Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Alde Leie

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, dichtslibbende waterleidingen of droog haar na het douchen? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in de hardheid van het water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. Het toepassen van de beste waterontharder in Alde Leie heeft als effect kalkvrij water in de woning. Dit is goed voor jouw gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina tref je waardevolle info over de waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom is het zo populair, en wat is de investering?

 • Gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH in Alde Leie.
 • Dit is de oorsprong van irritaties zoals onnodig veel zeepverbruik en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dat zorgt voor lagere energiekosten, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Laat een systeem plaatsen en probeer het direct uit. Profiteer van besparingen tot c.a. €210 per 12 maanden.

Lees verder over: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Heb ik het nodig?Waterhardheid Alde LeieHoe werkt het?Gemiddelde kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9071
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Minder huidproblemen en huidirritaties.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Goed voor het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Glascorrosie.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Alde Leie

Ben jij ook klaar met irritaties aan de huid of aanslag op servies? Meer en meer mensen bestellen een slimme waterontharder. Dit product onttrekt calcium en magnesium aan het water. Het is geschikt voor elke woning. Het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, een zachte huid en een langere levensduur van huishoudelijk apparaten. In de omgeving van de gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Alde Leie was nog nooit zo eenvoudig.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf specifiek waar je naar op zoek bent.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe en wanneer je bereikbaar bent.
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kopen kan voor elk huishouden interessant zijn. De voornaamste pluspunten vind je terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Professionele waterontharder.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Verlaging van CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals wasdrogers hebben geen last meer van kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterThee, koffie, limonade of een glaasje water is minder troebel en beter van smaak.
Vermindert schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Gunstigere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld Quookers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Is een waterontkalker nodig in Alde Leie?

Waarschijnlijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Alde Leie. En dat is geen gek idee. Zacht water zorgt voor structureel lagere energiekosten en textiel dat minder snel slijt. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Alde Leie heeft een waterhardheid van 5.90. Dat betekent zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt verschilt erg per persoon.
 • Het reduceren van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • O.a. efficiëntere verwarming, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Opmerking: water uit deze categorie is niet ongezond.

Hardheid water in Alde Leie

De waterhardheid van het drinkwater in Alde Leie is ongeveer 5.90 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-alde-leie-9071

Vergelijk vakmannen in de buurt

Populaire merken en modellen

 • Atag Descale 15
 • Puricom Stratos UFW25
 • AEG 26 L
 • Ecowater Galaxy VDR30
 • Fegon AquaStar Pro S-500

Technische uitleg werking waterverzachter

Het is al een aantal keer genoemd: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De meeste waterontharders (van bijv. Siata) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. De cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op die manier wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van deze waterontkalker in Alde Leie verlaag je de dH waarde van 5.90 naar een Dh onder de 2.5. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, het is van belang voor de algehele gezondheid. Het resterende kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Na verloop van tijd zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Om de 6/7 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Het regenereren is erg belangrijk. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. de totale waterconsumptie, de hardheid van het water en de capaciteit (type huishouden). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden weer schoongespoeld door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische & mechanische waterontharders
We onderscheiden 2 soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een schappelijke tarief, gebruikt geen stroom en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De nadelen zijn: onnodige verspilling van water en zout, minder efficiëntie en geen inzicht in statistieken. Te bestellen vanaf c.a. €825.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Het regenereren start op slimme momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege: besparing op regeneratiezout, een efficiënte werking en brede mogelijkheden. Er zijn ook negatieve aspecten: de aanschafkosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hoge kosten qua onderhoud. Deze installaties worden al geplaatst voor €1175.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil bedraagt circa €360,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het grootste voordeel van twee cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • In het geval van 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens het regeneratieprocestijdelijk geen zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een uitkomst voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een dubbele cilinder werkt identiek als een enkele cilinder, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Alde Leie.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Wij koppelen je aan vakmannen voor tips en hulp.

Hoeveel kost zo’n systeem?

De kosten van een waterontharder zijn erg wisselend. Ze zijn er al vanaf €145 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2300 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, het type ontharder en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Verschillende waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De tarieven van dergelijke installaties zijn zo’n €680, exclusief installatiekosten. Een goed systeem heeft een prijskaartje tussen de €1125 en €1725 incl. installatie. In de onderstaande tabel achterhaal je de geraamde kosten van een waterontharder in Alde Leie.

Meteen weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Probeer dan onze handige offerte-service en achterhaal de kosten bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos en kosteloos vakmannen, soorten ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €65
Waterontharder (mechanisch)V.a €800
Elektrische waterontharderCirca €900
Zout€45 per 100 kilo
OnderhoudscontractCirca €140 per beurt
PlaatsingBegint bij €160
Overzicht met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Alde Leie?
De waterhardheid in Alde Leie is grofweg 5.90 dH. De meting in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem onttrekt namelijk bijna al het magnesium en calcium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Zacht water smaakt beter en zorgt voor onder andere zijdezachte kleding en huid en geen strepen meer op glas en lak.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Natuurlijk is het zo dat je voornamelijk een waterontharder moet kopen voor het comfort. Bijvoorbeeld minder huidirritatie na het douchen, een lekkere watersmaak, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken en minder schoonmaakwerkzaamheden. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. Deze calcium en magnesium bouwstenen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder worden deze korrels weer schoongemaakt aan de hand van de regeneratie functie. Hiervoor is speciaal onthardingszout nodig. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van dergelijke systemen is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe zit het met onderhoud en bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Machines met noodzakelijk ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces vul je ieder kwartaal bij met zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de ontharder zuinig werkt. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Alde Leie.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Neem nou aspecten als: lager stroom- en gasverbruik, smaakvoller water, een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, een minder droge huid na het douchen, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, kleding dat langer meegaat, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie