Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Stiens

Heb je in huis last van kalkaanslag, wit uitslaande wanden en tegels, verstopte leidingen of droog haar na het douchen? Vaak ontstaan deze problemen door de hardheid van het water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. Wat mogelijk negatieve effecten heeft. De beste waterontharder in Stiens maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar amper kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier verzamel je handige informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het precies, hoe werkt het, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Stiens.
 • Dit is de oorsprong van situaties als glascorrosie en hoge stookkosten.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Dat zorgt voor verlaging van de maandlasten voor energie, water met een lekkere smaak en textiel slijt minder snel.
 • Start met vergelijken en probeer het direct uit. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €260 per 12 maanden.

Snel naar: Waterontharder kooptipsPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid StiensTechnische uitleg werkingInvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9051
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Het effect van zacht water

 • Apparatuur die langer meegaat.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Apparatuur dat te snel stuk gaat.
 • Huidirritaties.
 • Glascorrosie.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Stiens

Heb jij genoeg van rendementsverlies van verwarming en onnodig poets- en boenwerk? Steeds meer Hollanders en Belgen bestellen een betrouwbare waterontharder. Dit systeem onttrekt kalk uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op douchekop, geen strepen meer op glas en lak, water met een lekkere smaak en een lager stroom- en gasverbruik. In de gemeente Leeuwarden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterontharder laten installeren in Stiens heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een erkende installateur neemt contact met je op en stuurt een scherpe offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten vind je terug in de tabel hieronder. Tevens relevant: Aanbieding ontkalker.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je apparaten minder energie gebruiken.
Verlenging levensduur apparatenDure apparatuur zoals boilers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Kalkvrij water smaakt beterEen kop koffie, thee en het water uit de kraan heeft een betere smaak.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld boilers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en daardoor neemt het stroomverbruik toe.
Samenvatting van de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Stiens?

Waarschijnlijk wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Stiens. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water zorgt voor een beter presterende CV-ketel en geen strepen meer op glas en lak. Maar hoe groot is de noodzaak? Hiervoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Stiens zit met een waterhardheid van 5.90. Definitie: zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is voor iedereen weer anders.
 • Het reduceren van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • O.a. aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, betere smaak van water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Noemenswaardig: deze hardheid is niet ongezond.

Hardheid water in Stiens

De waterhardheid van het leidingwater in Stiens is om en nabij de 5.90 dH. We kunnen stellen dat het water zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-stiens-9051

Bekijk specialisten in deze regio’s

Vaak gekozen modellen

 • AquaCombi AquaCell
 • BWT Aquadial softlife bio 25
 • Watts OneFlow
 • Apic Nessos
 • AquaCombi AquaCell

Technische uitleg: hoe werkt een waterverzachter?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter ontneemt je water van het kalk. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterontharders (van merken als Tapworks) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Middels deze handeling ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Stiens minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een acceptabele 3 Dh. Bedenk goed dat er altijd een beetje achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Het kalk dat overblijft zal niet leiden tot problemen.

Regenereren met zout
Eens in de zoveel tijd raakt de hars verzadigd. Gemiddeld eens per 7 dagen gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Eens in de 6 – 10 weken moet het zout worden aangevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door grootte van het huishouden, de Dh waarde van het water en het soort ontharder (klein of groot). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Innovatieve harskorrels onttrekken de kalk uit het water.
 3. Ongeveer eens per week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden weer schoongespoeld aan de hand van regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Elektrische & mechanische waterontharders
Er bestaan twee producten: Elektrische en mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regenereren gaat op gezette tijden. Belangrijke pluspunten zijn een voordelige prijs, het gebruikt geen energie en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en geen inzicht in leuke gegevens. Te bestellen vanaf c.a. €940.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een efficiënte werking en je kunt veel instellen. De nadelen zijn: de installatiekosten, het gebruikt een beetje stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. Beschikbaar vanaf €1225.

Enkele of dubbele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een dubbel- of enkel cilinder systeem. Het verschil in prijs komt uit rond de €380,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het pluspunt van twee cilinders is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het regeneratieproces bezig is.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb je tijdens de regeneratiecycluseven geen zacht water.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Ideaal voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • 2 cilinders is niet schoner of beter, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Stiens.

Geen kalkaanslag meer in huis?

Leg nu contacten met product-experts voor installatiewerk.

Wat is prijs van zo’n machine?

De kosten van een waterontkalker liggen nogal uiteen. Ze zijn er al vanaf €105 voor een magnetische ontharder tot ruim €2250 voor een innovatief elektrisch apparaat. De prijs hangt af van het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de inhoud van het systeem. Behalve deze kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Sommige waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van ontharders zijn zo’n €780, excl. installatie. Een goed systeem ligt qua kosten tussen €1225 en €2100 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema vind je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Stiens.

Meteen weten wat het kost om hard water aan te pakken met een waterontkalker? Gebruik dan de offerte vergelijker en check de huidige prijzen bij betrouwbare installateurs. Op basis daarvan kun jij eenvoudig en zonder kosten experts, verschillende installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €120
Mechanische waterontharderC.a. €860
Elektronische waterontharderV.a €920
Regeneratiezout€45 per 100 kg
OnderhoudstarievenC.a. €95 per beurt
PlaatsingV.a €225
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Stiens?
De waterhardheid in Stiens komt uit op ong. 5.90 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is gemiddeld 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem filtert kalk moleculen uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor onder andere lager stroom- en gasverbruik en textiel slijt minder snel.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij vinden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet kopen voor het gemak en wooncomfort. Onder andere prettige douchebeurt, fris kraanwater, kleding die langer mooi blijft en minder schoonmaakwerkzaamheden. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Voor kalkvrij water zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium deeltjes kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars weer opgeladen aan de hand van regenereren. Het onthardingszout is online te bestellen. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar op basis van elektromagnetisme. Het effect van deze theorie wordt door wetenschappers afgekeurd.

Wat moet ik doen qua onderhoud?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is niet zo spannend, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Machines met unieke ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een schone installatie is cruciaal zodat het systeem efficiënt blijft werken. Vaak wordt aanbevolen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Stiens.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: lagere energiekosten, smaakvoller water, een reductie van 50% op schoonmaakmiddelen, minder last van eczeem, geen kalkaanslag op bestek en servies, een zijdezachte was, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie