Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hijum

Wil je definitief afrekenen met kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, verstopte leidingen of een droge huid? Dit heeft wellicht te maken met aanwezigheid van hard water. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het gebruik van de beste waterontharder in Hijum heeft als doel water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en bespaart je ook nog eens geld. Op deze pagina bekijk je uitgebreide informatie over diverse types waterverzachters: welke systemen zijn er, waarom is het zo populair, en wat ben ik kwijt?

 • Een waterhardheid van 5.90 dH in Hijum.
 • Hierdoor ontstaan voorvallen als een droge huid en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • Pluspunten: structureel lagere energiekosten, een zachte huid na bad of douche en minder poetsen en boenen.
 • Vergelijk meerdere offertes en probeer het direct uit. Het kan veel opleveren, tot wel €245 per 12 maanden.

Klik door naar: Waar op letten bij waterontharder kopenVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid HijumHoe werkt zo’n systeem?De uiteindelijke kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9054
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Waar kiezen voor zacht water?

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Lager energieverbruik.
 • Tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Minpunten van hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Droge haren na een douchebeurt.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Vrijblijvende waterontharder offerte aanvragen

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Hijum

Ben jij ook klaar met droog haar na het douchen of veel schoonmaakwerk? Een groot deel van de woningeigenaren lossen dit op met een elektrische waterontharder. Deze installatie onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, veel minder zeep en wasmiddel nodig, textiel slijt minder snel en kalkvrije leidingen. In de omgeving van de gemeente Leeuwarden kun je kiezen uit allerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Hijum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Beschrijf je gezinssituatie en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een plaatselijke installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder heeft verschillende voordelen. De meest bekende voordelen vatten we samen in de onderstaande tabel. Tevens relevant: Professionele verzachter.

PluspuntUitleg
DuurzaamheidMinder zeepproducten wegspoelen. Je stoot minder CO2 uit omdat je minder energie gebruikt.
Apparaten gaan langer meeDagelijkse apparaten zoals heetwaterkranen zijn door het zachte water vrij van kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Water met meer smaakJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Vermindert schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Prettig voor je huidEen minder droge huid na het douchen. Klachten als eczeem en huidirritatie kunnen ook minder worden.
Verminderde energiekostenBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld boilers. Daardoor werken deze apparaten minder efficiënt en dat kost geld.
Tabel met de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Hijum?

Misschien zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Hijum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water leidt tot smaakvoller water en jij hebt tot wel 50% minder zeepproducten nodig. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Hijum kent een waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Wat je hier in de praktijk van merkt is nogal subjectief.
 • Het terugdringen van de waterhardheid heeft heel uiteenlopende voordelen.
 • Bijv. verlaging van de maandlasten voor energie, betere smaak van water en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.
 • Uit de test: water met deze hardheid kan je ten alle tijden gewoon drinken.

Hardheid water in Hijum

De waterhardheid van het water in Hijum bedraagt ongeveer 5.90 Duitse graden. Experts leggen dit ook wel uit als water dat zacht water is. Duitse hardheid (dH) is de eenheid waarin we de hardheid van water uitdrukken. 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-hijum-9054

Vergelijk prijzen in de regio

Vaak gekozen modellen

 • Aquarex IMP Pro 18
 • BWT AQA life
 • Euraqua Europe Pallas Mono maxi 25
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 14
 • Wateronthardershop Euro Combi Elegant 20

Zo werkt een waterverzachter

Het uitgangspunt is duidelijk: een waterverzachter zet hard water om in zacht water. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Aqua Service) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Op basis daarvan wordt het kalk uit het water gehaald. Door het plaatsen van een waterontkalker in Hijum verlaag je de dH waarde van 5.90 naar een Dh van ongeveer 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, omdat dit gezond voor ons is. Deze hoeveelheid kalk is zo klein dat je het niet terugziet.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Elke week moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Hiervoor wordt de term regenereren gebruikt. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De hoeveelheid zout wordt bepaald door het aantal m3 water dat je verbruikt, hoe hard het water is en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Unieke harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het afvalwater met kalk wordt naar het riool afgevoerd.

Mechanische & elektrische waterontharders
We onderscheiden 2 soorten: Mechanische & elektrische waterontkalkers. Zo’n mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Regenereren gaat op gezette tijden. Het gemak zit ‘m in een interessante prijs, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: veel zoutverbruik, relatief inefficiënt en minder instellingen mogelijk. De prijs van zo’n systeem begint bij €940.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Regenereren is gebaseerd op de actuele waterhardheid en het verbruik. Belangrijke pluspunten zijn: besparing op regeneratiezout, de innovatieve werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Natuurlijk zijn er nadelen: de montagekosten, het gebruikt stroom en meer kans op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1000.

Enkele of dubbele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het verschil in prijs is circa €360,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt tijdens de spoelingen.
 • Als je kiest voor 1 cilinder ontkalkers heb je tijdens de regeneratiecyclusniet de beschikking tot zacht water.
 • Machines met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort voor gezinnen vanaf 4 personen.
 • Een systeem met dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Hijum.

Eindelijk een kalkvrije woning?

Leg nu contacten met specialisten voor montage.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De investering van een waterverzachter liggen nogal uiteen. De prijzen starten vanaf €130 voor een magnetische ontharder tot ruim €2150 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, 1 of 2 cilinders en de omvang van het systeem. Naast deze kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs geven korting als je direct een onderhoudscontract neemt. Tenslotte is er ontkalkingszout waarmee je het systeem schoonspoelt. De onkosten van waterontkalkers beginnen bij €730, excl. installatie. Een geavanceerd apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1475 en €2075 (met montage inbegrepen). In de tabel hieronder bieden we de geschatte kosten van een waterontharder in Hijum.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Probeer dan de offerte vergelijker en check de huidige kosten bij regionale installateurs. Via die service kan jij makkelijk en gratis installatiebedrijven, soorten installaties en totaalprijzen naast elkaar zetten.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Vanaf €150
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €700
Waterontharder (elektronisch)Rond de €950
Regeneratiezout€45 per 100 kg
OnderhoudstarievenVanaf €135 p/jaar
InstallatiekostenV.a €260
Overzicht met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Hijum?
De hardheid van het water in Hijum is ongeveer 5.90 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is plus minus 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een professioneel ontkalkingssysteem onttrekt calcium en magnesium uit leidingwaterwat leidt tot zacht water. De smaak wordt beter & zachter en zorgt voor onder andere verminderde eczeem klachten en geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen.

Hoe zit het met de terugverdientijd van een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Het is belangrijk om te vermelden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet laten plaatsen voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. Je kunt denken aan een minder droge huid, betere smaak van water, kleding die langer mooi blijft en minder poets- en boenwerk. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe haalt de waterontkalker kalk uit het water?
Om water vrij van kalk te maken moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit proces kan doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium stoffen hechten zich aan deze hars. In de andere cilinder wordt het filter schoongespoeld d.m.v. natrium. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die echter werken op een andere wijze. De uitwerking van zo’n magneet is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Hoe onderhoud ik het systeem?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet je zeker niet overslaan. Systemen met ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Een degelijke schoonmaakbehandeling wordt voorgeschreven voor een lange levensduur en goede werking. Veel kopers besluiten om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Hijum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. De belangrijksten zijn: verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvol water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, verminderde eczeem klachten, geen kalkaanslag op bestek en servies, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie