Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Mantgum

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, aanslag op servies, dichtgeslibde leidingen of droog haar na het douchen? Dat is doorgaans toe te schrijven aan de hardheid van het water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. Dit kan zorgen voor de nodige ongemakken. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Mantgum resulteert in water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, en je bent milieuvriendelijk bezig. Hier check je bruikbare informatie over de waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van gemiddeld 5.90 dH in Mantgum.
 • Dit resulteert mogelijk in voorvallen als glascorrosie en apparaten die niet efficiënt werken.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dat zorgt voor een besparing op de energierekening, een glanzende vaat en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €245 op jaarbasis.

Lees verder over: De juiste waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid MantgumTechnische detailsWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9022
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zacht en fris water.
 • Structureel lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Goed voor het milieu!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Een erg droge huid.
 • Aanslag op servies.
 • Te veel schoonmaken.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Kies voor de service van lokale vakmannen

Waterontharder kopen Mantgum

Zit jij thuis ook met een onnodig hoge energierekening en/of eindeloos schoonmaken? Een groot deel van de mensen lossen dit op met een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie filtert kalk moleculen uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, lager gebruik van zeep en wasmiddelen, zijdezachte kleding en huid en een beter presterende CV-ketel. In de gemeente Leeuwarden kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Mantgum was nog nooit zo eenvoudig.

 1. De aanvraag begint met je postcode en huisnummer.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en laat weten waar het de watermeter zit.
 4. Vul jouw naam, telefoonnummer en mailadres in.
 5. Een lokale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een goede offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Een goede waterontharder in huis is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Goede ontkalker.

PluspuntBeschrijving
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten nodig. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeApparatuur zoals Quookers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Lekkerder waterThee, koffie, limonade of een glaasje water zal minder bitter smaken.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Vermindering huidziektenGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Besparen op energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld waterkokers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de pluspunten van een woning uitgerust met een water-ontkalkingsproduct.

Is een waterontkalker nodig in Mantgum?

Mogelijkerwijs bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Mantgum. En dat is helemaal niet vreemd. Kalkvrij water heeft als voordeel een lager energieverbruik en je kleding blijft langer mooi. Maar hoe groot is de noodzaak? Hiervoor kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Mantgum heeft een waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is nogal subjectief.
 • Het terugdringen van de waterhardheid biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Voorbeelden zijn een besparing op de energierekening, verminderde eczeem klachtenen geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Niet vergeten: deze hardheid is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Mantgum

De waterhardheid van het drinkwater in Mantgum is om en nabij de 5.90 dH. Dit betekent dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kg. kalkdeeltjes.

waterontharder-mantgum-9022

Installateurs in de regio

Vaak geplaatste ontharders

 • 038waterontharder Compact 20
 • BWT Rondomat 50M
 • Lubron Easysoft 1100 Classic
 • Calex Calex 22L
 • Boshuis Duolux plus 150

Hoe werkt een waterverzachter?

Het zal je inmiddels bekend zijn: de waterverzachter onttrekt kalk en magnesium uit het water. Alleen, hoe kan dat? De meeste waterontharders (van bijv. Autotrol) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes wisselt magnesium- en calciumionen (kalk) voor natriumionen. Door wat daar gebeurd wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Mantgum reduceer je de dH waarde van 5.90 naar een gezonde 2 Dh. Er zal altijd een klein deel kalk overblijven, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Het kalk dat achterblijft zal overigens niet leiden tot kalkvorming.

Regenereren met zout
Wanneer het apparaat filtert raakt de hars verzadigd. Gemiddeld eens per 7 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. Hoeveel zout er nodig is wordt berekend a.d.h.v. aantal personen in het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de capaciteit (type huishouden). Hieronder vatten we het hele proces van een ontkalkingsinstallatie nog een keer samen.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. De harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na een tijd raken geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De interne harsbolletjes moeten worden schoongemaakt met het regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische & elektrische waterontharders
Wij differentiëren 2 soorten: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Dit model is nog steeds in trek vanwege een lage prijs, duurzaam qua energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, een matige efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Dit systeem is beschikbaar vanaf €850.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. Dit model is zeer in trek vanwege: geen onnodig regeneratiezout verspillen, het werkt efficiënter en inzicht in verschillende gegevens. Natuurlijk zijn er nadelen: de tarieven, je hebt iets hogere stroomkosten en soms dure onderhoudscontracten. Te bestellen vanaf c.a. €1300.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan kan je kiezen tussen een dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs ligt rond de €430,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van een dubbele cilinder is dat je wel zacht water kunt gebruiken tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Wanneer we spreken over ontkalkers met maar één cilinder heb je tijdens het regeneratieproceshelaas geen zacht water beschikbaar.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Een uitkomst bij gezinnen met een hoog waterverbruik.
 • Meerdere cilinders werkt dus niet beter of schoner, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Mantgum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met product-experts voor tips en hulp.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De investering van een ontharder lopen zeer uiteen. Dit loopt van €130 voor magnetische ontharders tot een slordige €1500 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs wordt bepaald door de fabrikant, de kwaliteit van het het harsfilter en het vermogen. Buiten deze eenmalige investering betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Enkele waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Als laatste heb je ook het ontkalkingszout dat je moet bijvullen. De kosten van ontkalkers beginnen vanaf ongeveer €810, zonder installeren. Een slim apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1100 en €1950 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema bekijk je de actuele kosten van een waterontharder in Mantgum.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te integreren voor zacht water? Start meteen met onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de tarieven bij professionele installateurs. Op basis daarvan kun jij gemakkelijk en direct experts, soorten waterverzachters en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €100
Mechanische waterontharderRond de €680
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1000
Zouttabletten€50 per 100 kilo
OnderhoudVanaf €90 per 12 maanden
InstallatiekostenVanaf €250
Overzicht met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het laten plaatsen van een waterontharder zinvol in Mantgum?
De hardheid in Mantgum komt uit op ong. 5.90 dH. De waarde in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een geavanceerd ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit je kraanwater wat leidt tot zacht water. De smaak wordt beter & zachter en biedt verschillende voordelen zoals kalkvrije leidingen en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: van elke euro die in de installatie wordt gestoken krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Wij zijn dan ook van mening dat je met name een waterontharder neemt voor het gemak en wooncomfort. Denk aan comfortabel douchen, smaakvoller water, kleding die langer mooi blijft en minder schoonmaakwerkzaamheden. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om water vrij van kalk te maken zet het systeem de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Dat is haalbaar doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. Deze calcium en magnesium stoffen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt het hars schoongespoeld door middel van geplande regeneratie. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een alternatief zijn de goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van zo’n magneet is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk dat dit jaarlijks gebeurt. Apparaten met ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een degelijke schoonmaakbehandeling is essentieel om de kwaliteit van het water te waarborgen. Eventueel heb je de keuze hiervoor het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Mantgum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Bijvoorbeeld: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, lekker water uit de kraan, je hebt minder schoonmaakmiddelen nodig, het is goed voor de huid/haar, stukken minder last van kalkaanslag, kleding die langer mooi blijft, de apparaten in de woning werken effectiever en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie