Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Leons

Heb je in huis last van kalkaanslag, strepen op de ramen, bittere thee of een droge huid? Waarschijnlijk komt dat door aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het gebruik van de beste waterontharder in Leons zorgt voor water waar nauwelijks nog kalk in zit. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op dit portaal lees je uitgebreide informatie over de waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Waterhardheid van gemiddeld 5.90 dH in Leons.
 • Hierdoor ontstaan voorvallen als water met een vreemde smaak en een inefficiënte CV-ketel.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Dat zorgt voor lager energieverbruik, kleding die langer mooi blijft en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vergelijk meerdere offertes en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €270 op jaarbasis.

Thema’s: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid LeonsHoe functioneert zo’n installatie?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8833
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Een glanzende vaat.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Veel minder schoonmaakwerkzaamheden.
 • Zet het milieu op 1!

Nadelen van hard leidingwater

 • Rendementsverlies van verwarming.
 • Een irriterende huid.
 • Kalk op de lak van de auto.
 • Bittere smakende thee.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Leons

Ben jij ook klaar met huidirritaties en/of aanslag op servies? Een groot deel van de huishoudens nemen een betrouwbare waterontharder. Dit systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen, kleding die langer mooi blijft en maandelijks besparen op de energiekosten. In en rondom gemeente Leeuwarden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een specialist vinden om jouw waterontharder te installeren in Leons wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een lokale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een interessante offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder kopen is voor iedereen het overwegen waard. De meest bekende voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bezoek ook de pagina over: Professionele ontkalker.

VoordeelBeschrijving
MilieuvriendelijkHet verbruik van zeepproducten neemt af. Je stoot minder CO2 uit omdat je apparaten minder energie gebruiken.
Apparaten gaan minder snel stukApparatuur zoals boilers hebben minder last van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Water met meer smaakJouw koffie, thee of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Zacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Fijn en zacht voor elke huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Gunstigere energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld wasmachines. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat kost geld.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik een waterontkalker nodig in Leons?

Waarschijnlijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Leons. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water zorgt voor ren glanzende vaat en geen strepen meer op glas en lak. Hoeveel ga ik er van merken? Voor dit advies is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Leons heeft een geschatte waterhardheid van 5.90. Concreet: zacht water.
 • Het effect daarvan is voor iedereen weer anders.
 • De waterhardheid verlagen biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn maandelijks lagere energielasten, heerlijk zachte kleding en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Belangrijk: water met deze hardheid (dH) kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Leons

De waterhardheid van het water in Leons is om en nabij de 5.90 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-leons-8833

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Bekende modellen en merken

 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 10
 • Judo MultiSoft 2P
 • Wateronthardershop Euro Combi 25 Fleck 5600SXT
 • Detandt-Simon Primo 12
 • Bayard Tenera 18

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het is al een aantal keer genoemd: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De meeste waterontharders (van bijv. Tubilite) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels filtert het calcium en magnesium uit het water. Zodoende ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Leons reduceer je de dH waarde van 5.90 naar een Dh van ongeveer 2.5. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, omdat dit gezond voor ons is. Dit percentage kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Na een periode zal de hars verzadigd raken. Eens per week gebruik de machine zout om de harskorrels schoon te maken. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Het zoutverbruik wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, de gekozen resthardheid en het type ontharder (de grootte). Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Het harde water stroomt de waterverzachter in.
 2. De slimme harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Op een bepaald moment raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De interne harsbolletjes hebben een filter behandeling nodig met het regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Mechanische & elektrische waterontharders
Er bestaan twee soorten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege een lage prijs, het gebruikt geen energie en lagere onderhoudskosten. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt geen geavanceerde instellingen doorvoeren. De prijs van zo’n systeem begint bij €920.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Het regenereren start op slimme momenten. De belangrijkste voordelen zijn: kostenbesparing voor regeneratiezout, het werkt efficiënter en inzicht in statistieken. De minpunten zijn: de tarieven, het kost stroom en een groter risico op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1100.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? We maken onderscheid tussen een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil komt uit rond de €440,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het positieve effect van een extra cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de machine aan het regenereren is.
 • Bij ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens de regeneratiecyclusgeen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Uitstekend geschikt bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • 2 cilinders is niet strikt noodzakelijk, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Leons.

Jouw hele huis kalkvrij?

Wij koppelen je aan product-experts voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De kosten van een ontharder zijn erg wisselend. De prijzen starten vanaf €140 voor magnetische ontharders tot zo’n €1775 voor een elektrisch apparaat met alle functies. De prijs hangt af van het merk, 1 of 2 cilinders en de inhoud van het systeem. Naast deze initiële kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Een aantal waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Verder heb je speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De prijzen van ontharders beginnen bij €690, excl. installatie. Een uitgebalanceerd systeem varieert tussen ongeveer €1200 en €1725 inclusief montage en inregeling. In de onderstaande tabel bekijk je de gemiddelde kosten van een waterontharder in Leons.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Ga aan de slag met onze handige offerte-service en bekijk actuele prijzen bij professionele installateurs. Via die service kan jij zonder problemen en direct vakmannen, type ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €90
Mechanische waterontharderBegint bij €740
Elektrische waterontharderV.a €1040
Regeneratiezout€25 voor 50 kilo
OnderhoudskostenBegint bij €120 p/jaar
MontagekostenCirca €190
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik ook een waterontharder nodig in Leons?
De hardheid van het leidingwater in Leons komt uit op ong. 5.90 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland bedraagt 6.72 dH. Dit is gewoon drinkbaar, maar het kan veel zachter. Een speciaal ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit het water wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Zacht water smaakt beter en biedt voordelen als lagere energiekosten en geen kalkaanslag in de badkamer.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Er is een makkelijke vuistregel: van elke €1 die je in dit product steekt zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je bovenal een waterontharder neemt voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. O.a. een zachte huid en droog haar, meer smaak aan koffie en thee, een super zachte was en minder schrobben en poetsen. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Voor kalkvrij water zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit gebeurt doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium deeltjes gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In de alternatieve cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd aan de hand van een natriumoplossing. Er zijn verschillende soorten onthardingszout. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De werkzaamheid van deze magneten is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dienen elk kwartaal bijgevuld te worden. Een gereinigde installatie is essentieel voor een goede efficiënte werking. Veel kopers besluiten om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Leons.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Zoals o.a. een besparing op de energierekening, een lekkere watersmaak, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, een zachte huid, geen kalkaanslag in de badkamer, kleding die langer mooi blijft, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie