Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Wat zijn de kosten van een Waterontharder?

Wanneer je overweegt om een waterontharder aan te schaffen, is een van de eerste vragen die in je opkomt waarschijnlijk: “Wat gaat dit mij kosten?” Zowel in de aanschaf als in het onderhoud kunnen de kosten variëren. In dit blog duiken we dieper in de (maandelijkse en jaarlijkse) kosten van een waterontharder, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Aanschafprijs van een Waterontharder

Allereerst is er natuurlijk de initiële aanschafprijs. Deze varieert afhankelijk van het type en de capaciteit van de waterontharder. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden ligt de aanschafprijs tussen de €1.000 en €2.500 (voor de goedkoopste modellen). Luxere modellen of systemen met een grotere capaciteit kunnen echter meer kosten.

Installatiekosten

Naast de aanschafprijs moet je ook rekening houden met de kosten van installatie. Deze kosten kunnen variëren tussen de €100 en €500, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en het uurtarief van de installateur. Vraag altijd meerdere offertes aan om een goed beeld te krijgen van de te verwachten kosten.

Onderhoudskosten

Om een waterontharder goed te laten functioneren, is regelmatig onderhoud nodig. Hierbij kun je denken aan:

  1. Zout: De meeste waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling en hebben regeneratiezout nodig. De kosten voor zout liggen tussen de €5 en €10 per zak van 25 kg. Afhankelijk van het gebruik kan een gezin van vier personen verwachten jaarlijks zo’n 2 tot 6 zakken zout nodig te hebben. Dit komt neer op jaarlijkse kosten van €10 tot €60.
  2. Onderhoudsbeurten: Het is raadzaam om de waterontharder eens in de 1 à 2 jaar te laten controleren door een professional. Dit om te zorgen dat alle onderdelen goed functioneren en om de levensduur van de machine te verlengen. De kosten hiervoor liggen gemiddeld tussen de €50 en €150 per beurt.

Besparingen

Het is niet alleen maar uitgeven; een waterontharder kan je op termijn ook geld besparen:

  1. Minder zeep en schoonmaakmiddelen: Zacht water zorgt voor beter schuimende zeep. Dit betekent dat je minder product nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Dit kan je jaarlijks enkele tientjes tot wel honderd euro besparen.
  2. Langere levensduur van apparaten: Kalkaanslag door hard water kan de levensduur van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en boilers verkorten. Door het gebruik van een waterontharder kunnen deze apparaten langer meegaan, wat op de lange termijn een besparing oplevert.
  3. Minder energiekosten: Kalkaanslag in bijvoorbeeld je boiler kan zorgen voor een hoger energieverbruik. Met zacht water voorkom je deze aanslag en kan je apparaat efficiënter werken, wat resulteert in een lagere energierekening.

Totale Jaarlijkse Kosten

Laten we nu alles bij elkaar optellen:

  • Zout: €10 – €60
  • Onderhoud: Laten we uitgaan van een gemiddelde van €100 elke twee jaar, dus €50 per jaar.

Dit betekent dat de gemiddelde jaarlijkse kosten van een waterontharder (na aanschaf en installatie) liggen tussen de €60 en €110.

Hoewel de initiële investering in een waterontharder aanzienlijk kan zijn, biedt het op de lange termijn zowel financiële als niet-financiële voordelen. Denk aan de besparingen op zeep en schoonmaakmiddelen, de langere levensduur van apparaten, en het gemak van minder kalkaanslag in huis. Als je de jaarlijkse kosten en de besparingen tegen elkaar afweegt, zou je tot de conclusie kunnen komen dat een waterontharder een investering is die zichzelf in de loop der jaren terugverdient.

Plaats een reactie