Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Metslawier

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, verstopte leidingen of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met te hard water in de leiding. Deze plaats kent een waterhardheid van 6.30 dH. Hierdoor ontstaan dergelijke problemen. De beste waterontharder in Metslawier zorgt voor kalkvrij water in huis. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op waterontharderrevolutie.nl bekijk je praktische informatie alle mogelijke waterverzachters: welke type ontharders zijn er, waarom is het zo populair, en wat is de investering?

 • Waterhardheid van gemiddeld 6.30 dH in Metslawier.
 • Mogelijk heb jij last van voorvallen als irritaties aan de huid en dichtslibbende waterleidingen.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dat zorgt voor apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zachter wasgoed en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Vraag een offerte aan en ondervind zelf de voordelen. Het kan veel opleveren, tot wel €205 per 12 maanden.

Onderwerpen: Waar op letten bij waterontharder kopenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid MetslawierWerking eenvoudig uitgelegdGemiddelde kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9123
Gem. Gasverbruik M31470 M3
Gem. Stroomverbruik kWh24900 kWh
Gem. Waterhardheid6.30 dH

Het effect van zacht water

 • Water met een lekkere smaak.
 • Besparing op de energierekening.
 • Veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Een milieuvriendelijke investering!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Irritaties aan de huid.
 • Glascorrosie.
 • Te veel schoonmaken.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Metslawier

Heb je last van een te hoge stroomrekening en kalk op de lak van de auto? Een aanzienlijk aantal mensen installeren een elektrische waterontharder. Dit systeem onttrekt calcium en magnesium aan het water. Een meerwaarde voor elk huis. Geen kalkaanslag op sanitair en kranen, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, zachter wasgoed en een lager stroom- en gasverbruik. In de gemeente Noardeast-Fryslân vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Metslawier gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een goede offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Duurzame ontkalker.

PositiefBeschrijving
DuurzaamMinder zeepresten en plastic afval. De CO2 uitstoot is lager omdatje simpelweg minder energie gebruikt.
Verlenging levensduur apparatenApparaten met verwarmingselementen zoals wasdrogers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook neemt het stroomverbruik af.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of een glas water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Besparen op energiekostenKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld koffiezetapparaten. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Metslawier?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Metslawier. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water heeft als voordeel zacht en smaakvol water en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Metslawier heeft een geschatte waterhardheid van 6.30. Definitie: matig zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is erg persoonlijk.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Bijv. apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en fris water en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Goed om te weten: deze waterhardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Metslawier

De waterhardheid van het leidingwater in Metslawier is ongeveer 6.30 dH. Dit wil zeggen dat het water matig zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 6.30 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 17,94 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-metslawier-9123

Vergelijk prijzen in de regio

Bekende modellen en merken

 • BWC Omega XSE de Luxe 350
 • Electrolux 18L
 • Apic Nessos
 • Ecowater ESM 11
 • Ecowater ESM18 CE+

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat gebeurt er onder de motorkap? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua Soft) werken op basis van ionenuitwisseling. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. D.m.v. dit scheikundige proces wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Metslawier voer je de dH waarde terug van 6.30 naar een Dh van ongeveer 3. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het resterende kalk zal niet leiden tot problemen.

Regenereren met zout
Na een periode raakt de hars verzadigd. 4 keer per maand moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan het aantal m3 water dat je verbruikt, de Dh waarde van het water en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. Unieke harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We behandelen twee soorten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een voordelige prijs, gebruikt geen stroom en het is onderhoudsarm. Natuurlijk zijn er nadelen: meer zoutverbruik, een inefficiënte werking en minder instellingen mogelijk. Te bestellen vanaf c.a. €800.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout, de innovatieve werking en uitgebreide instellingen. De nadelen zijn: de installatiekosten, je hebt iets hogere stroomkosten en een verhoogde kans op defecten/storingen. Deze installaties worden al geplaatst voor €1250.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil is circa €440,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het gemak van een twee cilinders zit hem in de beschikbaarheid van drinkwater als het regeneratieproces bezig is.
 • In de situatie met 1 cilinderige ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitstekend geschikt voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus hetzelfde, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Metslawier.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Wij koppelen je aan product-experts voor montagewerk.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De investering van een ontharder zijn nogal verschillend. Ze zijn er al vanaf €115 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €1425 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het merk en model, het type ontharder en de doorstroomsnelheid. In aanvulling op deze eenmalige kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs geven korting als je instemt met een onderhoudscontract. Verder heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De tarieven van waterontharders starten bij €800, excl. installatie. Een apparaat met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1450 en €1950 inclusief montage en inregeling. In de tabel hieronder vind je de huidige kosten van een waterontharder in Metslawier.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Klik dan door naar onze vergelijker en check de huidige kosten bij erkende installateurs. Op deze manier kun je makkelijk en snel modellen, type ontharders en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €65
Mechanische waterontharderVanaf €680
Waterontharder (elektrisch)Circa €1170
Onthardingstabletten€15 voor 25 kg
OnderhoudskostenC.a. €105 per jaar
InstallatiekostenC.a. €175
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Hoe zinvol is het gebruik van een waterontharder in Metslawier?
De hardheid van het water in Metslawier is om en nabij de 6.30 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem trekt kalk moleculen uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. Zacht water smaakt beter en heeft als bijkomende voordelen apparatuur die langer meegaat en textiel slijt minder snel.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
Gemiddeld geldt: van iedere euro die je investeert bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn dan ook van mening dat je voornamelijk een waterontharder moet installeren voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Denk aan prettige douchebeurt, smaakvoller water, een super zachte was en minder schrobben en poetsen. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt een waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat het harde water door een filter heen gaat. De magnesium en calcium bestanddelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt door gebruik te maken van zout. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders op de markt die op een totaal andere manier functioneren. De uitwerking van magnetische producten is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet wel even elk jaar worden uitgevoerd. Ontharders met ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigde installatie is noodzakelijk voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Metslawier.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen lopen flink uiteen. Bijvoorbeeld: efficiëntere verwarming, zacht en smaakvol water, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van droge huid, geen kalkaanslag op douchewand en tegels, kleding dat langer meegaat, langere levensduur van huishoudelijke apparaten en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie