Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Ruigahuizen

Wil jij ook af van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, koffie of thee dat bitter smaakt of droog haar na het douchen? De kans is groot dat dit komt door hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.20 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Ruigahuizen zorgt voor kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Op deze pagina lees je uitgebreide info aangaande waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH in Ruigahuizen.
 • Dit resulteert mogelijk in bijvoorbeeld glascorrosie en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Positieve gevolgen zijn: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. Het kan veel opleveren, tot wel €340 op jaarbasis.

Klik door naar: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid RuigahuizenWerking eenvoudig uitgelegdGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8564
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Pluspunten van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Hoog shampoo/zeepverbruik.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Koffie of thee dat bitter smaakt.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Ruigahuizen

Heb jij genoeg van slecht functionerende apparaten en bittere smakende thee? Veel mensen lossen dit op met een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op douchekop, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, een glanzende vaat en lagere stookkosten. In en rondom gemeente De Fryske Marren vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Ruigahuizen was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Selecteer het type huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur verstuurt je binnen enkele dagen een aantrekkelijke offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Mogelijk ook interessant: Waterverzachter informatie.

VoordeelUitleg
DuurzaamheidJe spoelt minder zeepproducten weg. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers hebben minder last van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Smaakvoller waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water schuimt beter dan hard water. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Ruigahuizen?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Ruigahuizen. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water leidt tot een langere levensduur van huishoudelijke toestellen en geen kalkaanslag in de badkamer. Hoeveel ga ik er van merken? Hiervoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Ruigahuizen ontvangt een waterhardheid van 6.20. Dat betekent matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is erg persoonlijk.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. gunstig energieverbruik, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Goed om te weten: deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Ruigahuizen

De waterhardheid van het leidingwater in Ruigahuizen is om en nabij de 6.20 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-ruigahuizen-8564

Installateurs in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Hydrotense Seduction 16
 • Mooiwater Medium
 • Delta Duplex compact
 • General electric GXOF18KE
 • Fegon AquaStar 800 SHE

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Whirlpool) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Op deze wijze zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Ruigahuizen voer je de dH waarde terug van 6.20 naar een acceptabele 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het resterende kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een gegeven moment zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per week moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemt men regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout ligt aan zaken als de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en het soort ontharder (klein of groot). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door middel van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee soorten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een concurrerend tarief, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. Nadelen zijn er ook: onnodige verspilling van water en zout, een lagere efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Deze installaties worden al geplaatst voor €960.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. De voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de installatiekosten, het kost stroom en meer kans op storingen. Beschikbaar vanaf €1025.

Enkel- of dubbel cilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €450,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het pluspunt van een installatie met 2 cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In de situatie met enkele cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • 2 cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Ruigahuizen.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Ontvang contactgegevens van erkende adviseurs voor montage.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een ontharder liggen nogal uiteen. Ze zijn er al vanaf €55 voor een magnetische ontharder tot een slordige €1850 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De totaalprijs hangt af van het merk en model, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze initiële kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De tarieven van deze systemen beginnen vanaf ongeveer €710, excl. installatie. Een slim systeem kost gemiddeld tussen de €1150 en €1725 (met montage inbegrepen). In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de huidige kosten van een waterontharder in Ruigahuizen.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te laten installeren? Ga aan de slag met onze vergelijker en check de huidige kosten bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je makkelijk en snel specialisten, type systemen en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €65
Mechanische waterontharderC.a. €870
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1140
Onthardingstabletten€30 voor 50 kilo
Onderhoud (indicatie)C.a. €160 per beurt
PlaatsingskostenBegint bij €200
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Ruigahuizen?
De hardheid in Ruigahuizen schatten we op 6.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een slim ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat leidt tot zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als extra pluspunten: gunstig energieverbruik en geen glascorrosie of witte aanslag.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het comfort. Bijvoorbeeld comfortabel douchen, betere smaak van water, extra schoon servies en veel minder poetsen in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water kalkvrij te maken zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. De magnesium en calcium elementen hechten zich aan de kunstharskorrels. In de 2e cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd d.m.v. natrium. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werkzaamheid van deze magneten is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Modellen met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Ook het schoonmaken van de machine is noodzakelijk zodat het systeem efficiënt blijft werken. Eventueel heb je de keuze hiervoor dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Ruigahuizen.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, smaakvol water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een minder droge huid na het douchen, geen kalkaanslag meer in de badkamer en keuken, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie