Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Hoe werkt een waterontharder?

Ontharden van water kan met behulp van een ontharder. Er zijn diverse soorten ontharders op de markt, die op evenzoveel manieren werken. Hieronder een greep uit deze installaties.

Ontharden met kunsthars

Een ontharder op basis van kunsthars haalt calcium ionen uit de waterstroom en vervangt deze met natrium ionen. Voor particulier gebruik zijn er compacte installaties te verkrijgen welke gemakkelijk te plaatsen zijn binnenshuis (professionele waterontharder). Grofweg bestaat een ontkalker uit de volgende componenten:

  • De behuizing.
  • Een voorraadvat voor het zout.
  • Een met kunsthars gevulde cilinder.
  • Een besturingsmodule.

Werking
Het kunsthars is verzadigd met natrium ionen. Als er hard water, voorzien van calciumionen, langs dit hars stroomt hebben deze calciumionen sterk de neiging zich te binden aan het hars. Op een gegeven moment is dit hars verzadigd en zal dit met een pekeloplossing, die aangemaakt wordt vanuit het voorraadvat, gespoeld worden, om zo het hars weer “op te laden”. Dit opladen noemen we regenereren.

Ontharden met magnetisme

Naast de ionenwisselaars om de hardheid van het water te verminderen, zijn er ook ontharders op basis van magnetisme.

Werking
Ontharders met magneten claimen de bestaande kristalstructuur van de calcium- en magnesiumdeeltjes te beïnvloeden, waardoor deze niet meer kunnen neerslaan. Hierdoor zullen de deeltjes niet meer hechten aan de leidingen of huishoudelijke apparatuur. Het magneetveld heeft ook positieve invloed op reeds aanwezige kalkaanslag in het leidingwerk, deze laag wordt langzaam mee afgebroken.

Hoe werkt het?
Een waterontharder is een professioneel apparaat dat geplaatst kan worden over elke waterleiding tot vaak maximaal 2,5” (76,1mm), zonder enige bijkomende echte technische voorziening. Met één enkel apparaat behandelt en beschermt men elke privé-woning, elk flatgebouw, hotel, ziekenhuis, industrie etc tegen kalkaanslag en corrosie. Het verwijdert langzaam maar zeker bestaande ketelsteen. Bekijk direct verschillende installateurs in bijvoorbeeld Antwerpen, Brussel, Brugge of Gent.

Zo kunnen ze geïntegreerd worden in onder andere:

  • Bestaande woningen
  • Nieuwbouw huizen
  • Industriële koffiemachines
  • Stoomdouchecabines
  • Jacuzzi’s en whirlpools
  • Zwembaden en andere grootverbruik locaties

Elk apparaat wordt zonder onderbreking over de waterleiding geplaatst, hetzij vóór of achter de waterteller/hoofdkraan. Door de conische vorm past het op meerdere buisdiktes. De apparaten zijn vervaardigd in edelstaal en mogen zelfs onder water staan. Met deze systemen behoudt men de gewijzigde kalkstructuur ruim 48 uur in koud water en 24 uur in warm water. Enkel indien men minder dan bijvoorbeeld ¾ inhoud van een boiler verbruikt, moet er naargelang de buisdikte, een 2de apparaat, worden bijgeplaatst op de uitgang of de circulatieleiding van de boiler.

Plaats een reactie