Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jorwert

Heb je last van kalkaanslag, veel schoonmaakwerk, slecht functionerende apparaten of huidirritaties? Vaak ontstaan deze problemen door de waterkwaliteit (hard water). Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 5.90 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. De beste waterontharder in Jorwert maakt mogelijk dat je kan genieten van schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze pagina lees je uitgebreide info alle mogelijke waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom is het zo populair, en verdien ik het ook terug?

 • Gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH in Jorwert.
 • Dit is de oorsprong van bijvoorbeeld aanslag op servies en matig presterende cv installaties.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • De voordelen: efficiëntere verwarming, zachter wasgoed en geen strepen meer op glas en lak.
 • Wacht niet langer en kies voor meer wooncomfort. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €295 per jaar.

Lees verder over: In 5 stappen een waterontharder kopenVoordelenHeb ik het nodig?Waterhardheid JorwertHoe functioneert zo’n installatie?KostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9023
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Smaakvol water.
 • Lager energieverbruik.
 • Lager gebruik van zeep en wasmiddelen.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Een inefficiënte HR-ketel.
 • Veel schoonmaakproducten nodig.
 • Kalkaanslag op de verwarmingselementen.
 • Water met een vreemde smaak.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Jorwert

Wil jij ook af van geïrriteerde huid en/of koffie of thee dat bitter smaakt? Een groot deel van de huizenbezitters nemen een innovatieve waterontharder. Zo’n systeem haalt de hardheidsmineralen uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op je sanitair en apparatuur, minder gebruik van schoonmaakmiddelen, lekkerdere koffie en thee en besparen op de energiekosten. In de buurt van de gemeente Leeuwarden kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Een vrijblijvende offerte is zo aangevraagd. Voordelig een waterontharder laten installeren in Jorwert hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Specificeer de opdrachtomschrijving.
 3. Selecteer het type huishouden en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Geen nog een aantal contactgegevens door.
 5. Een professionele installateur zal jou benaderen met een aantrekkelijke offerte.

Waarom een waterontharder plaatsen?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten hebben we verzameld in een lijst. Mogelijk ook interessant: Voordeligste ontkalker.

PositiefUitleg
EcologischMinder zeepproducten wegspoelen. Verlaging van CO2 uitstoot doordat je minder energie gebruikt.
Levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals heetwaterkranen vertonen veel minder kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Lekkerder waterEen kopje thee, koffie of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Water schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Minder last van eczeemGeen droge, trekkerige huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Energiekosten besparingKalk zet zich af op warme delen bij bijvoorbeeld koffiezetapparaten. De warmteoverdracht is minder effectief en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Heb ik een waterontkalker nodig in Jorwert?

Wellicht zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Jorwert. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water leidt tot een lager stroom- en gasverbruik en textiel dat minder snel slijt. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat de huidige waterhardheid is.

 • Jorwert heeft een gemeten waterhardheid van 5.90. Samengevat: zacht water.
 • Het nadeel dat je ervaart van hard water is erg persoonlijk.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Bijv. kalkvrije leidingen, heerlijk zachte kleding en bestaande kalkaanslag verdwijnt.
 • Opmerking: water met deze hardheid (dH) is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid.

Hardheid water in Jorwert

De waterhardheid van het water in Jorwert bedraagt circa 5.90 dH. Dit wil zeggen dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt aangeduid met Duitse Hardheid (dH). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-jorwert-9023

Bekijk aanbod in omliggende plaatsen

Bekende modellen en merken

 • 038waterontharder Separaat 10
 • Aquatechnic Ultrasoft 20
 • Euraqua Europe Pallas Mono mini
 • Kinetico Essential 11
 • Wateronthardershop Eruo Twin 10 met klein zoutvat

Zo werkt een waterverzachter

Het mag inmiddels duidelijk zijn: de waterverzachter haalt calcium en magnesium uit het water en voegt natrium toe. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De moderne waterontharders (van merken zoals Tapworks) halen kalk uit het water door het uitwisselen van ionen. Een speciale cilinder met harsbolletjes transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Middels deze handeling wordt het kalk verwijderd uit het water. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Jorwert verlaag je de dH waarde van 5.90 naar een acceptabele 2 Dh. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Dit percentage kalk is onvoldoende voor kalkvorming.

Schoonspoelen met zout
Na een periode zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Gemiddeld eens per 7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Gemiddeld moet je om de 3 maanden het zout bijvullen. Het zoutverbruik wordt bepaald door het aantal m3 water dat je verbruikt, de hardheid van het water en de grootte van de installatie. Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels halen de calcium en magnesium uit het water.
 3. Na ongeveer een week zullen de harskorrels “verzadigd” raken.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met regeneratiezout.
 5. Het vuile water gaat rechtstreeks naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er zijn eigenlijk twee soorten: Elektrische of mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Een vaak gekozen systeem vanwege een concurrerend tarief, geen stroomkosten en het is onderhoudsarm. Nadelen zijn er ook: een hoger zoutverbruik, een lagere efficiëntie en je hebt minder geavanceerde instellingen. Te bestellen vanaf c.a. €790.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Het gemak zit ‘m in: geen onnodig regeneratiezout verspillen, een zeer efficiënte werking en verschillende geavanceerde instellingen. Natuurlijk zijn er nadelen: de installatiekosten, je hebt iets hogere stroomkosten en meer kans op defecten. Je koopt zo’n machine al vanaf €1150.

Dubbele- of enkele harscilinder?
Wil jij een waterontharder kopen? Dan zijn er 2 opties: dubbel- of enkel systeem. Het verschil in prijs is circa €450,00. Maar, waarin verschillen ze van elkaar?

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt tijdens het gehele regeneratieproces.
 • Bij 1 cilinderige ontkalkers heb je tijdens het regeneratieprocesgeen gefilterd zacht water om te gebruiken.
 • Systemen met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Vaak gekozen voor wat grotere huishoudens.
 • Een dubbele cilinder is niet strikt noodzakelijk, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Jorwert.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Leg nu contacten met experts voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n machine?

De investering van een waterverzachter kunnen zeer uiteenlopen. Je hebt ze vanaf €120 voor een magnetische ontharder tot wel €1925 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De kosten hangen af van het merk, de kwaliteit van het het harsfilter en het aantal liter dat de ontharder kan aanleveren per minuut. Behalve deze eerste kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Meerdere waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De onkosten van ontharders starten vanaf €720, zonder installeren. Een apparaat met uitgebreide opties zit ergens tussen de €1200 en €2175 incl. installatie. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst achterhaal je de huidige kosten van een waterontharder in Jorwert.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in de woning te laten plaatsen? Klik dan door naar onze vergelijkingstool en vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen eenvoudig supersnel monteurs, soorten ontharders en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €160
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €790
Waterontharder (elektrisch)Vanaf €1000
Onthardingstabletten€15 per 25 kg
OnderhoudskostenV.a €110 per beurt
InstallatiekostenVanaf €160
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Jorwert?
De hardheid van het kraanwater in Jorwert komt uit op ong. 5.90 dH. Het gemiddelde in de provincie Friesland is grofweg 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een ontkalkingssysteem neemt magnesium en calcium uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en biedt verschillende voordelen zoals een beter presterende CV-ketel en geen kalkaanslag in de badkamer.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je altijd een waterontharder moet laten plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Zoals prettige douchebeurt, smaakvol water, extra schoon servies en minder schoonmaakwerkzaamheden. Tevens is het natuurlijk milieubewust.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water vrij van kalk te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dat kan bereikt worden doordat het harde water door een filter van kunsthars gaat. De magnesium en calcium deeltjes kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen aan de hand van een natriumoplossing. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Online vind je ook veel goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De werking van zo’n magneet is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Vergt het systeem veel onderhoud?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is verre van moeilijk, maar moet wel elke 12 maanden gebeuren. Ontkalkers met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Een gereinigd apparaat is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Eventueel heb je de keuze hiervoor een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Jorwert.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Bijvoorbeeld: lager energieverbruik, fris kraanwater, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van eczeem, geen kalkaanslag in de badkamer, zachter wasgoed, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie