Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Oudwoude

Heb je last van kalkaanslag, aanslag op servies, slecht werkende huishoudelijke apparaten of droog haar na het douchen? De reden daarvan is vaak de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het kopen van de beste waterontharder in Oudwoude leidt tot water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze pagina lees je nuttige info info over de waterverzachters: wat is het precies, hoe gaat het precies in z’n werk, en wat is de investering?

 • Gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH in Oudwoude.
 • Dit kan leiden tot onder andere geïrriteerde huid en matig presterende cv installaties.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, kleding die langer mooi blijft en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €225 per jaar.

Onderwerpen: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid OudwoudeTechnische uitleg werkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9294
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Lekkere watersmaak.
 • Lager energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Huidirritaties.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Oudwoude

Heb je in huis last van droog haar na het douchen en witte aanslag op het glaswerk? Een aanzienlijk aantal woningeigenaren installeren een elektrische waterontharder. Dit product onttrekt calcium en magnesium aan het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, Geen glascorrosie of witte aanslag, minder huidproblemen en huidirritaties en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In de gemeente Noardeast-Fryslân kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Oudwoude hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een concurrerende offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest bekende voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Milieuvriendelijke waterverzachter.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals heetwaterkranen worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of een glaasje water smaakt veel beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld CV-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Oudwoude?

Vermoedelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Oudwoude. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water leidt tot minder huidproblemen en huidirritaties en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Hoeveel ga ik er van merken? Hiervoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Oudwoude kent een waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is voor iedereen weer anders.
 • Het terugdringen van de waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • Onder andere apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Oudwoude

De waterhardheid van het drinkwater in Oudwoude is 6.30 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-oudwoude-9294

Bekende modellen en merken

 • Erie Softline Eco30
 • Atag Descale 15
 • BWT AQA Perla Duo
 • Watercompany Ultrasoft 9
 • 038waterontharder Separaat 14

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? Innovatieve waterontharders (van bijv. Tubilite) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door dat proces wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Oudwoude voer je de dH waarde terug van 6.30 naar een fijne 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het kalk dat achterblijft leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een gegeven moment zal de hars zijn kracht verliezen. 4 keer per maand moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Het zoutverbruik hangt af van de totale waterconsumptie, de waterhardheid en het type ontharder (de grootte). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met het regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
Wij differentiëren twee installaties: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een schappelijke prijs, gebruikt geen stroom en minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: onnodige verspilling van water en zout, relatief inefficiënt en je kunt de resthardheid niet instellen. De prijs van zo’n systeem begint bij €930.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gaat op vraag. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout, een efficiënte werking en brede mogelijkheden. Natuurlijk zijn er nadelen: de hogere aanschafprijs, het kost stroom en het onderhoud is duurder. De prijs van zo’n systeem begint bij €1100.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €410,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een installatie met 2 cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinderige ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) tijdelijk geen zacht water.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een stukje comfort bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Twee cilinders werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Oudwoude.

Jouw hele huis kalkvrij?

Kom in contact met professionals voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De totale kosten van een waterontharder zijn nogal verschillend. Ze zijn er al vanaf €100 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €1975 voor een innovatief elektrisch apparaat. De prijs hangt af van het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de doorstroomsnelheid. Behalve deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Afsluitend heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in waterontkalkers beginnen vanaf ongeveer €710, exclusief installatiekosten. Een uitgebalanceerd systeem zit ergens tussen de €1575 en €2150 inclusief installatiewerk. In de bijgaande tabel check je de geraamde kosten van een waterontharder in Oudwoude.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker te laten installeren? Open de offerte vergelijker en vraag vrijblijvend offertes aan bij regionale installateurs. Met die methode kan iedereen gemakkelijk en gratis merken, soorten waterverzachters en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €160
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €800
Waterontharder (elektrisch)Rond de €1060
Zout€50 voor 100 kg
OnderhoudscontractVanaf €130 per 12 maanden
PlaatsingskostenVanaf €190
Rekenvoorbeeld met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Oudwoude?
De waterhardheid in Oudwoude is circa 6.30 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als bijkomende voordelen kleding die langer mooi blijft en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij vinden dat je altijd een waterontharder moet kopen voor de directe immateriële voordelen. Onder andere een minder droge huid, smaakvol water, een glanzende vaat en minder poets- en boenwerk. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium deeltjes worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd via regenereren. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van magnetische producten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Ontkalkers met ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Ook het schoonmaken van de installatie is cruciaal om de hardheid van het water laag te houden. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Oudwoude.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, fris kraanwater, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, verminderde eczeem klachten, bestaande kalkaanslag verdwijnt, extra schoon servies, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie