Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Legemeer

Heb je last van kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, bittere thee of koffie of huidirritaties? Waarschijnlijk komt dat door de hardheid van het water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.20 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het gebruik van de beste waterontharder in Legemeer resulteert in kalkvrij water in de woning. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal verzamel je bruikbare informatie met betrekking tot waterverzachters: wat voor installaties zijn er, wat zijn de voordelen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 6.20 dH in Legemeer.
 • Dit kan zorgen voor situaties als geïrriteerde huid en verwarmingselementen die isoleren.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, verminderde eczeem klachtenen het textiel gaat langer mee.
 • Start met vergelijken een kies voor duurzaam gemak. Realiseer een besparing van wel €345 per 12 maanden.

Klik door naar: Waterontharder kooptipsVoordelenIs het echt nodig?Waterhardheid LegemeerHoe werkt het?De uiteindelijke kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8527
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Pluspunten van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Irritaties aan de huid.
 • Kalkaanslag op kranen en douchekoppen.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Legemeer

Heb je in huis last van apparaten die slecht werken en kalkaanslag op kranen en tegels? Een groeiend aantal Nederlanders plaatsen een elektrische waterontharder. Zo’n installatie haalt kalk uit het leidingwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, het textiel gaat langer mee en een efficiëntere verwarming. In de omgeving van de gemeente De Fryske Marren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Legemeer hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. De installateur verstuurt je binnen enkele dagen een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder in huis kan voor elk huishouden interessant zijn. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Professionele ontharder.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. De CO2 uitstoot is lager omdatje CV-ketel zuiniger werkt.
Apparaten gaan 30% langer meeHuishoudelijke apparaten zoals Quookers hebben minder last van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Meer smaak aan het waterJe verse koffie & thee of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Verminderde energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Legemeer?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Legemeer. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel een verlaging van de maandlasten voor energie en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Kan ik dan niet zonder? Voor dit advies bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Legemeer heeft een geschatte waterhardheid van 6.20. Dit houdt in matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid reduceren biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • O.a. een besparing op de energierekening, een zachte huid en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Noemenswaardig: dit soort water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Legemeer

De waterhardheid van het drinkwater in Legemeer is om en nabij de 6.20 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-legemeer-8527

Vraag offerte op in omliggende regio’s

Veel gekozen merken

 • Grunbeck Weichwassermeister GSX5
 • Remon Waterontharders Kupa
 • Euro Combi 14 Fleck
 • Waterluxe Duo 12
 • Atag Descale 30

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het is al een aantal keer genoemd: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Het gros van de waterontharders (van merken als Van Marcke) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door wat daar gebeurd vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Legemeer verlaag je de dH waarde van 6.20 naar een gezonde 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk zal niet leiden tot problemen.

Regenereren met zout
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Elke week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemt men regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte ligt aan zaken als het waterverbruik, de Dh waarde van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Ongeveer eens per week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd middels regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische en elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee types: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een voordelige prijs, duurzaam qua energieverbruik en minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: meer zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Je koopt zo’n machine al vanaf €790.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het systeem gebruikt stroom en meer kans op defecten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1225.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? We maken onderscheid tussen een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €350,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van een ontharder met dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als de hars wordt gespoeld.
 • In het geval van enkele cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een stukje comfort bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Twee cilinders werkt dus hetzelfde, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Legemeer.

Ook klaar met kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De kosten van een waterontkalker zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €160 voor magnetische ontharders tot een slordige €2050 voor een 2-cilinder systeem. De prijs hangt af van het merk en model, het type ontharder en de capaciteit van het systeem. Naast deze aanschafkosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De kosten van ontkalkers beginnen vanaf ongeveer €700 (montage niet inbegrepen). Een geavanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1475 en €2025 inclusief montage en inregeling. In het volgende schema bekijk je de huidige kosten van een waterontharder in Legemeer.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Gebruik dan onze vergelijker en bekijk actuele kosten bij erkende installateurs. Zo kan men gemakkelijk en gratis modellen, type systemen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €130
Mechanische waterontharderRond de €770
Waterontharder (elektronisch)Vanaf €900
Onthardingszout€40 per 75 kilo
OnderhoudscontractVanaf €85 p/jaar
InstallatieCirca €170
Rekenvoorbeeld met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Legemeer?
De waterhardheid in Legemeer is ongeveer 6.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem onttrekt magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als extra pluspunten: minder huidproblemen en huidirritaties en geen glascorrosie of witte aanslag.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Natuurlijk is het zo dat je met name een waterontharder moet aanschaffen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Onder andere comfortabel douchen, zacht en fris water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium stoffen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door middel van pekelwater. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van dit soort modellen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Modellen met een vat voor ontkalkingstabletten die worden toegepast tijdens regeneratie moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schone machine wordt voorgeschreven voor een goede efficiënte werking. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Legemeer.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, minder schoonmaakmiddelen benodigd, minder last van huidirritaties en/of eczeem, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, zachter wasgoed, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie