking tot zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam voor huishoudens met kinderen.
 • 2 cilinders is echt geen noodzaak, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Vegelinsoord.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De investering van een waterontkalker zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €125 voor magnetische ontharders tot zo’n €2125 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter. Behalve deze aanschafkosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Afsluitend heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De onkosten van dergelijke installaties beginnen vanaf ongeveer €670 (montage niet inbegrepen). Een geavanceerd systeem kost gemiddeld tussen de €1550 en €2025 incl. installatie. In de tabel hieronder bekijk je de actuele kosten van een waterontharder in Vegelinsoord.

Nieuwsgierig wat het kost om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze vergelijkingstool en bekijk actuele tarieven bij de beste installateurs. Via die service kan jij gemakkelijk en gratis modellen, soorten ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €120
Mechanische waterontharderVanaf €710
Waterontharder (elektronisch)Circa €1060
Onthardingstabletten€25 voor 50 kg
OnderhoudRond de €145 per 12 maanden
InstallatiekostenRond de €150
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Vegelinsoord?
De hardheid van het kraanwater in Vegelinsoord is gemiddeld 6.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een ontkalkingssysteem filtert kalk uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit water smaakt een stuk beter en biedt voordelen als een zachte huid na bad of douche en bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder moet laten plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Je kunt denken aan verminderde eczeem klachten, smaakvol water, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om water vrij van kalk te maken zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dat is haalbaar doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium elementen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt middels zout. Het onthardingszout is online te bestellen. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De uitwerking van dit soort modellen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is nodig zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Vegelinsoord.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Neem nou aspecten als: gunstig energieverbruik, meer smaak aan koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, een glanzende vaat, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie