Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Tytsjerksteradiel

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, strepen op de ramen, bittere thee of een erg droge huid? Dit heeft vaak te maken met een hoge waterhardheid. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 9.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterontharder in Tytsjerksteradiel resulteert in kalkvrij water in de woning. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Middels onze specialisten lees je waardevolle informatie aangaande waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en wat kost het me?

 • Gemiddelde waterhardheid van 9.30 dH in Tytsjerksteradiel.
 • Dit kan zorgen voor situaties als koffie thee dat bitter smaakt en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Positieve gevolgen zijn: langere levensduur van huishoudelijke apparaten, betere smaak van water en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €205 per 12 maanden.

Thema’s: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid TytsjerksteradielTechnische uitleg werkingBegroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteTytsjerksteradiel
Postcode9091
Gem. Gasverbruik M31590 M3
Gem. Stroomverbruik kWh26000 kWh
Gem. Waterhardheid9.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Zachte kleding, bedlinnen en handdoeken.
 • Besparing op de energierekening.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Een milieuvriendelijke investering!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een erg droge huid.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Gratis offertes voor een waterontharder

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Tytsjerksteradiel

Zit jij in de woning ook met situaties als een te hoge stroomrekening of water met een vreemde smaak? Veel huishoudens bestellen een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, minder poetsen en boenen, een zachte huid na bad of douche en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In en rondom gemeente Tytsjerksteradiel kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Tytsjerksteradiel heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. De installateur stuurt jou zo snel mogelijk een heldere offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen is interessant om verschillende redenen. De positieve effecten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Voordeligste waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan 30% langer meeApparatuur zoals wasdrogers hebben geen last meer van kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee of glas kraanwater smaakt stukken beter.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidZacht water zorgt voor een zachte huid. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Minder energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Tytsjerksteradiel?

Wellicht bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Tytsjerksteradiel. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water heeft als voordeel verminderde eczeem klachten en bestaande kalkaanslag verdwijnt. Hoeveel ga ik er van merken? Daarvoor moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Tytsjerksteradiel heeft een waterhardheid van 9.30. Dit houdt in hard water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid terugdringen biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn langere levensduur van huishoudelijke apparaten, lekkerdere koffie en thee en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Goed om te weten: water met deze hardheid (dH) hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Tytsjerksteradiel

De waterhardheid van het water in Tytsjerksteradiel is 9.30 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water hard water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 9.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 26,49 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-tytsjerksteradiel-9091

Vergelijk vakmannen in de buurt

Interessante installaties

 • Watertotaal Euro Combi Compact 30
 • North Star 11ED
 • Bayard Ecosoft 15
 • Hydrotense Seduction 22
 • North Star 9ED

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

De basis is eenvoudig: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De moderne waterontharders (van merken zoals Honeywell) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Zo wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van een waterontkalker in Tytsjerksteradiel verklein je de dH waarde van 9.30 naar een acceptabele 3 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit procentuele aantal kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen (Regenereren)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de werkingskracht van de hars verminderen. 4 keer per maand gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De hoeveelheid zout is afhankelijk van het waterverbruik, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd middels regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We onderscheiden twee producten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneratie gaat op basis van tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een voordelige prijs, 0 energieverbruik en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Te bestellen vanaf c.a. €910.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gaat op vraag. Het gemak zit ‘m in: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de innovatieve werking en geavanceerde instellingen. De minpunten zijn: de duurdere prijzen, het kost stroom en meer kans op defecten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1125.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Op termijn een waterontharder kopen?Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil bedraagt circa €450,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het pluspunt van een ontharder met dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) even geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Perfect voor wat grotere huishoudens.
 • Meerdere cilinders is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Tytsjerksteradiel.

Afrekenen met (bestaande) kalkaanslag?

Kom in contact met vakmannen voor montage.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. De prijzen starten vanaf €65 voor magnetische ontharders tot een slordige €2100 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs hangt af van het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de capaciteit van het systeem. Naast deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van deze systemen beginnen bij €820, exclusief installatiekosten. Een goed systeem ligt qua kosten tussen €1125 en €1925 (met montage inbegrepen). In de bijgaande tabel tref je de geschatte kosten van een waterontharder in Tytsjerksteradiel.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker te laten installeren? Open onze online offerteservice en bekijk actuele tarieven bij professionele installateurs. Zo kan je makkelijk en kosteloos installatiebedrijven, verschillende opstellingen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €125
Mechanische waterontharderVanaf €820
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €940
Zout€30 per 50 kilo
OnderhoudV.a €105 op jaarbasis
PlaatsingskostenRond de €260
Tabel met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Tytsjerksteradiel?
De hardheid van het leidingwater in Tytsjerksteradiel is grofweg 9.30 dH. De waarde in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem neemt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water wat de waterhardheid doet dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor onder andere lager energieverbruik en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je bovenal een waterontharder moet installeren als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Onder andere minder huidproblemen en huidirritaties, smaakvoller water, zachter wasgoed en minder schrobben en poetsen. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe werkt de waterontkalker?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde leidingwater door een cilinder met kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium elementen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder worden de harskorrels schoongemaakt door zouttabletten. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De werkzaamheid van dergelijke systemen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Systemen met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een schone machine is belangrijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Sommige mensen kiezen ervoor om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Tytsjerksteradiel.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen lopen flink uiteen. Neem nou aspecten als: lager stroom- en gasverbruik, een betere smaak van het water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, minder last van droge huid, geen kalkaanslag in de badkamer, mooie schone glazen, de apparaten in de woning werken effectiever en je bent super duurzaam bezig.


Alle plaatsen in deze gemeente

Plaats een reactie