Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Wirdum

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, koffie of thee dat bitter smaakt of geïrriteerde huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan de hardheid van het water. Deze plaats kent een waterhardheid van 5.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het toepassen van de beste waterontharder in Wirdum heeft als doel water waar amper kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze pagina verzamel je uitgebreide info met betrekking tot waterverzachters: wat is het, waarom moet ook jij het overwegen, en wat is de investering?

 • Gemeten waterhardheid van 5.90 dH in Wirdum.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals een droge huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • Dat zorgt voor lagere energierekening, een zachte huid en het textiel gaat langer mee.
 • Laat een systeem plaatsen en kies voor meer wooncomfort. Bespaar tot wel €245 op jaarbasis.

Thema’s: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid WirdumZo werkt een waterontharderGeschatte kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9088
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en smaakvol water.
 • Lager energieverbruik.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Dichtslibbende waterleidingen.
 • Droog haar na het douchen.
 • Strepen op de ramen.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Wirdum

Heb jij genoeg van een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en/of wit uitslaande wanden en tegels? Veel woningeigenaren plaatsen een slimme waterontharder. Dit product filtert magnesium en calcium (kalk) uit het water. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, zachter wasgoed en lagere energiekosten. In en rondom gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Een laten installeren van een waterontharder in Wirdum gaat zo wel heel gemakkelijk.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Selecteer het type huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een professionele installateur zal jou benaderen met een heldere offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het plaatsen van een goede waterontharder kan voor elk huishouden interessant zijn. De belangrijkste voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bekijk daarnaast ook informatie over: Zuinigste verzachter.

PositiefUitleg
DuurzaamheidMinder zeepresten en plastic afval. Beperking van de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals wasmachines werken efficiënter door minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Water met meer smaakJe verse koffie & thee of gewoon een glas water smaakt veel beter.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder middelen nodig om schuim te krijgen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld CV-ketels. De warmteoverdracht is minder effectief en dat leidt tot meer energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Wirdum?

Mogelijkerwijs wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Wirdum. Dat is ook erg logisch. Zacht water heeft als voordeel een zachte huid en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Wirdum kent een waterhardheid van 5.90. Dit houdt in zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. verlaging van de maandlasten voor energie, betere smaak van water en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Goed om te weten: dit type water is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Wirdum

De waterhardheid van het water in Wirdum is om en nabij de 5.90 dH. Dit houdt in dat het water zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-wirdum-9088

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Vaak geplaatste ontharders

 • Boshuis Combilux plus 200
 • 038waterontharder Separaat 14
 • Remon Waterontharders Kama
 • Kinetico Premier Compact HE
 • Boshuis Combilux plus 150

Hoe werkt een waterverzachter eigenlijk?

Het mag inmiddels duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe is dat eigenlijk mogelijk? De moderne waterontharders (van merken zoals Aqua Soft) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een filter met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op basis daarvan zal het kalk uit het water worden gefilterd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Wirdum reduceert je de dH waarde van 5.90 naar een gezonde 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Het kalk dat achterblijft zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de hars verzadigd raken. Elke week wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. Het regenereren is erg belangrijk. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. hoeveel water je gebruikt, de hardheid van het water en het formaat (kleine of grote installatie). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk wordt afgevoerd naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee machines: Mechanische of elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De belangrijkste voordelen zijn een schappelijke prijs, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: er vinden onnodige spoelingen plaats, een inefficiënte werking en je hebt minder geavanceerde instellingen. Je koopt zo’n machine al vanaf €825.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een populair model vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een efficiënte werking en brede mogelijkheden. Als grote nadelen noemen we: de hogere aanschafprijs, het gebruikt een beetje stroom en hogere onderhoudskosten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1125.

Enkele of dubbele harscilinder?
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €420,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het grootste voordeel van deze tweede cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met 1 cilinder heb je tijdens het schoonmaken tijdelijk geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Een uitkomst voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Meerdere cilinders werkt dus hetzelfde, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Wirdum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Kom in contact met specialisten voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De prijs van een waterverzachter zijn nogal verschillend. Van €80 voor een magnetische ontharder tot een slordige €2175 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke prijs wordt bepaald door het model, het aantal cilinders en de omvang van het systeem. Behalve deze eerste kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Steeds meer waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je direct een onderhoudscontract neemt. Afsluitend heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van dergelijke installaties zijn zo’n €680 (montage niet inbegrepen). Een geavanceerde installatie kost gemiddeld tussen de €1425 en €1975 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema check je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Wirdum.

Meteen weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Klik dan door naar de offerte vergelijker en bekijk actuele prijzen bij de beste installateurs. Op basis daarvan kun jij moeiteloos en gratis modellen, soorten installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderCirca €115
Waterontharder (mechanisch)C.a. €780
Elektrische waterontharderBegint bij €1050
Tabletten€27,50 per 50 kilo
OnderhoudscontractBegint bij €145 per 12 maanden
PlaatsingV.a €160
Tabel met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Wirdum?
De hardheid van het kraanwater in Wirdum is doorgaans 5.90 dH. De waarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit het water waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor onder andere kleding en ander textiel gaat langer mee en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
In de basis geldt: van elke €1 die je in dit product steekt zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Installateurs zeggen dan ook dat je vooral een waterontharder moet installeren voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Je kunt denken aan verminderde eczeem klachten, zacht en smaakvol water, kleding dat langer meegaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken wisselt de ontharder magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. Deze calcium en magnesium bestanddelen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In de extra cilinder wordt het filter schoongespoeld via een speciaal regeneratie moment. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De uitwerking van magnetische producten is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een gereinigde installatie is noodzakelijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Wirdum.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. De voordelen daarvan zijn enorm groot. De belangrijksten zijn: een besparing op de energierekening, zacht en fris water, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, de huid voelt zachter aan, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, een glanzende vaat, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie