Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Koarnjum

Wil jij ook af van kalkaanslag, kalkstrepen op glas en lak, bittere thee of koffie of irritaties aan de huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Koarnjum leidt tot zacht en schoon water zonder kalk. Schoon water goed voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Via onze adviseurs vind je handige informatie aangaande waterverzachters: welke type ontharders zijn er, waarom moet ook jij het overwegen, en welke investering is nodig?

 • Gemeten waterhardheid van 5.90 dH in Koarnjum.
 • Hierdoor ontstaan irritaties zoals een droge huid en een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Dat zorgt voor lager energieverbruik, water met een lekkere smaak en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in en ervaar het gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €200 per 12 maanden.

Thema’s: De juiste waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Is het echt nodig?Waterhardheid KoarnjumFunctioneringGemiddelde kostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9056
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Lager energieverbruik.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Zet het milieu op 1!

Negatieve effecten hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Bittere smakende thee.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Koarnjum

Heb jij genoeg van rendementsverlies van verwarming en/of te veel schoonmaken? Een aanzienlijk aantal mensen installeren een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie onttrekt kalk uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op kranen en douchekoppen, je hebt minder wasmiddelen nodig, minder huidproblemen en huidirritaties en apparatuur die langer meegaat. In de omgeving van de gemeente Leeuwarden kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Informeer naar de actuele prijzen (offerte) bij onze partners. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Koarnjum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Geef je woonadres in (postcode + huisnummer).
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. Een erkende installateur verstuurt je binnen enkele dagen een interessante offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten staan samengevat in de tabel hierna. Mogelijk ook interessant: Milieuvriendelijke verzachter.

PositiefUitleg
MilieuvriendelijkJe verbruikt minder zeep en shampoo. Verlaging van CO2 uitstoot doordat warmte beter wordt overgedragen.
Apparaten gaan langer meeHuishoudelijke apparaten zoals heetwaterkranen vertonen veel minder kalkaanslag. Apparaten gaan dan zo veel langer mee.
Water met meer smaakEen kop koffie, thee of eigen spa-blauwsmaakt stukken beter.
Reduceer schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Prettig voor je huidJe huid is aanmerkelijk zachter. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Verminderde energiekostenBij hard water ontstaat er snel kalk op verwarmingselementen van bijv. koffiezetapparaten. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat verhoogt het energieverbruik.
Lijst met de voordelen van een woning waar een water-ontkalkingsproduct geplaatst is.

Is een waterontkalker nodig in Koarnjum?

Vermoedelijk zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Koarnjum. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt apparatuur die langer meegaat en een beperking in schoonmaakwerkzaamheden. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Koarnjum zit met een waterhardheid van 5.90. Definitie: zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Denk aan aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, water met een lekkere smaak en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Opmerking: water uit deze categorie is niet schadelijk voor mens en dier.

Hardheid water in Koarnjum

De waterhardheid van het leidingwater in Koarnjum is 5.90 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat zacht water is. Men drukt waterhardheid uit in de eenheid dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

waterontharder-koarnjum-9056

Vergelijk offertes in omliggende regio’s

Veel gekozen merken

 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • BWT AQA Perla Duo
 • Erie IQsoft Eco26
 • Fegon AquaStar B-1000 ES
 • Watertotaal Euro Twin 10

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het moge duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Aqua Service) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harskorrels zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Middels deze handeling verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Koarnjum reduceer je de dH waarde van 5.90 naar een zachte 2 Dh. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Deze hoeveelheid kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Op een bepaald moment zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Eens per 5 of 6 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Dit noemt men regenereren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de waterhardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Vanuit de hoofdkraan komt hard water de waterverzachter binnen.
 2. De slimme harskorrels halen kalk en magnesium uit het water.
 3. Eens in de zoveel tijd raken de harskorrels verzadigd met calcium- en magnesiumionen.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met het regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We bieden twee types: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Dit model is nog steeds in trek vanwege een interessante prijs, staat los van het stroomnet en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: meer zoutverbruik, relatief inefficiënt en geen inzicht in leuke gegevens. Beschikbaar vanaf €775.

Een elektronische waterontharder werkt op elektriciteit. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Een populair model vanwege: minder regeneratiezout, een efficiënte werking en je kunt veel instellen. Nadelen: de duurdere prijzen, bij een stroomstoring werkt het niet en soms dure onderhoudscontracten. Deze installaties worden al geplaatst voor €1025.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterontharder? We maken onderscheid tussen een enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs bedraagt circa €390,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het handige van een dubbele cilinder is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt als hij aan het regenereren is.
 • In het geval van ontkalkers met maar één cilinder heb je op het moment dat het systeem regenereert even geen zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Ideaal voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Twee cilinders werkt identiek als een enkele cilinder, het voordeel zit ‘m in comfort. Geniet ook van zacht water in Koarnjum.

Een woning zonder kalkaanslag?

Neem contact op met erkende adviseurs voor tips en hulp.

Wat is prijs van zo’n installatie?

De prijs van een ontharder variëren nogal. De prijzen starten vanaf €135 voor magnetische ontharders tot ruim €1875 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De prijs hangt af van het merk, 1 of 2 cilinders en hoeveel liter water het apparaat kan spoelen. Behalve deze eerste kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs geven korting als je ook een onderhoudscontract afsluit. Tenslotte is er zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De prijzen van dergelijke installaties zijn zo’n €810, excl. installatie. Een slim systeem varieert tussen ongeveer €1275 en €2075 (met montage inbegrepen). In onderstaande schema vind je de huidige kosten van een waterontharder in Koarnjum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je huis te installeren? Gebruik dan de offerte vergelijker en achterhaal de prijzen bij de beste installateurs. Zo kan je zonder problemen en snel installateurs, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €70
Mechanische waterontharderVanaf €880
Waterontharder (elektronisch)Begint bij €1210
Zouttabletten€17,50 voor 25 kilo
Onderhoud (indicatie)C.a. €140 (jaarbasis)
PlaatsingBegint bij €180
Rekenvoorbeeld met de uiteindelijke kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Koarnjum?
De waterhardheid in Koarnjum is plus minus 5.90 dH. Dit cijfer in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Dit vormt geen gezondheidsrisico’s, maar het kan zachter. Een ontkalkingssysteem neemt kalk moleculen uit het leidingwater wat een verlaging van de waterhardheid realiseert. Dit nieuwe frisse zachte water is lekkerder en zorgt voor onder andere lager energieverbruik en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
Doorgaans geldt: van elke euro die in de installatie wordt gestoken ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij zijn van mening dat je met name een waterontharder moet laten plaatsen voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Je kunt denken aan een minder droge huid, zacht en fris water, zijdezachte kleding en minder schrobben en poetsen. Los van de voordelen voor jezelf is het ook goed voor het milieu.

Technische uitleg: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit is mogelijk doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium elementen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In de 2e cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door gebruik te maken van zout. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Er zijn ook goedkope magnetische ontharders verkrijgbaar die echter werken op een andere wijze. De werking van zo’n magneet is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik bijvullen of onderhoud plegen?
Het onderhouden van een waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar moet je zeker niet overslaan. Installaties met een vat voor ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Een gereinigde installatie is nodig zodat het systeem efficiënt blijft werken. Veel kopers besluiten om jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Koarnjum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dit heeft in de praktijk ontzettend veel voordelen. Zoals o.a. verlaging van de maandlasten voor energie, zacht en smaakvol water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, een minder droge huid na het douchen, stukken minder last van kalkaanslag, kleding blijft langer mooi, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie