Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Beste waterontharder

Weet jij al welke verschillende soorten producten er op de markt te koop zijn? Veel aanbieders leveren systemen met 1 of 2 cilinders. De mechanische of elektrische waterontharders. Dit zijn overigens ook de beste modellen. De magnetische waterontharders hebben hun effectiviteit nooit officieel bewezen en raden wij daarom ook absoluut niet aan. Wat betreft de beste oplossing voor het ontkalken van water (verminderen van de magnesium en calcium waardes in het water) focussen wij ons dus op de betrouwbare en bewezen technologieën.

Beste cilinder waterontharder juli 2024

De werking van de beste waterverzachters & ontkalkers is vrij eenvoudig. We gaan uit van een basismodel met 2 cilinders:

In een van de cilinders zitten speciale kunsthars-korrels. Deze korrels halen kalk uit het water dat in de machines wordt gepompt. Daarna wordt er natrium aan het water toegevoegd. De tweede cilinder zorgt ervoor dat dit proces soepel verloopt. Deze cilinder bevat ook speciaal regeneratiewater. Dat regeneratiewater spoelt langs de unieke kunsthars-korrels waardoor het kalkhoudend water het systeem verlaat. Het kunt dus onthard uit het systeem en gaat richting de leidingen in je woning.

Mechanische ontharder

De mechanische waterontharder is een product met een zeer eenvoudige bediening. Ze werken bijna altijd met een tijdsschakelaar. De machine gaat zichzelf reinigen op deze vaststaande tijden. Dit is gunstig qua verbruikskosten. Ze staan los van elektriciteit want ze werken op waterdruk. Gemiddeld betaal je voor deze modellen tussen de 15% en 25% minder in aanschafprijs. Het onderhoud is tevens goedkoper in verhouding met een elektrische waterontharder. 

Elektrische ontharder

Een elektrische waterontharder is meer gericht op het efficiënt reinigen op tijden en momenten dat het ook echt nodig is. Op basis van bijvoorbeeld verbruik en effectieve waterhardheid (Dh waardes). Je heb veel meer opties om in te stellen. De machines zijn duurder in aanschaf maar werken beter waardoor je op lange termijn wellicht zelfs goedkoper uit bent. De machine werkt alleen als je ook echt water nodig hebt. Wat ons betreft is elektrisch ontkalken dan ook de beste keuze!

Waterfilter
Eventueel kun je ook kiezen voor het toepassen van een waterfilter. Dit type ontharder is geschikt in bijvoorbeeld industriële machines, koffieproducten en waterkokers voor bijvoorbeeld thee. Zo’n filter wordt geïntegreerd waardoor het je water zuivert voordat het gebruikt wordt in het eindproduct. Zo smaakt je kopje koffie of thee misschien net en beetje lekkerder. Het is echter geen oplossing voor een hele woning. Tip: bekijk ook de goedkoopste modellen.

Waterontharder magneet
Over de alternatieve producten die werken met een magneet zijn we hierboven vrij duidelijk geweest. Het is voor ons onvoldoende wetenschappelijk bewezen dat deze producten enig (kort en lange termijn) effect hebben op verminderde kalkaanslag in leidingen of producten. Wij adviseren daarom altijd te kiezen voor een goed en professioneel wateronthard-systeem.