Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Follega

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, strepen op je ruiten, bittere thee of koffie of geïrriteerde huid? Dit heeft wellicht te maken met de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het toepassen van de beste waterontharder in Follega maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Dit is goed voor jouw gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op waterontharderrevolutie.nl vind je uitgebreide informatie over diverse types waterverzachters: wat is het, hoe werkt het, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.20 dH in Follega.
 • Dit resulteert mogelijk in voorvallen als slecht functionerende apparaten en een hoge energierekening.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • De voordelen: efficiëntere verwarming, zachter wasgoed en minder poetsen en boenen.
 • Wacht niet langer een kies voor duurzaam gemak. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €295 per jaar.

Snel naar: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid FollegaHoe functioneert zo’n installatie?InvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8535
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Een glanzende vaat.
 • Gunstig energieverbruik.
 • Fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Goed voor het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Bittere smakende thee.

Gratis offertes voor een waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Follega

Heb je last van een onnodig hoge energierekening en/of eindeloos schoonmaken? Een groot deel van de huishoudens bestellen een professionele waterontharder. Een dergelijke installatie filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag in de badkamer, je verbruikt minder schoonmaakmiddelen, lekkere watersmaak en kalkvrije leidingen. In de gemeente De Fryske Marren kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Follega wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een erkende installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Mogelijk ook interessant: Milieuvriendelijke ontkalker.

PositiefBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten nodig. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan minder snel stukApparatuur zoals Quookers zullen geen kalkaanslag meer hebben. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Lekkerder waterEen kopje thee, koffie en het water uit de kraan smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen koffiezetapparaten. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Follega?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Follega. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel lekkerdere koffie en thee en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Follega heeft een gemeten waterhardheid van 6.20. Definitie: matig zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is voor iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • O.a. lagere energiekosten, water met een lekkere smaak en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Opmerking: water uit deze categorie kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Follega

De waterhardheid van het leidingwater in Follega ligt op ong. 6.20 Duitse graden. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-follega-8535

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Veel gekozen merken

 • Grunbeck softliQ:MC32
 • Rainsoft EC4 CAB 30SSV
 • Kinetico Premier Maxi
 • Kinetico Essential 17
 • Watertotaal Euro Twin 14

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe werkt dat precies? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Culligan) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zodoende vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Follega reduceer je de dH waarde van 6.20 naar een Dh van ongeveer 3. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit percentage kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd zal de onthardingshars verzadigen. Elke week gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt is afhankelijk van het aantal m3 water dat je verbruikt, de waterhardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na verloop van tijd zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De interne harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er bestaan twee producten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een schappelijke prijs, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: er vinden onnodige spoelingen plaats, een matige efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Dit systeem is beschikbaar vanaf €825.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: minder regeneratiezout, de smart-functies en geavanceerde instellingen. Nadelen: de hogere aanschafprijs, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1225.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €390,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het grootste voordeel van twee cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • Bij één cilinder ontkalkers heb jij tijdens de regeneratiecyclusniet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Uitermate handzaam bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Follega.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Neem contact op met vakmannen voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n machine?

De totale kosten van een waterverzachter kunnen zeer uiteenlopen. Ze zijn er al vanaf €75 voor magnetische ontharders tot zo’n €1800 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs hangt af van het merk en model, 1 of 2 cilinders en het vermogen. Naast deze eerste kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Ook heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van deze systemen starten bij €720, excl. installatie. Een slim systeem kost gemiddeld tussen de €1325 en €2075 inclusief montage en inregeling. In de tabel hieronder check je de huidige kosten van een waterontharder in Follega.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Start meteen met onze online offerteservice en bekijk actuele prijzen bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je makkelijk snel modellen, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €130
Waterontharder (mechanisch)Rond de €670
Elektrische waterontharderV.a €980
Tabletten€45 per 100 kg
OnderhoudstarievenC.a. €80 op jaarbasis
InstallatiekostenC.a. €260
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Follega?
De hardheid van het kraanwater in Follega is circa 6.20 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is om en nabij de 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit zachte water is beter van smaak en heeft als bijkomende voordelen verlaging van de maandlasten voor energie en het textiel gaat langer mee.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
De stelregel is eenvoudig: van iedere euro die je investeert zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Natuurlijk is het zo dat je in de eerste plaats een waterontharder moet laten plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. O.a. geen droge huid na het douchen, lekkerdere koffie en thee, kleding dat langer meegaat en minder poets- en boenwerk. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit regelt men doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een andere cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats middels de regeneratie functie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De effectiviteit van deze magneten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met eigen ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling vul je ieder kwartaal bij met zout. Een schoon apparaat wordt voorgeschreven voor een lange levensduur en goede werking. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Follega.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Zoals o.a. lagere stookkosten, lekkerdere koffie en thee, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie