Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wierum

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, verstopte leidingen of droge haren na een douchebeurt? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in te hard water in de leiding. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. De beste waterontharder in Wierum maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op deze pagina vind je praktische info met betrekking tot waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van 6.30 dH in Wierum.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als een droge huid en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Dit resulteert in efficiëntere warmteoverdracht, een zachte huid na bad of douche en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €220 per jaar.

Snelkoppelingen: Tips bij een waterontharder kopenVoordelenIs het zinvol?Waterhardheid WierumTechnische uitleg werkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9141
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Vind een gespecialiseerde vakman in de buurt

Waterontharder kopen Wierum

Wil je definitief afrekenen met een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en/of kalk op de lak van de auto? Een groot deel van de mensen lossen dit op met een slimme waterontharder. Dit systeem filtert kalk uit kraanwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, je hebt minder wasmiddelen nodig, kleding die langer mooi blijft en apparatuur die langer meegaat. In de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Wierum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een plaatselijke installateur verstuurt je binnen enkele dagen een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft ontzettend veel voordelen. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Tevens relevant: Voordeligste waterontharder.

PluspuntUitleg
DuurzaamEr is minder zeep noodzakelijk. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeKostbare apparaten zoals wasmachines hebben minder last van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Smaakvoller waterEen kop koffie, thee of een glas water uit de kraan smaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Minder last van eczeemJe huid is aanmerkelijk zachter. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen koffiezetapparaten. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Wierum?

Misschien overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Wierum. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water biedt lekkerdere koffie en thee en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Wierum heeft een gemeten waterhardheid van 6.30. Definitie: matig zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water ervaart iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • O.a. een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een zachte huid na bad of douche en het textiel gaat langer mee.
 • Noemenswaardig: dit soort water is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Wierum

De waterhardheid van het water in Wierum bedraagt ongeveer 6.30 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-wierum-9141

Vraag prijzen op in de regio

Interessante installaties

 • BWT Aquadial softlife bio 10
 • Boshuis Combilux plus 100
 • Delta Garona
 • Boshuis iQualQ Combi 400
 • Boshuis iQualQ Duo 100

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

De basis is eenvoudig: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Alleen, hoe kan dat? Innovatieve waterontharders (van bijv. BWT) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zodoende wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Wierum verklein je de dH waarde van 6.30 naar een acceptabele 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Dit beetje kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Na een tijd raakt de hars verzadigd. Eens per week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De hoeveelheid zout loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan grootte van het huishouden, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan twee producten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regeneratie gaat op basis van tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een aantrekkelijk tarief, gebruikt geen stroom en er is minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: meer zoutverbruik, een lagere efficiëntie en geen inzicht in leuke gegevens. Je koopt zo’n machine al vanaf €960.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het gemak zit ‘m in: minder regeneratiezout, de smart-functies en inzicht in statistieken. Nadelen: de hogere aanschafprijs, het gebruikt een beetje stroom en het onderhoud is duurder. Beschikbaar vanaf €1300.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €450,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het belangrijkste voordeel van een machine met een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met enkele cilinder ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Perfect als het watergebruik hoog is.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Wierum.

Een woning zonder kalkaanslag?

Kom in contact met professionals voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De kosten van een waterverzachter lopen zeer uiteen. Dit loopt van €50 voor een magnetische ontharder tot ruim €2200 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je ook een onderhoudscontract afsluit. Ook heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De prijzen van waterontharders starten vanaf €720 (zonder installatiewerk). Een geavanceerd systeem ligt qua kosten tussen €1475 en €2175 inclusief inregelen. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst bieden we de huidige kosten van een waterontharder in Wierum.

Overweeg je om een waterontkalker te plaatsen? Surf verder naar onze vergelijker en vraag prijsoverzichten aan bij toonaangevende installateurs. Zo kan men makkelijk en zonder kosten modellen, type ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €135
Waterontharder (mechanisch)Rond de €880
Waterontharder (elektrisch)V.a €1010
Zout€50 per 100 kg
OnderhoudscontractV.a €150 per 12 maanden
MontagekostenVanaf €225
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Wierum?
De hardheid van het kraanwater in Wierum is ongeveer 6.30 dH. De meting in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een slim ontkalkingssysteem ontneemt kalk moleculen uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor onder andere een zachte huid en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke euro die je uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Natuurlijk is het zo dat je met name een waterontharder in huis laat plaatsen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Denk aan een zachte huid, meer smaak aan koffie en thee, een zijdezachte was en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt de waterontkalker?
Voor kalkvrij water zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium stoffen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen aan de hand van pekelwater. Het onthardingszout is online te bestellen. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van magnetische producten is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is zo gepiept, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Modellen met ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Regelmatig schoonmaken is cruciaal voor een lange levensduur en goede werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wierum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Neem nou aspecten als: efficiëntere verwarming, lekkerdere koffie en thee, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, een zachte huid en minder droog haar, niet langer last van kalkaanslag, een super zachte was, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie