Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Echten

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, glascorrosie, water met een vreemde smaak of irritaties aan de huid? De kans is groot dat dit komt door erg hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 6.20 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het gebruik van de beste waterontharder in Echten maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar amper kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze website tref je uitgebreide info over diverse types waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat ben ik kwijt?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.20 dH in Echten.
 • Hierdoor ontstaan problemen als een irriterende huid en dichtgeslibde leidingen.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor lagere energierekening, minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €350 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid EchtenWerking eenvoudig uitgelegdWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteDe Fryske Marren
Postcode8537
Gem. Gasverbruik M31520 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26900 kWh
Gem. Waterhardheid6.20 dH

Het effect van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lagere energiekosten.
 • Bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Goed voor het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Echten

Heb je in huis last van droge haren na een douchebeurt en apparatuur dat te snel stuk gaat? Een groot deel van de woningeigenaren plaatsen een goede waterontharder. Een dergelijk product haalt kalk uit het leidingwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op bestek en servies, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, minder huidproblemen en huidirritaties en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In de gemeente De Fryske Marren opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Echten wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. De installateur biedt je op korte termijn een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Aanbieding verzachter.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals HR-ketels hebben minder last van kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee of glas kraanwater heeft een betere smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenJe huid is aanmerkelijk zachter. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen waterkokers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat kost geld.
Samenvatting van de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Echten?

Waarschijnlijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Echten. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor verminderde eczeem klachten en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Maar is het echt noodzakelijk? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Echten kent een waterhardheid van 6.20. Definitie: matig zacht water.
 • De consequenties hiervan is erg persoonlijk.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • O.a. efficiëntere verwarming, fris kraanwater en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Belangrijk: deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Echten

De waterhardheid van het leidingwater in Echten ligt op ong. 6.20 dH. Dit houdt in dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.20 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,66 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-echten-8537

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Veel gekozen merken

 • Grunbeck WINNI-mat VGX14
 • Judo Biosoft-C
 • North Star 22UD
 • Digisoft DS-1200 HE
 • Bayard Tenera 14

Zo werkt een waterverzachter

Het is al een aantal keer genoemd: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Galaxy) werken op basis van ionenuitwisseling. Een speciale cilinder met harsbolletjes zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Zo ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Echten minimaliseer je de dH waarde van 6.20 naar een fijne 3 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Wekelijks gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het waterverbruik, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk 2 soorten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De voordelen zijn een schappelijke tarief, geen stroomkosten en minder onderhoud nodig. Natuurlijk zijn er nadelen: meer zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €770.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Het regenereren start op slimme momenten. Belangrijke pluspunten zijn: een relatief laag regeneratiezout verbruik, de smart-functies en inzicht in statistieken. De nadelen zijn: de tarieven, het gebruikt een beetje stroom en hoge kosten qua onderhoud. Te bestellen vanaf c.a. €1200.

Enkel- of dubbel cilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil is circa €350,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het grootste voordeel van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In de situatie met ontkalkers met 1 cilinder heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – tijdelijk geen zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Vaak gekozen als het watergebruik hoog is.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Echten.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Neem contact op met specialisten voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter variëren nogal. Ze zijn er al vanaf €160 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €1975 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, het aantal cilinders en het aantal liter. Naast deze eerste kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De tarieven van waterverzachters starten vanaf €710 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een luxe apparaat varieert tussen ongeveer €1350 en €2225 inclusief plaatsing. In de tabel hieronder bekijk je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Echten.

Weten wat het kost om een waterontkalker in je huis te installeren? Start meteen met onze online offerteservice en achterhaal de kosten bij professionele installateurs. Zo kan je makkelijk en vandaag nog installateurs, soorten installaties en prijzen vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €70
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €800
Waterontharder (elektronisch)Vanaf €1000
Zout€27,50 per 50 kilo
OnderhoudskostenC.a. €145 per 12 maanden
PlaatsingskostenBegint bij €230
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Echten?
De waterhardheid in Echten is plus minus 6.20 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem neemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit water smaakt een stuk beter en biedt verschillende voordelen zoals apparaten die minder snel vervangen hoeven worden en minder poetsen en boenen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het comfort. Onder andere minder huidirritatie na het douchen, zacht en fris water, blinkende glazen en veel minder poetsen in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om kalk uit het water te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat is haalbaar doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium bestanddelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt het hars schoongespoeld door een natriumoplossing. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die werken op basis van magnetische velden. De doeltreffendheid van deze magneten is niet erg betrouwbaar.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Apparaten met speciale ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een goede reiniging is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Optioneel kan je ervoor kiezen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Echten.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Denk dan aan: efficiëntere verwarming, smaakvol water, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, de huid voelt zachter aan, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, een glanzende vaat, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie