Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Leeuwarden

Heb je in huis last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, slecht functionerende apparaten of geïrriteerde huid? Dit heeft vaak te maken met de hardheid van het water. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 5.90 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Leeuwarden leidt tot schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het levert ook nog een leuke besparing op. Op deze website verzamel je praktische info over de waterverzachters: wat voor installaties zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en verdien ik het ook terug?

 • Gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH in Leeuwarden.
 • Dit resulteert mogelijk in situaties als kalk op de lak van de auto en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De resultaten daarvan zijn structureel lagere energiekosten, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €270 op jaarbasis.

Onderwerpen: Een waterontharder kopen en installerenVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid LeeuwardenWerking eenvoudig uitgelegdGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8922
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

De voordelen van zacht water

 • Water met een lekkere smaak.
 • Besparing op de energierekening.
 • Besparen op schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Irritaties aan de huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Water met een vreemde smaak.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Leeuwarden

Heb jij genoeg van slecht functionerende apparaten of witte aanslag op het glaswerk? Een aanzienlijk aantal Nederlanders lossen dit op met een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product filtert kalk uit kraanwater. Toepasbaar op elk type huis. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, je hebt minder wasmiddelen nodig, zacht en smaakvol water en een verlaging van de energielasten. In de buurt van de gemeente Leeuwarden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een laten installeren van een waterontharder in Leeuwarden wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een professionele installateur stuurt jou zo snel mogelijk een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder kopen kent verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goede waterverzachter.

PluspuntUitleg
EcologischHet verbruik van zeepproducten neemt af. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan minder snel stukDagelijkse apparaten zoals wasmachines werken efficiënter door minder kalkaanslag. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water zal veel sneller schuimen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Vermindering huidziektenJe huid voelt zachter aan na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Energiekosten besparingBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Leeuwarden?

Waarschijnlijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Leeuwarden. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water zorgt voor lekkerdere koffie en thee en textiel dat langer mee gaat. Maar is het echt noodzakelijk? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Leeuwarden ontvangt een waterhardheid van 5.90. Concreet: zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • De waterhardheid reduceren heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn apparatuur gaat langer mee, verminderde eczeem klachtenen het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) is niet ongezond.

Hardheid water in Leeuwarden

De waterhardheid van het drinkwater in Leeuwarden is 5.90 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-leeuwarden-8922

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak geplaatste ontharders

 • Watertotaal Euro Combi Compact 25
 • Atag Descale 30
 • Ecowater eVOLUTION 200 compact
 • Delta Escalda
 • Waterboss 700 CWB700n

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterontharders (van merken als Durlem) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. De cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door wat daar gebeurd verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Leeuwarden verlaag je de dH waarde van 5.90 naar een gezonde 2 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen met zout
Door de werking van de machine zal de hars zijn kracht verliezen. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Het regenereren is erg belangrijk. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. De benodigde hoeveelheid zout verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. hoeveel water je gebruikt, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren magnesium en calcium uit het kraanwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden weer schoongespoeld middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische en mechanische waterontharders
We behandelen twee installaties: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een interessant tarief, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Beschikbaar vanaf €960.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Het regenereren start op slimme momenten. Het voordeel is: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de smart-functies en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Als grote nadelen noemen we: de tarieven, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1150.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs is ongeveer €350,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het positieve effect van de 2e cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Ideaal voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Leeuwarden.

Ook klaar met kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van vakmannen voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n installatie?

De totale kosten van een ontharder kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €150 voor magnetische ontharders tot een slordige €2250 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk en model, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Naast deze initiële kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De tarieven van deze systemen zijn zo’n €700 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een luxe apparaat kost gemiddeld tussen de €1200 en €1775 inclusief montage en inregeling. In de bijgaande tabel bieden we de geraamde kosten van een waterontharder in Leeuwarden.

Kijk jij ook naar de opties om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Probeer dan de offerte vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij toonaangevende installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos en snel specialisten, soorten waterverzachters en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €80
Mechanische waterontharderC.a. €680
Waterontharder (elektronisch)Vanaf €1190
Tabletten€45 per 100 kilo
OnderhoudBegint bij €80 per jaar
InstallatiekostenC.a. €190
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Leeuwarden?
De waterhardheid in Leeuwarden is gemiddeld 5.90 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem onttrekt kalk uit het leidingwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Doorgaans geldt: van elke euro die je uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Experts vinden dat je altijd een waterontharder in huis laat plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. een minder droge huid, smaakvol water, zijdezachte kleding en veel minder poetsen in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit regelt men doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium bestanddelen hechten zich aan de kunstharskorrels. In een andere cilinder worden de harskorrels weer opgeladen door een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van zo’n magneet vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met een vat voor ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de machine is essentieel om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Sommige mensen kiezen ervoor om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Leeuwarden.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Neem nou aspecten als: lagere stookkosten, een betere smaak van het water, minder zeep en wasmiddel nodig, minder last van eczeem, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, een zijdezachte was, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en het is goed voor het milieu.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie