Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Elahuizen

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, apparaten die slecht werken of droog haar na het douchen? Waarschijnlijk komt dat door erg hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het gebruik van de beste waterontharder in Elahuizen resulteert in schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Via onze adviseurs vind je waardevolle informatie over de waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom is het zo populair, en wat zijn de kosten?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH in Elahuizen.
 • Dit is de oorsprong van irritaties zoals geïrriteerde huid en dichtgeslibde leidingen.
 • Zorgt dat de waterhardheid daalt naar onder de 3 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn gunstig energieverbruik, een glanzende vaat en het textiel gaat langer mee.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €200 per jaar.

Snel naar: Waar op letten bij waterontharder kopenPluspuntenIs het zinvol?Waterhardheid ElahuizenWerking eenvoudig uitgelegdKostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8581
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Het effect van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Een droge, geïrriteerde huid.
 • Strepen op je ruiten.
 • Bittere smakende thee.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Elahuizen

Heb je in huis last van een erg droge huid en/of witte aanslag op het glaswerk? Een groeiend aantal Nederlanders lossen dit op met een elektrische waterontharder. Deze installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, een glanzende vaat en besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente De Fryske Marren zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Elahuizen hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een erkende installateur stuurt jou zo snel mogelijk een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Lees ook verder over: Goedkoopste ontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieubewustMinder zeepproducten nodig. Verlaging van CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Langere levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals wasmachines zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, limonade of glas kraanwater is veel smaakvoller.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Minder last van eczeemEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Minder energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen vaatwassers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat leidt tot meer energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Elahuizen?

Waarschijnlijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Elahuizen. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water leidt tot ren glanzende vaat en geen kalkaanslag in de badkamer. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Elahuizen heeft een geschatte waterhardheid van 6.20. Dit houdt in matig zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verlagen is goed voor mens en milieu.
 • Onder andere langere levensduur van huishoudelijke apparaten, lekkere watersmaak en minder poetsen en boenen.
 • Opmerking: deze waterhardheid hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Elahuizen

De waterhardheid van het water in Elahuizen ligt op ong. 6.20 Duitse graden. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-elahuizen-8581

Vergelijk vakmannen in de buurt

Populaire merken en modellen

 • Judo Judomat Kompakt 45 M-KB
 • Hydrotense Seduction 8
 • Boshuis iQualQ Combi 200
 • Lubron Easysoft 450 Classic
 • Lubron Easysoft 1100 SXT2

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als GE) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in Elahuizen reduceert je de dH waarde van 6.20 naar een zachte 2.5 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Dit procentuele aantal kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Eens per week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We behandelen twee producten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een laag tarief, het gebruikt geen energie en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: een hoger zoutverbruik, een matige efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €830.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de hogere aanschafprijs, het gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1175.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €390,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het pluspunt van deze tweede cilinder is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Wanneer we spreken over 1 cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Uitstekend geschikt voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Elahuizen.

Reken af met kalk!

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor een demo.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De prijs van een ontharder liggen nogal uiteen. Van €50 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €2150 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De totaalprijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De prijzen van dergelijke installaties starten bij €760 (zonder installatiewerk). Een systeem met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1375 en €1850 inclusief inregelen. In onderstaande schema check je de geraamde kosten van een waterontharder in Elahuizen.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Open onze vergelijker en achterhaal de kosten bij betrouwbare installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe en vandaag nog installateurs, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €145
Mechanische waterontharderCirca €740
Elektrische waterontharderRond de €1020
Zouttabletten€15 voor 25 kg
OnderhoudscontractBegint bij €115 per beurt
PlaatsingskostenRond de €175
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Elahuizen?
De hardheid van het kraanwater in Elahuizen ligt rond de 6.20 dH. De meting in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die in de installatie wordt gestoken bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij merken op dat je in de eerste plaats een waterontharder moet kopen voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan comfortabel douchen, zacht en smaakvol water, extra schoon servies en minder schoonmaakwerkzaamheden. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Voor kalkvrij water transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars weer opgeladen door middel van zout. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werkzaamheid van deze magneten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Systemen met eigen ontkalkingstabletten waarmee geregenereerd wordt moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Ook het schoonmaken van de machine wordt voorgeschreven zodat het systeem efficiënt blijft werken. Dit kun je eventueel uitbesteden door jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Elahuizen.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen lopen flink uiteen. Bijvoorbeeld: verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvol water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid, geen kalkaanslag op bestek en servies, mooie schone glazen, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie