Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wergea

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, aanslag op servies, slecht werkende huishoudelijke apparaten of droge haren na een douchebeurt? Waarschijnlijk komt dat door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. De beste waterontharder in Wergea heeft als effect schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze website check je praktische informatie met betrekking tot waterverzachters: wat voor installaties zijn er, waarom is het zo populair, en wat zijn de kosten?

 • Een waterhardheid van 5.90 dH in Wergea.
 • Dit kan leiden tot voorvallen als apparaten die slecht werken en dichtgeslibde leidingen.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • Dat zorgt voor lagere energierekening, minder huidproblemen en huidirritaties en minder poetsen en boenen.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €310 op jaarbasis.

Onderwerpen: Een waterontharder kopen en installerenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid WergeaHoe gaat het in z’n werk?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9005
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

De voordelen van zacht water

 • Smaakvol water.
 • Verlaging van de maandlasten voor energie.
 • Het textiel gaat langer mee.
 • Draagt bij aan een beter milieu!

Nadelen van hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Geïrriteerde huid.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Wergea

Heb je in huis last van droge haren na een douchebeurt of kalk op de lak van de auto? Steeds meer woningeigenaren kiezen voor de installatie van een elektrische waterontharder. Deze installatie onttrekt calcium en magnesium aan het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op douchekop, Geen glascorrosie of witte aanslag, fris kraanwater en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de buurt van de gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Wergea heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een lokale installateur zal jou benaderen met een scherpe offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis kent verschillende voordelen. De meest genoemde voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Lees ook verder over: Zuinigste waterverzachter.

PositiefBeschrijving
MilieubewustMinder zeepproducten wegspoelen. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan minder snel stukKostbare apparaten zoals koffiezetapparaten worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterThee, koffie, bouillon of gewoon een glas water zal minder bitter smaken.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals heetwaterkranen. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Overzicht met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Wergea?

Vermoedelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Wergea. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel een meer gunstig energieverbruik en je hebt veel minder zeep en wasmiddel nodig. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Wergea heeft een geschatte waterhardheid van 5.90. Samengevat: zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is per persoon weer anders.
 • De waterhardheid verkleinen biedt comfort.
 • Bijvoorbeeld gunstig energieverbruik, fris kraanwater en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Opmerking: dit soort water hoeft niet ongezond te zijn.

Hardheid water in Wergea

De waterhardheid van het drinkwater in Wergea bedraagt circa 5.90 Duitse graden. Dit betekent dat het water zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wergea-9005

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Vaak gekozen modellen

 • Watertotaal Euro Combi Elegant 25
 • BWT Aquadial softlife bio 10
 • Culligan Medallist 915
 • Rainsoft EC4 CAB 60SSV
 • Bayard Ecosoft 10

Hoe werkt een waterverzachter?

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Alleen, hoe kan dat? Innovatieve waterontharders (van bijv. Aquacell) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een filter met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Wergea voer je de dH waarde terug van 5.90 naar een gezonde 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft is zo klein dat je het niet terugziet.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars verzadigd raken. Wekelijks moet de hars weer worden opgeladen met een zoute oplossing. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte wordt berekend a.d.h.v. het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. Unieke harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Alle harsbolletjes moeten worden schoongemaakt middels regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische en elektrische waterontharders
We behandelen 2 types: Elektrische & mechanische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege een aantrekkelijke prijs, het gebruikt geen energie en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: een hoger zoutverbruik, relatief inefficiënt en geen inzicht in leuke gegevens. Je koopt zo’n machine al vanaf €860.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Dit model is zeer in trek vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en geavanceerde instellingen. Als grote nadelen noemen we: de hogere aanschafprijs, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op defecten. Beschikbaar vanaf €1300.

Enkel- of dubbel cilinder kiezen?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil ligt rond de €430,00. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

 • Het gemak van een een extra cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinder ontkalkers heb jij – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitstekend geschikt voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt dus niet beter of schoner, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Wergea.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Vraag contactgegevens aan voor product-specialisten voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker zijn nogal verschillend. Dit loopt van €80 voor magnetische ontharders tot zo’n €1700 voor een 2-cilinder systeem. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, het aantal cilinders en het aantal liter. Buiten deze kosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De tarieven van waterontkalkers starten bij €810 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een slim apparaat zit ergens tussen de €1525 en €2125 inclusief inregelen. In het volgende schema bieden we de gemiddelde kosten van een waterontharder in Wergea.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Kies dan nu voor onze handige offerte-service en achterhaal de kosten bij betrouwbare installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder problemen en snel vakmannen, verschillende installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderBegint bij €110
Waterontharder (mechanisch)C.a. €650
Waterontharder (elektrisch)C.a. €1080
Zout€50 voor 100 kilo
OnderhoudskostenBegint bij €105 per jaar
PlaatsingRond de €180
Overzicht met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Wergea?
De hardheid van het kraanwater in Wergea is gemiddeld 5.90 dH. De waarde in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem neemt kalk uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere water met een lekkere smaak en het textiel gaat langer mee.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
Globaal geldt: per €1,00 die je eraan uitgeeft verdien je zo’n €0,75 weer terug. Installateurs zeggen dan ook dat je altijd een waterontharder moet kopen voor de directe immateriële voordelen. Onder andere comfortabel douchen, smaakvoller water, een glanzende vaat en minder schoonmaakwerkzaamheden. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om water vrij van kalk te maken zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dit is mogelijk doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium deeltjes hechten zich aan deze korrels. In een andere cilinder wordt het filter schoongespoeld via het regenereren. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders waarbij wordt ingezet op magnetisme. De doeltreffendheid van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Apparaten met ontkalkingstabletten voor het regenereren dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Ook het schoonmaken van de machine wordt voorgeschreven voor een lange levensduur en goede werking. Eventueel heb je de keuze hiervoor te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Wergea.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Zoals o.a. lager energieverbruik, lekkerdere koffie en thee, minder zeep en wasmiddel nodig, minder last van eczeem, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, zachter wasgoed, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie