Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Noardeast-Fryslân

Wil jij ook af van kalkaanslag, strepen op de ramen, apparaten die slecht werken of irritaties aan de huid? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterontharder in Noardeast-Fryslân zorgt voor schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze website vind je uitgebreide informatie over diverse types waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat ben ik kwijt?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Noardeast-Fryslân.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals een witte aanslag op het glaswerk en matig presterende cv installaties.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: apparatuur die langer meegaat, water met een lekkere smaak en geen glascorrosie of witte aanslag.
 • Laat een systeem plaatsen en geniet van de extra gemakken. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €290 per 12 maanden.

Snel naar: Waterontharder kooptipsPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid Noardeast-FryslânHoe gaat het in z’n werk?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9101
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Water met een vreemde smaak.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Noardeast-Fryslân

Zit jij thuis ook met droge haren na een douchebeurt of veel schoonmaakwerk? Een toenemende groep Nederlanders kiezen voor de installatie van een professionele waterontharder. Zo’n systeem onttrekt kalk uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid na bad of douche en apparatuur die langer meegaat. In de gemeente Noardeast-Fryslân opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Noardeast-Fryslân hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een regionale installateur zal jou benaderen met een interessante offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Mogelijk ook interessant: Duurzame waterverzachter.

PluspuntUitleg
MilieubewustJe verbruikt minder zeep en shampoo. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals waterkokers hebben minder last van kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of een glaasje water zal minder bitter smaken.
Minder schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld waterkokers. De warmteoverdracht is minder effectief en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Noardeast-Fryslân?

Mogelijkerwijs zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Noardeast-Fryslân. En dat is geen gek idee. Kalkvrij water biedt smaakvoller water en je hebt minder wasmiddelen nodig. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Noardeast-Fryslân heeft een gemeten waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • De consequenties hiervan is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid reduceren heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijvoorbeeld langere levensduur van huishoudelijke apparaten, betere smaak van water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Belangrijk: water uit deze categorie is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Noardeast-Fryslân

De waterhardheid van het drinkwater in Noardeast-Fryslân bedraagt circa 6.30 dH. We kunnen stellen dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-noordoost-friesland-9101

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Watertotaal Euro Twin 10
 • AEG 26 L
 • Erie Softline Eco30
 • Delta Arenal
 • Mooiwater Grande

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De meeste waterontharders (van bijv. Aqua-o-Matic) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Zo wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Noardeast-Fryslân verklein je de dH waarde van 6.30 naar een fijne 2 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand worden de harskorrels weer opgeladen. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Het zoutverbruik verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en het formaat (kleine of grote installatie). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels onttrekken calcium en magnesium aan het water.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
We behandelen 2 machines: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Het gemak zit ‘m in een concurrerende prijs, staat los van het stroomnet en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. Als grote nadelen noemen we: er vinden onnodige spoelingen plaats, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Dit systeem is beschikbaar vanaf €800.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Het regenereren start op slimme momenten. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: een hogere prijs, het gebruikt stroom en meer kans op storingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1200.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Wil jij een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €400,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het handige van een extra cilinder is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de machine aan het regenereren is.
 • In de situatie met ontkalkers met 1 cilinder heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een uitkomst voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een systeem met dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Noardeast-Fryslân.

Een woning zonder kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor advies.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Dit begint vanaf €120 voor magnetische ontharders tot meer dan €2250 voor een 2-cilinder systeem. De kosten hangen af van het merk, het type ontharder en de inhoud van het systeem. Naast deze aanschafkosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je instemt met een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in ontkalkers starten bij €840, exclusief installatiekosten. Een luxe installatie kost gemiddeld tussen de €1300 en €2250 inclusief inregelen. In het volgende schema tref je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Noardeast-Fryslân.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te plaatsen? Start meteen met onze handige offerte-service en vraag prijzen op bij toonaangevende installateurs. Zo kan men makkelijk en kosteloos vakmannen, verschillende installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €70
Waterontharder (mechanisch)V.a €880
Elektrische waterontharderBegint bij €1190
Zout€17,50 per 25 kilo
OnderhoudskostenC.a. €130 op jaarbasis
PlaatsingskostenRond de €190
Rekenvoorbeeld van de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Noardeast-Fryslân?
De waterhardheid in Noardeast-Fryslân is ongeveer 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem trekt calcium en magnesium uit je kraanwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en biedt verschillende voordelen zoals betekent het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken en tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij zijn dan ook van mening dat je overwegend een waterontharder moet installeren voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals verminderde eczeem klachten, zacht en fris water, blinkende glazen en minder schrobben en poetsen. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om kalk uit het water te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen via zouttabletten. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. Het effect van dit soort modellen wordt door wetenschappers afgekeurd.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Installaties met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een gereinigde machine is cruciaal zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Noardeast-Fryslân.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Zoals o.a. lagere energiekosten, lekker water uit de kraan, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, verminderde eczeem klachten, minder last van kalkaanslag, kleding dat langer meegaat, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie