Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Kollum

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, verstopte leidingen of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in erg hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het gebruik van de beste waterontharder in Kollum maakt mogelijk dat je kan genieten van kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, het milieu en je portemonnee. Op waterontharderrevolutie.nl lees je praktische informatie over diverse types waterverzachters: welke type ontharders zijn er, waarom is het zo populair, en verdien ik het ook terug?

 • Gemeten waterhardheid van 6.30 dH in Kollum.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere apparaten die slecht werken en hoge stookkosten.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Positieve gevolgen zijn: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een zachte huid na bad of douche en geen strepen meer op glas en lak.
 • Dien vandaag een aanvraag in en geniet van de extra gemakken. Realiseer een besparing van wel €305 per 12 maanden.

Lees verder over: De juiste waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid KollumTechnische uitleg werkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9291
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Lagere energierekening.
 • Minder poetsen en boenen.
 • Duurzaam investeren gericht op het milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Slecht functionerende apparaten.
 • Huidirritaties.
 • Kalkaanslag op je sanitair en apparatuur.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Kollum

Wil jij ook af van dichtgeslibde leidingen en onnodig veel schoonmaken? Een toenemende groep Nederlanders nemen een innovatieve waterontharder. Dit product filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, heerlijk zachte kleding en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In de omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Kollum was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een professionele installateur neemt contact met je op en stuurt een gespecificeerde offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is voor iedereen het overwegen waard. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Milieuvriendelijke verzachter.

PositiefBeschrijving
MilieubewustMinder zeepresten en plastic afval. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je CV-ketel zuiniger werkt.
Levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals vaatwassers hebben geen last meer van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterJe verse koffie & thee of een glaasje water is veel smaakvoller.
SchoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Lagere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen koffiezetapparaten. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Kollum?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Kollum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water zorgt voor ren glanzende vaat en betekend het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken. Maar heb ik het wel echt nodig? Voor het antwoord daarop moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Kollum heeft een waterhardheid van 6.30. Dit houdt in matig zacht water.
 • Het effect daarvan is per persoon weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • O.a. een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, heerlijk zachte kleding en geen strepen meer op glas en lak.
 • Opmerking: dit type water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Kollum

De waterhardheid van het drinkwater in Kollum bedraagt circa 6.30 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-kollum-9291

Bekende modellen en merken

 • Erie Softline Eco10
 • North Star 17ED
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 20
 • Century CWS 100V/UF
 • Ecowater ESM9 CE+

Hoe maakt een waterverzachter zacht water?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De meeste waterontharders (van bijv. Kenmore) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harskorrels zorgt ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Door wat daar gebeurd zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van een waterontkalker in Kollum verlaag je de dH waarde van 6.30 naar een gezonde 3 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de onthardingshars verzadigen. Elke week gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en het soort ontharder (klein of groot). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Speciale harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Eens in de zoveel tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De aanwezige harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We behandelen 2 types: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een interessant tarief, 0 energieverbruik en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, relatief inefficiënt en je kunt de resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €900.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, een slimme werking en uitgebreide instellingen. Als grote nadelen noemen we: de aanschafkosten, het kost stroom en hogere onderhoudskosten. Te bestellen vanaf c.a. €1250.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs bedraagt circa €360,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het gemak van een een installatie met 2 cilinders is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de hars wordt gespoeld.
 • Bij één cilinder ontkalkers heb jij (wanneer het systeem aan het spoelen is) geen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Producten met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Een stukje comfort voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Kollum.

Jouw hele huis kalkvrij?

Vraag contactgegevens aan voor product-experts voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een waterverzachter liggen nogal uiteen. Je hebt ze vanaf €135 voor een magnetische ontharder tot ruim €2025 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk en model, het type ontharder en de capaciteit van het systeem. Behalve deze eenmalige kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van waterverzachters zijn zo’n €740 (zonder installatiewerk). Een slim apparaat varieert tussen ongeveer €1100 en €1700 inclusief inregelen. In de bijgaande tabel vind je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Kollum.

Weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Surf verder naar onze handige offerte-service en bekijk actuele tarieven bij erkende installateurs. Zo kan men zonder gedoe supersnel merken, soorten ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €150
Mechanische waterontharderCirca €680
Waterontharder (elektrisch)Begint bij €1100
Reinigingszout€17,50 per 25 kg
Onderhoud (indicatie)Circa €90 op jaarbasis
InstallatiekostenV.a €200
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Kollum?
De waterhardheid in Kollum komt uit op ong. 6.30 dH. De waarde in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem neemt calcium en magnesium uit je kraanwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. De smaak zal een stuk beter worden en heeft als extra pluspunten: kalkvrije leidingen en veel minder zeep en wasmiddel nodig.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn van mening dat je in de eerste plaats een waterontharder in huis laat plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Bijv. geen droge huid na het douchen, lekkerdere koffie en thee, kleding dat langer meegaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Daarnaast ben je ook erg duurzaam bezig.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water kalkvrij te maken zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium bestanddelen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd via geplande regeneratie. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. Het effect van magnetische producten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Machines met speciale ontkalkingstabletten voor het regenereren dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Ook het schoonmaken van het apparaat wordt voorgeschreven voor een goede efficiënte werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Kollum.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: lagere stookkosten, lekkerdere koffie en thee, minder schoonmaakmiddelen benodigd, een aangenaam zachte huid na het douchen, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, altijd een schone en zachte was, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie