Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Foudgum

Heb je in huis last van kalkaanslag, aanslag op servies, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een erg droge huid? De kans is groot dat dit komt door te hard water in de leiding. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. De beste waterontharder in Foudgum zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het is een duurzame investering. Op deze pagina lees je belangrijke info aangaande waterverzachters: welke soorten zijn er, wat zijn de voordelen, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van 6.30 dH in Foudgum.
 • Dit is de oorsprong van problemen als geïrriteerde huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een zachte huid na bad of douche en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. Profiteer van besparingen tot c.a. €285 per 12 maanden.

Thema’s: In 5 stappen een waterontharder kopenWelke voordelen?Wat levert het echt op?Waterhardheid FoudgumFunctioneringWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9154
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Langere levensduur van huishoudelijke toestellen.
 • Lagere stookkosten.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Nadelen van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Een droge huid.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Foudgum

Heb je in huis last van een onnodig hoge energierekening en kalkstrepen op glas en lak? Veel huizenbezitters lossen dit op met een elektrische waterontharder. Een dergelijke installatie onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, je hebt minder wasmiddelen nodig, een zachte huid na bad of douche en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In de omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Foudgum heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Mogelijk ook interessant: Milieuvriendelijke verzachter.

PositiefUitleg
EcologischEr is minder zeep noodzakelijk. Beperking van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals Quookers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook neemt het stroomverbruik af.
Water met meer smaakJouw koffie, thee of glas kraanwater heeft een betere smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Foudgum?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Foudgum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water zorgt voor lagere stookkosten en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar hoe groot is de noodzaak? Voor dit advies moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Foudgum heeft een geschatte waterhardheid van 6.30. Dat betekent matig zacht water.
 • Het gevolg van deze score is per persoon weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. apparatuur gaat langer mee, minder last van een droge huid en textiel slijt minder snel.
 • Uit de test: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Foudgum

De waterhardheid van het water in Foudgum bedraagt ongeveer 6.30 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-foudgum-9154

Vergelijk prijzen in de regio

Interessante installaties

 • BWT Rondomat 100M
 • General electric GE-18C
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Delta Tibera
 • Digisoft DS-2000 HE

Hoe werkt de waterverzachter?

We hebben het al een aantal keer aangestipt: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als GE) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zo wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Foudgum verlaag je de dH waarde van 6.30 naar een Dh van ongeveer 2. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit percentage kalk leidt niet tot concrete problemen.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Wekelijks moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan het waterverbruik, de Dh waarde van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels halen de hardheidsmineralen uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Alle harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met het regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische of elektrische waterontharders
Wij differentiëren twee installaties: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een concurrerende prijs, het gebruikt geen energie en er is minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: een relatief hoog zoutverbruik, minder efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Beschikbaar vanaf €925.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, de smart-functies en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de montagekosten, het gebruikt een beetje stroom en meer kans op defecten. Te bestellen vanaf c.a. €1250.

Enkele of dubbele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €360,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het gemak van een een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In de situatie met 1 cilinder ontkalkers heb je (wanneer het systeem aan het spoelen is) niet de beschikking tot zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Vaak gekozen bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Een dubbele cilinder is niet schoner of beter, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Foudgum.

Reken af met kalk!

Ontvang contactgegevens van product-specialisten voor advies.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De investering van een waterverzachter variëren nogal. Van €155 voor een magnetische ontharder tot een slordige €2100 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De kosten hangen af van het model, het type ontharder en de inhoud van het systeem. Behalve deze eerste kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs werken met een speciale korting wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De onkosten van ontharders starten bij €800, excl. installatie. Een uitgebalanceerd apparaat varieert tussen ongeveer €1100 en €1750 inclusief inregelen. In het overzicht hieronder vind je de huidige kosten van een waterontharder in Foudgum.

Kijk jij ook naar de opties om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Kies dan nu voor onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de prijzen bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen zonder gedoe snel modellen, verschillende installaties en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €100
Mechanische waterontharderCirca €690
Elektrische waterontharderC.a. €1050
Zout€15 voor 25 kg
OnderhoudscontractRond de €145 op jaarbasis
PlaatsingV.a €230
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Foudgum?
De waterhardheid in Foudgum is grofweg 6.30 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem ontneemt calcium en magnesium uit je kraanwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Zacht water smaakt beter en zorgt voor kleding die langer mooi blijft en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Natuurlijk is het zo dat je met name een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Onder andere een zachte huid en droog haar, zacht en smaakvol water, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen transformeert de ontharder calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium bestanddelen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door gebruik te maken van pekelwater. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De effectiviteit van magnetische producten is niet erg betrouwbaar.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet je zeker niet overslaan. Machines met speciale ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schone machine is noodzakelijk voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Foudgum.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Denk dan aan: efficiëntere verwarming, lekkerdere koffie en thee, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een minder droge huid na het douchen, stukken minder last van kalkaanslag, zachter wasgoed, de apparaten in de woning werken effectiever en je bent super duurzaam bezig.

Plaats een reactie