Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Swichum

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, kalkstrepen op ramen, water met een vreemde smaak of een erg droge huid? Dit heeft wellicht te maken met te hard water in de leiding. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Swichum heeft als doel water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier lees je belangrijke info aangaande waterverzachters: wat is het, waarom is het zo populair, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 5.90 dH in Swichum.
 • Hierdoor ontstaan onder andere strepen op je ruiten en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Positieve gevolgen zijn: apparatuur die langer meegaat, een zachte huid en het textiel gaat langer mee.
 • Vraag een offerte aan en ervaar het gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €350 per jaar.

Onderwerpen: Tips bij een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het mij op?Waterhardheid SwichumWerkingBegroting totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9087
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Het effect van zacht water

 • Verminderde eczeem klachten.
 • Lager energieverbruik.
 • Geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Zet het milieu op 1!

Nadelen van hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Droog haar na het douchen.
 • Wit uitslaande wanden en tegels.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Swichum

Heb je last van huidirritaties en strepen op de ramen? Een aanzienlijk aantal woningeigenaren bestellen een slimme waterontharder. Een dergelijke installatie onttrekt kalk uit het water. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, veel minder zeep en wasmiddel nodig, textiel slijt minder snel en een beter presterende CV-ketel. In de omgeving van de gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Voordelig een waterontharder laten installeren in Swichum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Geef aan naar welke dienst je zoekt.
 3. Kies de grootte van het huishouden en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Kies welk telefoonnummer & mailadres gebruikt kan worden.
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een heldere offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Bekijk daarnaast ook informatie over: Goedkoopste verzachter.

PluspuntBeschrijving
MilieubewustJe spoelt minder zeepproducten weg. Je stoot minder CO2 uit omdat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan 30% langer meeKostbare apparaten zoals strijkijzers vertonen veel minder kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Lekkerder waterJouw koffie, thee of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Ontkalkt water schuimt makkelijker. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Vermindering huidziektenEen lekker zachte huid na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasmachines. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Swichum?

Misschien zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Swichum. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water heeft als voordeel ren glanzende vaat en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar heb ik het wel echt nodig? Om deze vraag te beantwoorden moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Swichum zit met een waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is erg persoonlijk.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • O.a. verlaging van de maandlasten voor energie, zacht en fris water en geen strepen meer op glas en lak.
 • Niet vergeten: dit type water kan je zonder problemen drinken.

Hardheid water in Swichum

De waterhardheid van het water in Swichum is 5.90 dH. Men zegt dan ook wel dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-swichum-9087

Vraag prijzen op in de regio

Interessante installaties

 • Boshuis Combilux plus 150
 • Ecowater Galaxy VDR20
 • BWT Rondomat 100M
 • Puricom Stratos UFW15
 • 038waterontharder Compact 20

Zo werkt een waterverzachter

Het is nu een aantal keer voorbij gekomen: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De moderne waterontharders (van merken zoals Aqua Soft) maken gebruik van het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Op basis daarvan verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Swichum minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een Dh onder de 3. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Het resterende kalk zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Wanneer het apparaat filtert raakt de hars verzadigd. Elke 5/6 dagen wordt het systeem gereinigd met speciaal pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De zoutbehoefte wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes worden weer schoongespoeld met regeneratiezout.
 5. Het resterende spoelwater verdwijnt in de afvoer.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 soorten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt op basis van waterdruk. Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De belangrijkste voordelen zijn een laag tarief, staat los van het stroomnet en het is onderhoudsarm. Als grote nadelen noemen we: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €925.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regenereren gebeurt alleen als het echt nodig is. Een vaak gekozen systeem vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een slimme werking en verschillende geavanceerde instellingen. Er zijn ook negatieve aspecten: de montagekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. Te bestellen vanaf c.a. €1275.

Enkele of dubbele harscilinder?
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan zijn er 2 opties: enkel- of dubbel systeem. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €450,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het voordeel van meerdere cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Wanneer je gaat voor 1 cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert tijdelijk geen zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Uitermate handzaam voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een dubbele cilinder is echt geen noodzaak, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Swichum.

Overal en altijd zacht water in huis?

Kom in contact met product-specialisten voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De kosten van een waterontkalker kunnen zeer uiteenlopen. Dit loopt van €135 voor ontharders die magnetisch werken tot zo’n €2325 voor een innovatief elektrisch apparaat. De totaalprijs wordt bepaald door of je een A- of B-merk kiest, 1 of 2 cilinders en de inhoud van het systeem. Naast deze eerste kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Tenslotte is er ontkalkingszout dat je zo nu en dan moet aanvullen. De onkosten van ontkalkers zijn zo’n €700 waarbij installatie niet is inbegrepen. Een geavanceerde installatie gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1175 en €2250 inclusief plaatsing. In het overzicht hieronder achterhaal je de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Swichum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je huis te installeren? Open onze handige offerte-service en achterhaal de tarieven bij toonaangevende installateurs. Met die methode kan iedereen moeiteloos en zonder kosten specialisten, soorten waterverzachters en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderV.a €125
Waterontharder (mechanisch)Rond de €810
Elektrische waterontharderCirca €1120
Regeneratiezout€30 per 50 kilo
Onderhoud (indicatie)Circa €130 (jaarbasis)
InstallatiekostenBegint bij €260
Rekenvoorbeeld met de totaalkosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Swichum?
De hardheid van het leidingwater in Swichum ligt rond de 5.90 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat de waterhardheid doet dalen. Dit water smaakt een stuk beter en heeft als extra pluspunten: apparatuur die langer meegaat en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
Globaal geldt: van elke €1 die je in dit product steekt bespaar je ongeveer €0,60 – €0,80. Wij zijn van mening dat je vooral een waterontharder moet aanschaffen voor het comfort. O.a. prettige douchebeurt, betere smaak van water, kleding die langer mooi blijft en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit proces kan doordat het harde water door een filter heen gaat. Deze calcium en magnesium deeltjes worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de harskorrels schoongespoeld d.m.v. zout. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. Het effect van dergelijke systemen vind in de literatuur echter geen bevestiging.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Systemen met speciale ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een degelijke schoonmaakbehandeling is noodzakelijk om de hardheid van het water laag te houden. Optioneel kan je ervoor kiezen om een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Swichum.

Welke voordelen kent een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Bijvoorbeeld: lagere energierekening, zacht en fris water, 50 % – 75% minder schoonmaakmiddelen nodig, verminderde eczeem klachten, geen kalkaanslag in de badkamer, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie