Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Baard

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of huidirritaties? De reden daarvan is vaak een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het installeren van de beste waterontharder in Baard heeft als doel water waar amper kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina tref je bruikbare informatie over verschillende soorten waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe werkt het, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Baard.
 • Dit kan leiden tot onder andere eczeem klachten en verwarmingselementen die isoleren.
 • De waterontharder verlaagde de hardheid naar 2DH.
 • De voordelen: een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een zachte huid en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €280 per jaar.

Klik door naar: Waterontharder kooptipsWat zijn de voordelen?Is het zinvol?Waterhardheid BaardHoe werkt zo’n systeem?Wat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8834
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Fris kraanwater.
 • Lagere stookkosten.
 • Geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Goed voor het milieu!

De effecten van te hard leidingwater

 • Slecht werkende huishoudelijke apparaten.
 • Huidirritaties.
 • Doffe aanslag in keuken en badkamer.
 • Bittere smakende thee.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Kom in contact met lokale specialisten

Waterontharder kopen Baard

Heb je last van een cv-ketel die niet meer optimaal werkt en/of kalkstrepen op glas en lak? Meer en meer huizenbezitters bestellen een betrouwbare waterontharder. Dit product onttrekt kalk uit het water. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag meer, geen strepen meer op glas en lak, zachtere was en besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Leeuwarden zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Baard wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. Een regionale installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De voornaamste pluspunten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bekijk daarnaast ook informatie over: Aanbieding ontkalker.

PluspuntUitleg
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. De CO2 uitstoot is lager omdatwarmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan langer meeDure apparatuur zoals boilers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee of eigen spa-blauwheeft een betere smaak.
Besparen op schoonmaakmiddelenZacht water zal veel sneller schuimen. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Prettig voor je huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen CV-ketels. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Tabel met de voordelen van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Baard?

Wellicht zoek jij iemand die kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Baard. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel maandelijks lagere energiekosten en textiel dat langer mee gaat. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Baard heeft een waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is afhankelijk van veel factoren.
 • Het verkleinen van de waterhardheid is goed voor mens en milieu.
 • Denk aan een beter presterende CV-ketel, water met een lekkere smaak en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Uit de test: dit type water is niet ongezond.

Hardheid water in Baard

De waterhardheid van het leidingwater in Baard is 5.90 dH. We kunnen stellen dat het water zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-baard-8834

Installateurs in de regio

Interessante installaties

 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 14
 • Boshuis iQualQ Duo 100
 • Rainsoft EC4 CAB 60SSV
 • Lubron Softstar SXT2
 • Euro Combi compact 25

Technische details: hoe werkt een waterverzachter?

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De moderne waterontharders (van merken zoals Tapworks) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. De cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op basis daarvan ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Baard minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een Dh van ongeveer 2. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit gezond voor ons is. Het resterende kalk leidt niet tot concrete problemen.

Schoonspoelen (Regenereren)
Op een bepaald moment zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per week moet de filter worden schoongespoeld met natrium. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt berekend a.d.h.v. de totale waterconsumptie, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd door middel van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 types: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een concurrerende prijs, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Nadelen zijn er ook: het aanzienlijke zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Je koopt zo’n machine al vanaf €920.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. Nadelen: de duurdere prijzen, het kost stroom en hogere onderhoudskosten. Beschikbaar vanaf €1100.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Wil jij een waterontharder kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkele- of dubbele harscilinder. Het verschil in prijs ligt rond de €375,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van een twee cilinderige installatie is dat je wel zacht water kunt gebruiken als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Wanneer je gaat voor één cilinder ontkalkers heb je – als de installatie aan het schoonspoelen is – geen zacht water uit de kraan.
 • Producten met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Ideaal voor huishoudens met kinderen.
 • 2 cilinders is niet strikt noodzakelijk, het is vooral een stukje gemak. Ontdek zelf het gemak van zacht water in Baard.

Overal en altijd zacht water in huis?

Leg nu contacten met product-specialisten voor een demo.

Hoeveel kost zo’n machine?

De totale kosten van een ontharder variëren nogal. De prijzen starten vanaf €95 voor ontharders die magnetisch werken tot een slordige €2000 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De prijs hangt af van het merk, of je kiest voor mechanisch/elektrisch en de doorstroomsnelheid. Buiten deze aanschafkosten heb je ook een stukje installatie en onderhoud. Verschillende waterontharder installateurs kunnen extra korting geven als je kiest voor een onderhoudscontract. Ook heb je ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De investeringen in waterontharders starten bij €680 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een goede installatie varieert tussen ongeveer €1200 en €2250 inclusief installatiewerk. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Baard.

Overweeg je om een waterontkalker te laten installeren? Maak nu gebruik van onze online offerteservice en achterhaal de prijzen bij professionele installateurs. Zo kan je gemakkelijk supersnel monteurs, type ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €145
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €740
Elektronische waterontharderBegint bij €1150
Tabletten€17,50 voor 25 kg
OnderhoudV.a €150 (jaarbasis)
PlaatsingV.a €150
Overzicht met de huidige kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Baard?
De hardheid in Baard is grofweg 5.90 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem trekt kalk uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor een zachte huid na bad of douche en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Normaliter geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij zijn dan ook van mening dat je overwegend een waterontharder moet aanschaffen voor de directe immateriële voordelen. Denk hierbij aan een zachte huid en droog haar, smaakvoller water, zijdezachte kleding en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit regelt men doordat het harde water door een fles met harsbolletjes loopt. De magnesium en calcium bestanddelen hechten zich aan deze korrels. In een eventuele tweede cilinder gaat de machine de harskorrels schoonspoelen d.m.v. zout. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van deze magneten is zeer twijfelachtig.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Modellen met eigen ontkalkingstabletten voor het regenereren van de hars zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Ook het schoonmaken van de machine is noodzakelijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Vaak wordt aanbevolen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Baard.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Denk dan aan: verlaging van de maandlasten voor energie, lekkerdere koffie en thee, stukken minder schoonmaakmiddelen nodig, een zachte huid en minder droog haar, geen kalkaanslag op sanitair en kranen, mooie schone glazen, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie