Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hantumhuizen

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, glascorrosie, bittere thee of een irriterende huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in te hard water in de leiding. Deze regio scoort om en nabij een waterhardheid van 6.30 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Hantumhuizen maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal vind je praktische informatie aangaande waterverzachters: welke systemen zijn er, wat zijn de voordelen, en wat kost het me?

 • Een waterhardheid van 6.30 dH in Hantumhuizen.
 • Dit kan zorgen voor voorvallen als glascorrosie en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en fris water en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Profiteer van besparingen tot c.a. €310 per jaar.

Thema’s: Waar op letten bij waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid HantumhuizenHoe gaat het in z’n werk?InvesteringVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9144
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

De voordelen van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Glascorrosie.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Direct meerdere offertes van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Hantumhuizen

Heb jij genoeg van irritaties aan de huid of kalkstrepen op ramen? Steeds meer woningeigenaren kiezen een innovatieve waterontharder. Dit product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, Geen glascorrosie of witte aanslag, betere smaak van water en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. In en rondom gemeente Noardeast-Fryslân opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Hantumhuizen heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Selecteer het type huishouden en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een regionale installateur verstuurt je binnen enkele dagen een scherpe offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Tevens relevant: Professionele ontharder.

VoordeelBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan 30% langer meeDagelijkse apparaten zoals boilers vertonen veel minder kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of glas kraanwater smaakt stukken beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water schuimt veel sneller. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Minder energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld wasmachines. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Hantumhuizen?

Mogelijk zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Hantumhuizen. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Maar heb ik het wel echt nodig? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Hantumhuizen ontvangt een waterhardheid van 6.30. Dat betekent matig zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Een lagere waterhardheid is gunstig voor lichaam, gezondheid en milieu.
 • O.a. efficiëntere warmteoverdracht, een zachte huid en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Opmerking: water met deze hardheid (dH) is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Hantumhuizen

De waterhardheid van het drinkwater in Hantumhuizen bedraagt circa 6.30 dH. Dit betekent dat het water matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-hantumhuizen-9144

Bekijk installateurs in de regio

Bekende modellen en merken

 • BWT Aquadial softlife bio 20
 • Boshuis iQualQ Combi 100
 • Grunbeck softliQ:MC32
 • Electrolux 18L
 • BWT Aquadial softlife bio 15

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Innovatieve waterontharders (van bijv. Pallas) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op die manier zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Hantumhuizen verlaag je de dH waarde van 6.30 naar een gezonde 2.5 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het resterende kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine raakt de hars verzadigd. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Dit noemt men regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Het zoutverbruik verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en het type ontharder (de grootte). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Eens in de zoveel tijd zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische of mechanische waterontharders
We onderscheiden 2 installaties: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regenereren gaat op gezette tijden. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessante prijs, staat los van het stroomnet en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: er vinden onnodige spoelingen plaats, minder efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €950.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, een zeer efficiënte werking en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: de tarieven, het gebruikt stroom en een groter risico op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1050.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Op termijn een waterontharder kopen?Dan kan je kiezen tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €360,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het grootste voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als hij aan het regenereren is.
 • Bij 1 cilinder ontkalkers heb je (tijdens de reinigingsbeurten) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Verzachters met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Vaak gekozen voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders heeft dus dezelfde werking, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Hantumhuizen.

Reken af met kalk!

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n installatie?

De investering van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Ze zijn er al vanaf €170 voor magnetische ontharders tot ruim €2250 voor een dubbel-cilinder systeem met alle gemakken. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door de fabrikant, of het een elektrisch of mechanisch systeem is en de omvang van het systeem. Naast deze initiële kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Enkele waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De prijzen van dergelijke installaties lopen op vanaf €790 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slimme installatie kost gemiddeld tussen de €1375 en €2250 inclusief installatiewerk. In onderstaande schema bekijk je de huidige kosten van een waterontharder in Hantumhuizen.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Start meteen met onze waterontharder-vergelijker en check de huidige tarieven bij toonaangevende installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en kosteloos monteurs, soorten waterverzachters en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €110
Waterontharder (mechanisch)C.a. €720
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1160
Zout€50 voor 100 kilo
OnderhoudscontractCirca €135 p/jaar
MontagekostenVanaf €240
Overzicht met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Hantumhuizen?
De waterhardheid in Hantumhuizen is ongeveer 6.30 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit leidingwaterwaardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als bijkomende voordelen verminderde eczeem klachten en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je altijd een waterontharder neemt als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Denk hierbij aan prettige douchebeurt, een lekkere watersmaak, blinkende glazen en veel minder poetsen in huis. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit is mogelijk doordat het harde water door een cilinder met kunstharsbolletjes heen stroomt. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan deze hars. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen aan de hand van regenereren. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die op een totaal andere manier functioneren. De doeltreffendheid van deze magneten is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontharders met noodzakelijk ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren moet je 4 keer per jaar voorzien van nieuw zout. Een schoon apparaat is belangrijk zodat het systeem efficiënt blijft werken. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Hantumhuizen.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Denk dan aan: lagere energiekosten, zacht en fris water, minder zeep en wasmiddel nodig, verminderde eczeem klachten, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie