Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Idaerd

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, glascorrosie, koffie of thee dat bitter smaakt of een droge huid? Vaak ontstaan deze problemen door een hoge waterhardheid. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 5.90 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het installeren van de beste waterontharder in Idaerd heeft als doel zacht en schoon water zonder kalk. Dit is goed voor jouw gezondheid, het milieu en je portemonnee. Hier tref je bruikbare informatie met betrekking tot waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van 5.90 dH in Idaerd.
 • Dit resulteert mogelijk in situaties als een irriterende huid en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Positieve gevolgen zijn: gunstig energieverbruik, een zachte huid en geen strepen meer op glas en lak.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Realiseer een besparing van wel €225 op jaarbasis.

Snelkoppelingen: Een waterontharder kopen en installerenWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid IdaerdHoe functioneert zo’n installatie?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9007
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Het effect van zacht water

 • Water met een lekkere smaak.
 • Lager energieverbruik.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Zet het milieu op 1!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Geïrriteerde huid.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Onnodig poets- en boenwerk.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Idaerd

Heb je in huis last van een erg droge huid en bittere thee en koffie? Steeds meer Nederlanders kiezen voor de installatie van een professionele waterontharder. Een dergelijke installatie is in staat om kalk uit het water te filteren. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op bestek en servies, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, smaakvol water en apparaten die minder snel vervangen hoeven worden. In de buurt van de gemeente Leeuwarden kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Idaerd wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Vul je adresgegevens in de tool in.
 2. Geef aan wat voor soort ontharder je wenst.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. De installateur neemt contact met je op en stuurt een interessante offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest prominente voordelen hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Goedkoopste waterontkalker.

PositiefUitleg
MilieubewustJe verbruikt minder zeep en shampoo. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat jouw woning efficiënter verwarmd wordt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals koffiezetapparaten zullen geen kalkaanslag meer hebben. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of gewoon een glas water heeft een betere smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Lagere energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld waterkokers. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat kost geld.
Overzicht met de pluspunten van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Idaerd?

Misschien zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Idaerd. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water leidt tot ren glanzende vaat en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Maar is het echt noodzakelijk? Voor dit advies moet je allereerst weten hoe het zit met de huidige waterhardheid.

 • Idaerd kent een waterhardheid van 5.90. Concreet: zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is nogal subjectief.
 • Het verkleinen van de waterhardheid biedt comfort.
 • Bijv. lagere energierekening, kleding die langer mooi blijft en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Opmerking: deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Idaerd

De waterhardheid van het leidingwater in Idaerd is om en nabij de 5.90 Duitse graden. Dit wil zeggen dat het water zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-idaerd-9007

Vergelijk prijzen in de regio

Interessante installaties

 • Watertotaal Euro Combi Cappers 14
 • BWT Aquadial softlife bio 15
 • Atag Descale 5
 • Watergenius Blue Line Max
 • MultiAqua WaterMaster EC-14

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het zal je inmiddels bekend zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar wat gebeurt er technisch allemaal? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Aqua Clean) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Op deze wijze wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Idaerd minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een gezonde 2 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit procentuele aantal kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de onthardingshars verzadigen. 4 keer per maand moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Dit noemt men regenereren. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en het soort ontharder (klein of groot). Een ontkalkingsinstallatie werkt dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels filteren calcium en magnesium uit kraanwater.
 3. Op een bepaald moment zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig door middel van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Elektrische en mechanische waterontharders
We behandelen twee soorten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt d.m.v. waterdruk. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. De voordelen zijn een aantrekkelijke prijs, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: een hoger zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. Dit systeem is beschikbaar vanaf €840.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een vaak gekozen systeem vanwege: minder regeneratiezout noodzakelijk, de smart-functies en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: een hogere prijs, het kost stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1300.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbel- of enkel systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €450,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het gemak van een meerdere cilinders is dat je ook water kunt gebruiken tijdens de spoelingen.
 • Wanneer je gaat voor ontkalkers met maar één cilinder heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – even geen zacht water.
 • Systemen met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Uitstekend geschikt als het watergebruik hoog is.
 • 2 cilinders is echt geen noodzaak, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Idaerd.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Vraag contactgegevens aan voor specialisten voor montagewerk.

Wat is prijs van zo’n machine?

De kosten van een waterontkalker variëren nogal. Dit begint vanaf €155 voor ontharders die magnetisch werken tot ruim €2125 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs hangt af van het merk, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en het aantal liter. Naast deze initiële kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je er meteen een onderhoudscontract bij neemt. Als laatste heb je ook ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van ontharders beginnen bij €700, zonder installeren. Een uitgebalanceerd systeem zit ergens tussen de €1350 en €2050 incl. installatie. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Idaerd.

Benieuwd naar de kosten om zacht water in huis te halen met een waterontkalker? Surf verder naar de offerte vergelijker en achterhaal de prijzen bij regionale installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en zonder kosten modellen, soorten waterverzachters en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €60
Waterontharder (mechanisch)Circa €720
Elektrische waterontharderVanaf €1010
Regeneratiezout€40 voor 75 kg
OnderhoudBegint bij €95 per beurt
MontageBegint bij €175
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Idaerd?
De hardheid van het water in Idaerd schatten we op 5.90 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een geavanceerd ontkalkingssysteem onttrekt magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak wordt beter & zachter en biedt voordelen als structureel lagere energiekosten en textiel slijt minder snel.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
In de basis geldt: van iedere euro die je investeert zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je overwegend een waterontharder neemt voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Bijv. een fijne douchebeurt, lekkerdere koffie en thee, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt de waterontkalker?
Om kalk uit het water te halen vervangt de ontharder de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium onderdelen hechten zich aan deze korrels. In de andere cilinder wordt de hars weer opgeladen a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Eventueel kun je kiezen voor goedkope magnetische ontharders die alleen gebruik maken van een andere methode. De uitwerking van magnetische producten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is zo gepiept, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Machines met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regenereren moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Ook het schoonmaken van het apparaat is cruciaal voor een goede efficiënte werking. Sommige mensen kiezen ervoor om te kiezen voor een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Idaerd.

Welke voordelen kent een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Onder andere: efficiëntere verwarming, zacht en smaakvol water, minder zeep en wasmiddel nodig, minder last van droge huid, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, extra schoon servies, de huishoudelijke apparaten werken efficiënter en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie