Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jirnsum

Heb je last van kalkaanslag, glascorrosie, vies water of een erg droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het installeren van de beste waterontharder in Jirnsum resulteert in kalkvrij water in de woning. Het is bijvoorbeeld goed voor je huid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op waterontharderrevolutie.nl vind je waardevolle info alle mogelijke waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en wat kost het me?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Jirnsum.
 • Mogelijk heb jij last van onder andere water met een vreemde smaak en verwarmingselementen die isoleren.
 • Zo’n waterontharder verzacht het water.
 • Pluspunten: lagere energierekening, smaakvol water en je bespaart op schoonmaakmiddelen.
 • Laat een systeem plaatsen een kies voor duurzaam gemak. Bespaar tot wel €290 per 12 maanden.

Snelkoppelingen: Tips bij een waterontharder kopenWat zijn de voordelen?Is het echt nodig?Waterhardheid JirnsumTechnische uitleg werkingGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9011
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Zijdezachte kleding en huid.
 • Een beter presterende CV-ketel.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed voor het milieu!

Minpunten van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalkaanslag op kranen en tegels.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vraag offerte aan voor waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Jirnsum

Wil jij ook af van een droge, geïrriteerde huid en slecht schuimende schoonmaakartikelen? Een aanzienlijk aantal huizenbezitters kiezen een elektrische waterontharder. Dit product is in staat om kalk uit het water te filteren. Toepasbaar op elk type huis. Geen kalkaanslag op bestek en servies, tot wel 50% minder zeepproducten gebruiken, lekkere watersmaak en kalkvrije leidingen. In de gemeente Leeuwarden werken diverse leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Jirnsum hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Maak een keuze uit verschillende filtersystemen.
 3. Selecteer het type huishouden en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een regionale installateur stuurt jou zo snel mogelijk een concurrerende offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De voornaamste pluspunten zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Goedkoopste waterontharder.

PluspuntBeschrijving
DuurzaamheidHet verbruik van zeepproducten neemt af. Verlaging van CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals Quookers worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Daarnaast verbruiken ze minder stroom.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee of eigen spa-blauwis lekkerder, frisser en smaakvoller.
Minder schoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Goed voor de huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Vaak nemen ook klachten als eczeem en huidirritatie af.
Energiekosten besparingBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat verhoogt het energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik ook een waterontkalker nodig in Jirnsum?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Jirnsum. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Zacht water zorgt voor apparatuur die langer meegaat en geen kalkaanslag op douchewand en tegels. Hoeveel ga ik er van merken? Voor het antwoord daarop bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Jirnsum zit met een waterhardheid van 5.90. Samengevat: zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt verschilt erg per persoon.
 • De waterhardheid verkleinen biedt comfort.
 • Voorbeelden zijn gunstig energieverbruik, een zachte huid na bad of douche en veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Uit de test: deze waterhardheid heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Jirnsum

De waterhardheid van het drinkwater in Jirnsum ligt op ong. 5.90 dH. Dit betekent dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH betekent 17,8 gram kalk per M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-jirnsum-9011

Installateurs in de regio

Veel gekozen merken

 • Electrolux 18L
 • Delta Duplex duet
 • Watergenius Blue Line Advance
 • Lubron Softstar Classic
 • Grunbeck WINNI-mat VGX14

Hoe werkt de waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter haalt kalk uit het water. Maar hoe werkt dat precies? Het gros van de waterontharders (van merken als Kenmore) maken gebruik van de techniek van het uitwisselen van ionen. Een cilinder met harsbolletjes wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Middels deze handeling wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Jirnsum verklein je de dH waarde van 5.90 naar een fijne 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, omdat dit ook belangrijk bouwstoffen zijn voor het lichaam. Dit percentage kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen met zout
Door de werking van de machine raakt de hars verzadigd. Eens per 5 of 6 dagen moeten de harskorrels schoongespoeld worden met zout. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Er zal dus regelmatig zout moeten worden bijgevuld. De hoeveelheid zout wordt bepaald door grootte van het huishouden, hoe hard het water is en het type ontharder (de grootte). Het water wordt dus onthard in 5 stappen middels de ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Speciale harskorrels onttrekken het kalk aan het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. Deze harsbolletjes worden opnieuw geactiveerd met regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We onderscheiden twee installaties: Mechanische of elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder werkt hydraulisch (met waterdruk). Het schoonspoelen (Regenereren) werkt op tijd. De voordelen zijn een concurrerend tarief, geen stroomkosten en een onderhoudscontract is vaak niet nodig. De minpunten zijn: het systeem spoelt soms onnodig, een inefficiënte werking en minder instellingen mogelijk. Je koopt zo’n machine al vanaf €910.

De elektronische waterontharder werkt op stroom. Deze machine gaat regenereren als het echt nodig is. Dit model is zeer in trek vanwege: besparing op regeneratiezout, een slimme werking en inzicht in verschillende gegevens. Als grote nadelen noemen we: de tarieven, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op defecten. Beschikbaar vanaf €1300.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Van plan om een waterontharder te kopen? Dan dien je te kiezen uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil is ongeveer €380,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het belangrijkste voordeel van een ontharder met dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • Als je kiest voor enkele cilinder ontkalkers heb jij op het moment dat het systeem regenereert geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders zijn in staat om meer water tegelijkertijd te ontkalken. Uitermate handzaam voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Meerdere cilinders is niet schoner of beter, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Jirnsum.

Overal en altijd zacht water in huis?

Wij koppelen je aan erkende adviseurs voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De prijs van een waterontkalker zijn erg wisselend. Je hebt ze vanaf €105 voor ontharders die magnetisch werken tot meer dan €2025 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het model, de kwaliteit van het het harsfilter en hoeveel liter het systeem aankan. Behalve deze initiële kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Sommige waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs als je direct een onderhoudscontract neemt. Afsluitend heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De onkosten van waterverzachters lopen op vanaf €700, zonder installeren. Een installatie met uitgebreide opties kost gemiddeld tussen de €1375 en €2150 inclusief plaatsing. In de onderstaande tabel vind je de huidige kosten van een waterontharder in Jirnsum.

Kijk jij ook naar de opties om een waterontkalker in je huis te installeren? Start meteen met onze vergelijkingstool en check de huidige prijzen bij de beste installateurs. Via die service kan jij eenvoudig en kosteloos vakmannen, type ontharders en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Rond de €140
Waterontharder (mechanisch)Vanaf €750
Elektrische waterontharderCirca €1080
Tabletten€50 per 100 kg
OnderhoudRond de €105 per beurt
InstallatieCirca €190
Rekenvoorbeeld met de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Jirnsum?
De waterhardheid in Jirnsum is plus minus 5.90 dH. De waarde in de provincie Friesland komt uit op ongeveer 6.72 dH. Het water kan in potentie dus een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater waardoor de waterhardheid flink zal dalen. De smaak zal een stuk beter worden en zorgt voor een beter presterende CV-ketel en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.

Heeft een waterontkalker een goede terugverdientijd?
De berekening is niet moeilijk: van iedere euro die je investeert verdien je zo’n €0,75 weer terug. Wij zijn dan ook van mening dat je bovenal een waterontharder neemt voor meer wooncomfort en gebruiksgemak. Denk aan minder huidproblemen en huidirritaties, fris kraanwater, blinkende glazen en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om kalk uit het water te halen zal het magnesium en calcium uit het water gefilterd moeten worden. Dit is mogelijk doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. Deze calcium en magnesium stoffen worden geneutraliseerd door de kunsthars bolletjes. In een additionele cilinder wordt het hars schoongespoeld door gebruik te maken van een natriumoplossing. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die op een totaal andere manier functioneren. De uitwerking van magnetische producten wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar moet wel jaarlijks gebeuren. Modellen met eigen ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is noodzakelijk om de hardheid van het water laag te houden. Dit kun je eventueel uitbesteden door jaarlijks onderhoud af te nemen (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Jirnsum.

Hoe zit het met de waterontharder voordelen?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Bijvoorbeeld: verlaging van de maandlasten voor energie, lekkerdere koffie en thee, je bespaart op gebruik van schoonmaakmiddelen, een zachte huid, het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken, zachter wasgoed, de apparaten in de woning werken effectiever en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie