Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Rottum

Wil jij ook af van kalkaanslag, aanslag op servies, dichtslibbende waterleidingen of een droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het installeren van de beste waterontharder in Rottum heeft als effect zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en het is een duurzame investering. Middels onze specialisten check je praktische info over diverse types waterverzachters: welke soorten zijn er, hoe werkt het, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.20 dH in Rottum.
 • Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld glascorrosie en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Pluspunten: structureel lagere energiekosten, zacht en smaakvol water en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €200 op jaarbasis.

Thema’s: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid RottumHoe werkt zo’n systeem?KostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8461
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Smaakvol water.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Minder poetsen en boenen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Bittere smakende thee.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Rottum

Heb je last van irritaties aan de huid of kalkstrepen op glas en lak? Een toenemende groep Nederlanders nemen een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag in de badkamer, je hebt minder wasmiddelen nodig, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en kalkvrije leidingen. In de omgeving van de gemeente De Fryske Marren werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Rottum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Klik direct door naar: Professionele waterontkalker.

PluspuntUitleg
DuurzaamHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatje CV-ketel zuiniger werkt.
Levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Betere smaak kalkvrij waterEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidEen lekker zachte huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Lagere energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. heetwaterkranen. De warmteoverdracht is minder effectief en dat kost geld.
Lijst met de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Rottum?

Misschien bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Rottum. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water zorgt voor smaakvol water en een forse verlaging in het gebruik van schoonmaakmiddelen. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Rottum heeft een gemeten waterhardheid van 6.20. Dit houdt in matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is per persoon weer anders.
 • Een lagere waterhardheid biedt comfort.
 • Denk aan lagere stookkosten, minder last van een droge huid en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Belangrijk: deze waterhardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Rottum

De waterhardheid van het leidingwater in Rottum is om en nabij de 6.20 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-rottum-8461

Populaire merken en modellen

 • Erie Slimline Eco17
 • Culligan Medallist 915
 • General electric GXOF27KE
 • 038waterontharder Compact 20
 • Watertotaal Euro Twin 20

Zo werkt een waterverzachter

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua-o-Matic) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Zodoende wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van de waterontkalker in Rottum voer je de dH waarde terug van 6.20 naar een Dh onder de 2. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Deze hoeveelheid kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Op een gegeven moment raakt de hars verzadigd. Om de 6/7 dagen worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte wordt bepaald door hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de capaciteit (type huishouden). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Unieke harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Wij differentiëren 2 types: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Dit model is nog steeds in trek vanwege een voordelige prijs, geen stroomkosten en lagere onderhoudskosten. De minpunten zijn: een hoger zoutverbruik, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. De prijs van zo’n systeem begint bij €830.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. De voordelen zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een efficiënte werking en uitgebreide instellingen. Natuurlijk zijn er nadelen: de duurdere prijzen, het gebruikt stroom en soms dure onderhoudscontracten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €380,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het belangrijkste voordeel van de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Wanneer we spreken over één cilinder ontkalkers heb jij tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Rottum.

Overal en altijd zacht water in huis?

Vraag contactgegevens aan voor erkende adviseurs voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De totale kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. Ze zijn er al vanaf €135 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1950 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door het model, het aantal cilinders en de doorstroomsnelheid. In aanvulling op deze eenmalige kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je instemt met een onderhoudscontract. Een laatste kostenpost is speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van waterverzachters starten vanaf €660, zonder installeren. Een goed apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1550 en €2100 inclusief installatiewerk. In de tabel hieronder bekijk je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Rottum.

Kijk jij ook naar de opties om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Gebruik dan de offerte vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij professionele installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en direct vakmannen, verschillende opstellingen en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €75
Mechanische waterontharderRond de €690
Elektronische waterontharderC.a. €1100
Zout€27,50 voor 50 kilo
OnderhoudskostenRond de €90 op jaarbasis
MontagekostenVanaf €170
Rekenvoorbeeld met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Rottum?
De hardheid van het leidingwater in Rottum komt uit op ong. 6.20 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem ontneemt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor structureel lagere energiekosten en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Experts vinden dat je met name een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan minder huidproblemen en huidirritaties, een lekkere watersmaak, een zijdezachte was en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Voor kalkvrij water filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. Deze calcium en magnesium delen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden de harskorrels schoongespoeld a.d.h.v. het regenereren. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De uitwerking van dergelijke systemen is zeer twijfelachtig.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren moeten elk kwartaal worden aangevuld met zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Vaak wordt aanbevolen om het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Rottum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Neem nou aspecten als: lager energieverbruik, een betere smaak van het water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid, niet langer last van kalkaanslag, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie