Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jannum

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, strepen op je ruiten, verstopte leidingen of een irriterende huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 6.30 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Jannum leidt tot water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het is een duurzame investering. Op deze website check je belangrijke info alle mogelijke waterverzachters: welke systemen zijn er, hoe werkt het technisch allemaal, en wat kost het me?

 • Gemeten waterhardheid van 6.30 dH in Jannum.
 • Hierdoor ontstaan onder andere veel schoonmaken en hoger gasverbruik.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor apparatuur die langer meegaat, zijdezachte kleding en huid en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan en probeer het direct uit. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €240 op jaarbasis.

Direct naar: Waterontharder kooptipsWelke voordelen zijn er?Heb ik het nodig?Waterhardheid JannumZo werkt een waterontharderGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9107
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zachte huid na bad of douche.
 • Kalkvrije leidingen.
 • Minder poetsen en boenen.
 • Zet het milieu op 1!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Jannum

Heb jij genoeg van een te hoge stroomrekening of te veel schoonmaken? Steeds meer huizenbezitters installeren een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie filtert kalk uit kraanwater. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, heerlijk zachte kleding en besparen op de energiekosten. In de buurt van de gemeente Noardeast-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Jannum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een plaatselijke installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest genoemde voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Beste waterontharder.

VoordeelUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepresten en plastic afval. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals wasmachines zullen geen kalkaanslag meer hebben. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, limonade of eigen spa-blauwsmaakt veel beter.
SchoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals Quookers. Het overbrengen van warmte is zo minder makkelijk en dat leidt tot meer energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Jannum?

Mogelijkerwijs overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Jannum. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water zorgt voor langere levensduur van huishoudelijke apparaten en geen kalkaanslag op bestek en servies. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Voor het antwoord daarop moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Jannum zit met een waterhardheid van 6.30. Concreet: matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is nogal subjectief.
 • De waterhardheid verkleinen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijvoorbeeld maandelijks lagere energielasten, een zachte huid en minder poetsen en boenen.
 • Opmerking: water met deze hardheid is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Jannum

De waterhardheid van het leidingwater in Jannum is ongeveer 6.30 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat matig zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-jannum-9107

Installateurs in de regio

Populaire merken en modellen

 • Boshuis iQualQ Combi 150
 • Remon Waterontharders Neva XL
 • Euro Twin 25
 • Apic Zetes junior
 • Kinetico Mini KB

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Het gros van de waterontharders (van merken als Ecowater) werken op basis van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Zodoende verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Jannum voer je de dH waarde terug van 6.30 naar een gezonde 2 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Deze hoeveelheid kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen met zout
Eens in de zoveel tijd zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan grootte van het huishouden, hoe hard het water is en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgevoerd.

Elektrische & mechanische waterontharders
We behandelen 2 installaties: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Belangrijke pluspunten zijn een voordelige prijs, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: een relatief hoog zoutverbruik, een matige efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €975.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de smart-functies en brede mogelijkheden. De nadelen zijn: de duurdere prijzen, het gebruikt een beetje stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1150.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: enkele- of dubbele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €350,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het belangrijkste voordeel van een dubbele cilinder is dat je ook water kunt gebruiken wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens de regeneratiecycluseventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Dubbele harscilinder werkt dus niet beter of schoner, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Jannum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Neem contact op met specialisten voor een demo.

Wat is prijs van zo’n machine?

De totale kosten van een waterontharder lopen zeer uiteen. Ze zijn er al vanaf €55 voor een magnetische ontharder tot meer dan €2175 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de capaciteit van het systeem. In aanvulling op deze eenmalige investering komen er nog installatiekosten en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Een laatste kostenpost is ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De kosten van waterverzachters starten vanaf €840 (zonder installatiewerk). Een luxe installatie zit ergens tussen de €1225 en €2075 inclusief plaatsing. In onderstaande schema achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Jannum.

Weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Klik dan door naar onze waterontharder-vergelijker en check de huidige kosten bij toonaangevende installateurs. Op deze manier kun je zonder problemen en zonder kosten modellen, verschillende opstellingen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €70
Mechanische waterontharderV.a €730
Elektrische waterontharderC.a. €950
Zouttabletten€17,50 per 25 kg
OnderhoudscontractV.a €120 op jaarbasis
PlaatsingskostenCirca €270
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Jannum?
De hardheid in Jannum is gemiddeld 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is doorgaans 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een ontkalkingssysteem neemt magnesium en calcium uit het leidingwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor onder andere langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je bespaart op schoonmaakmiddelen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Natuurlijk is het zo dat je in de eerste plaats een waterontharder moet laten plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Zoals geen droge huid na het douchen, een lekkere watersmaak, blinkende glazen en minder poets- en boenwerk. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om water kalkvrij te maken filtert het systeem calcium en magnesium uit het water. Dit regelt men doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium deeltjes worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de harskorrels schoongespoeld door middel van zout. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar waarbij wordt ingezet op magnetisme. De uitwerking van zo’n magneet is niet erg betrouwbaar.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Apparaten met ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Regelmatig schoonmaken is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Eventueel heb je de keuze hiervoor dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Jannum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Bijvoorbeeld: lager stroom- en gasverbruik, lekkerdere koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, de huid voelt zachter aan, niet langer last van kalkaanslag, extra schoon servies, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie