Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Lichtaard

Heb je in huis last van kalkaanslag, strepen op de ramen, dichtslibbende waterleidingen of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in aanwezigheid van hard water. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.30 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het gebruik van de beste waterontharder in Lichtaard heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze pagina check je nuttige info info aangaande waterverzachters: welke systemen zijn er, wat zijn de voordelen, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Lichtaard.
 • Dit is de oorsprong van bijvoorbeeld droge haren na een douchebeurt en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • De voordelen: een beter presterende CV-ketel, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder poetsen en boenen.
 • Start met vergelijken en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €235 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Tips bij een waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid LichtaardFunctioneringBegroting totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9176
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Water met een lekkere smaak.
 • Lagere stookkosten.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Extra zeep en shampoo nodig.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Gratis offertes voor een waterontharder

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Lichtaard

Wil jij ook af van dichtslibbende waterleidingen of glascorrosie? Steeds meer Nederlanders bestellen een slimme waterontharder. Een dergelijke installatie haalt kalk en magnesium uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op de verwarmingselementen, minder poetsen en boenen, smaakvol water en een lager energieverbruik. In en rondom gemeente Noardeast-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Voordelig een waterontharder laten installeren in Lichtaard hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een erkende installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De meest prominente voordelen hebben we samengevat in de tabel hieronder. Tevens relevant: Waterontkalker informatie.

PluspuntUitleg
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Beperking van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals vaatwassers vertonen veel minder kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of glas kraanwater is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Vermindert schoonmaakmiddelenOntkalkt water schuimt makkelijker. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidEen lekker zachte huid na het douchen. Het helpt bovendien tegen eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen strijkijzers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Lichtaard?

Mogelijkerwijs zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Lichtaard. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water leidt tot structureel lagere energiekosten en geen strepen meer op glas en lak. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Lichtaard heeft een geschatte waterhardheid van 6.30. Dit staat voor matig zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid reduceren heeft verschillende voordelen.
 • Bijvoorbeeld verlaging van de maandlasten voor energie, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Noemenswaardig: water met deze hardheid (dH) is niet ongezond.

Hardheid water in Lichtaard

De waterhardheid van het leidingwater in Lichtaard is ongeveer 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-lichtaard-9176

Vraag prijzen op in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Delta Duplex unit
 • Aquarex IMP Pro 26
 • Fegon AquaStar S1000 HE
 • Delta Duplex unit
 • Delta Duplex duet

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? Innovatieve waterontharders (van bijv. Honeywell) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Middels deze handeling zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Lichtaard reduceert je de dH waarde van 6.30 naar een Dh onder de 2. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Door de werking van de machine zal de werkingskracht van de hars verminderen. Wekelijks moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemen we ook wel regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Het zoutverbruik ligt aan zaken als hoeveel water je gebruikt, de Dh waarde van het water en de capaciteit (type huishouden). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Elektrische of mechanische waterontharders
Wij differentiëren twee producten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een interessante prijs, gebruikt geen stroom en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: het systeem spoelt soms onnodig, relatief inefficiënt en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Dit systeem is beschikbaar vanaf €960.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Het voordeel is: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €1025.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil ligt rond de €380,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) tijdelijk geen zacht water.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitstekend geschikt bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Een dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Lichtaard.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor specialisten voor montage.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterverzachter variëren nogal. Je hebt ze vanaf €55 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €1975 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De prijs hangt af van het merk en model, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het vermogen. Naast deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in ontkalkers beginnen bij €800, exclusief installatiekosten. Een installatie met uitgebreide opties varieert tussen ongeveer €1550 en €1750 incl. installatie. In de tabel hieronder vind je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Lichtaard.

Weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Open de offerte vergelijker en check de huidige kosten bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen zonder problemen snel experts, verschillende opstellingen en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €100
Waterontharder (mechanisch)C.a. €690
Elektronische waterontharderCirca €920
Onthardingszout€45 per 100 kilo
OnderhoudstarievenCirca €155 p/jaar
MontagekostenVanaf €220
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Lichtaard?
De waterhardheid in Lichtaard is doorgaans 6.30 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland ligt rond de 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak wordt beter & zachter en heeft als bijkomende voordelen minder huidproblemen en huidirritaties en textiel slijt minder snel.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je in de eerste plaats een waterontharder moet aanschaffen voor het comfort. Bijvoorbeeld comfortabel douchen, een lekkere watersmaak, een zijdezachte was en minder poets- en boenwerk. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium elementen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door middel van geplande regeneratie. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De werking van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Systemen met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een gereinigde machine is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Lichtaard.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. De belangrijksten zijn: een besparing op de energierekening, betere smaak van water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, de huid voelt zachter aan, geen kalkaanslag op bestek en servies, zijdezachte kleding, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie