Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Rijs

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, strepen op je ruiten, smerig water of irritaties aan de huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan hard water. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.20 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Rijs leidt tot zacht en schoon water zonder kalk. Schoon water goed voor onze gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Middels onze specialisten verzamel je belangrijke info aangaande waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe werkt het, en wat ben ik kwijt?

 • Een waterhardheid van 6.20 dH in Rijs.
 • Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld minder lekker water en matig presterende cv installaties.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De voordelen: lager stroom- en gasverbruik, zacht en smaakvol water en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en geniet van de extra gemakken. Het kan veel opleveren, tot wel €245 op jaarbasis.

Thema’s: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het echt op?Waterhardheid RijsHoe gaat het in z’n werk?Geschatte kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8572
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Waarom is zacht water gunstig?

 • Zachter wasgoed.
 • Bespaar meer dan 20% energie.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Rijs

Heb jij genoeg van een erg droge huid of strepen op je ruiten? Meer en meer woningeigenaren kiezen voor de installatie van een slimme waterontharder. Zo’n systeem is in staat om kalk uit het water te filteren. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, lekkere watersmaak en een beter presterende CV-ketel. In de gemeente De Fryske Marren zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Rijs hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Verstrek nog enkele contactgegevens.
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een gespecificeerde offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Beste ontharder.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Langere levensduur apparatenApparatuur zoals koffiezetapparaten zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Smaakvoller waterJouw koffie, thee of glas kraanwater is minder troebel en beter van smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemZacht water zorgt voor een zachte huid. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals vaatwassers. De overdracht van warmte is inefficiënter en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Lijst met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Rijs?

Mogelijkerwijs zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Rijs. En dat is geen gek idee. Zacht water heeft als voordeel kalkvrije leidingen en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Kan ik dan niet zonder? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Rijs ontvangt een waterhardheid van 6.20. Dit staat voor matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verlagen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Onder andere langere levensduur van huishoudelijke apparaten, smaakvol water en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Niet vergeten: deze waterhardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Rijs

De waterhardheid van het water in Rijs is om en nabij de 6.20 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-rijs-8572

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • Judo Quicksoft Duo
 • Delta Duplex unit
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 10
 • Halutec Domus DPS 300
 • Fegon AquaStar 1400 SHE

Hoe werkt een waterverzachter?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Innovatieve waterontharders (van bijv. Durlem) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Middels deze handeling ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Rijs verklein je de dH waarde van 6.20 naar een acceptabele 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat achterblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen met zout
Op een gegeven moment zal de onthardingshars verzadigen. Wekelijks moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, hoe hard het water is en de grootte van de installatie. Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. De harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische of elektrische waterontharders
We bieden 2 soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Het gemak zit ‘m in een interessante prijs, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: het systeem spoelt soms onnodig, een lagere efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €960.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, de innovatieve werking en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de hogere aanschafprijs, het gebruikt stroom en hoge kosten qua onderhoud. De prijs van zo’n systeem begint bij €1200.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €390,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het gemak van een een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Als je kiest voor ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Rijs.

Ook klaar met kalkaanslag?

Neem contact op met professionals voor advies.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De investering van een waterontharder zijn nogal verschillend. Van €140 voor een magnetische ontharder oplopend tot wel €2225 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De prijs hangt af van de fabrikant, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van ontharders starten vanaf €740 (montage niet inbegrepen). Een luxe apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1475 en €2200 inclusief inregelen. In de tabel hieronder bieden we de geschatte kosten van een waterontharder in Rijs.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Open onze vergelijkingstool en achterhaal de kosten bij professionele installateurs. Zo kan men makkelijk en zonder kosten specialisten, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €145
Mechanische waterontharderC.a. €730
Waterontharder (elektronisch)Circa €920
Tabletten€40 voor 75 kg
OnderhoudstarievenCirca €90 per beurt
MontageV.a €150
Rekenvoorbeeld van de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Rijs?
De hardheid in Rijs is circa 6.20 dH. De waarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en biedt verschillende voordelen zoals apparatuur die langer meegaat en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van elke euro die je uitgeeft bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Experts vinden dat je bovenal een waterontharder moet aanschaffen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Je kunt denken aan minder huidirritatie na het douchen, smaakvol water, een glanzende vaat en minder poets- en boenwerk. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit gebeurt doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium stoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De doeltreffendheid van deze theorie is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Ontharders met ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars vul je ieder kwartaal bij met zout. Een schoon apparaat is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Je kunt er ook voor kiezen om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Rijs.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Bijvoorbeeld: efficiëntere warmteoverdracht, een betere smaak van het water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, het is goed voor de huid/haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, kleding die langer mooi blijft, de apparaten in de woning werken effectiever en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie