Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Britsum

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, strepen op je ruiten, koffie of thee dat bitter smaakt of irritaties aan de huid? Dat is doorgaans toe te schrijven aan een hoge waterhardheid. Deze regio heeft namelijk een waterhardheid van 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Britsum resulteert in zacht en schoon water zonder kalk. Dat is lekker, maar ook goed voor de gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Op deze website lees je waardevolle informatie over verschillende soorten waterverzachters: wat is het, hoe werkt het, en welke investering is nodig?

 • Waterhardheid van gemiddeld 5.90 dH in Britsum.
 • Dit is de oorsprong van bijvoorbeeld droog haar na het douchen en een inefficiënte CV-ketel.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De resultaten daarvan zijn lager stroom- en gasverbruik, kleding die langer mooi blijft en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. De potentiële besparingen zijn hoog, wel €255 per jaar.

Thema’s: In 5 stappen een waterontharder kopenWelke voordelen zijn er?Wat levert het echt op?Waterhardheid BritsumFunctioneringKostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9055
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Een zachte huid.
 • Efficiëntere warmteoverdracht.
 • Geen strepen meer op glas en lak.
 • Goed voor het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Onnodig hoge energierekening.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkaanslag op douchekop.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Bekijk de tarieven van waterontharders

In 3 stappen een scherpe offerte in de mail

Waterontharder kopen Britsum

Heb je in huis last van een droge, geïrriteerde huid of water met een vreemde smaak? Meer en meer Nederlanders kiezen voor de installatie van een professionele waterontharder. Dit product is in staat om kalk uit het water te filteren. Een aanwinst voor iedere woning. Geen kalkaanslag op kranen en tegels, besparen op schoonmaakmiddelen, fris kraanwater en structureel lagere energiekosten. In de gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Voordelig een waterontharder laten installeren in Britsum was nog nooit zo eenvoudig.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Geef aan wat voor type product je zoekt.
 3. Klik op de gezinssituatie die passend is en kies de plek van jouw watermeter (indien bekend).
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. Een professionele installateur biedt je op korte termijn een goede offerte.

Pluspunten van een waterontharder?
Het gebruik van een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De meest genoemde voordelen zijn opgesomd in de volgende tabel. Bezoek ook de pagina over: Aanbieding verzachter.

PluspuntUitleg
EcologischJe spoelt minder zeepproducten weg. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je verwarmingsinstallatie beter werkt.
Apparaten gaan langer meeApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers zijn vrij van kalkaanslag en oxidatie. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Betere smaak kalkvrij waterThee, koffie, limonade of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Water schuimt beter zonder kalk. Je hoeft maandelijks minder schoonmaakproducten te kopen.
Goed voor de huidEen lekker zachte huid na het douchen. Veel mensen hebben ook minder last van eczeem.
Besparen op energiekostenKalk vormt zich in de verwarmingselementen van bijvoorbeeld heetwaterkranen. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een huis met een geïnstalleerd water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Britsum?

Waarschijnlijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Britsum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Zacht water zorgt voor een langere levensduur van huishoudelijke toestellen en geen kalkaanslag op bestek en servies. Hoeveel ga ik er van merken? Om deze vraag te beantwoorden is het allereerst belangrijk om te kijken naar de waterhardheid in jouw plaats.

 • Britsum zit met een waterhardheid van 5.90. Dit staat voor zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt is afhankelijk van veel factoren.
 • De waterhardheid verlagen is goed voor mens en milieu.
 • O.a. een langere levensduur van huishoudelijk apparaten, een glanzende vaat en geen kalkaanslag op bestek en servies.
 • Belangrijk: water uit deze categorie is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Britsum

De waterhardheid van het water in Britsum is om en nabij de 5.90 dH. Experts leggen dit ook wel uit als water dat zacht water is. In Nederland drukken we de waterhardheid uit in Duitse hardheid (dH). 1 dH betekent dat er 17,8 gram kalk in elke M3 water zit. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-britsum-9055

Vraag prijzen op in de regio

Populaire merken en modellen

 • Aquarex IMP Pro 26
 • Ecowater ESM25 CE+
 • Boshuis Duolux plus 100
 • Ecowater ESM15 CE+
 • Halutec Domus DPS 500

Hoe werkt een waterverzachter precies?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? De moderne waterontharders (van merken zoals Pallas) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Middels deze handeling wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van zo’n waterontkalker in Britsum voer je de dH waarde terug van 5.90 naar een gezonde 2 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, een klein beetje kalk heeft namelijk iedereen nodig. Dit kleine % kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Regenereren met zout
Door de werking van de machine zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars worden schoongespoeld met zout. Dit noemen we ook wel regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De zoutbehoefte loopt zeer uiteen. Dit ligt bijv. aan hoeveel water je gebruikt, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Concreet werkt de ontkalkingsinstallatie dus in 5 stappen.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Ongeveer eens per week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. Alle harsbolletjes worden weer schoongespoeld door middel van regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische en mechanische waterontharders
We bieden 2 producten: Elektrische & mechanische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een schappelijke prijs, 0 energieverbruik en het is onderhoudsarm. Er zijn ook negatieve aspecten: meer zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en geen extra opties zoals een vakantieregeling. Te bestellen vanaf c.a. €910.

Een elektronische waterontharder sluit je aan op het stroomnet. Regenereren gaat op vraag. Het voordeel is: minder regeneratiezout noodzakelijk, een efficiënte werking en inzicht in verschillende gegevens. De nadelen zijn: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en hogere onderhoudskosten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1125.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkele- of dubbele harscilinder. Het prijsverschil komt uit rond de €375,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het positieve effect van twee cilinders is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als het regeneratieproces bezig is.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb je op het moment dat het systeem regenereert geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Extra handig voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het enige verschil is een klein beetje comfort. Altijd toegang tot zacht water in Britsum.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Vraag contactgegevens aan voor professionals voor montagewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De prijs van een waterontkalker lopen zeer uiteen. Van €90 voor een magnetische ontharder tot zo’n €2125 voor een luxe model met uitgebreide instellingen. De prijs hangt af van of je een A- of B-merk kiest, het type ontharder en het vermogen. Naast deze initiële kosten betaal je ook installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs geven korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook speciaal ontkalkingszout dat je regelmatig moet kopen. De investeringen in ontharders starten bij €720 (zonder installatiewerk). Een goed apparaat kost gemiddeld tussen de €1100 en €1750 inclusief installatiewerk. In onderstaande schema bieden we de kosten waar je rekening mee moet houden bij een waterontharder in Britsum.

Meteen weten wat het kost om af te rekenen met kalk dankzij een waterontkalker? Start meteen met onze vergelijker en check de huidige kosten bij regionale installateurs. Zo kan je moeiteloos en gratis specialisten, soorten installaties en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)C.a. €90
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €690
Waterontharder (elektronisch)Circa €1160
Onthardingstabletten€40 voor 75 kilo
OnderhoudscontractV.a €130 per 12 maanden
PlaatsingRond de €240
Rekenvoorbeeld van de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder nodig in Britsum?
De waterhardheid in Britsum is circa 5.90 dH. De referentiewaarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Hoewel dit niet slecht is voor de gezondheid kan het wel een stuk zachter. Een ontkalkingssysteem haalt kalk moleculen uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en biedt voordelen als lagere stookkosten en veel minder schoonmaakwerkzaamheden.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
De stelregel is eenvoudig: per €1,00 die je eraan uitgeeft krijg je ongeveer €0,70 tot €0,75 cent terug. Installateurs zeggen dan ook dat je in de eerste plaats een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Denk hierbij aan minder huidirritatie na het douchen, fris kraanwater, zijdezachte kleding en minder tijd kwijt aan schoonmaken. Daarnaast is het ook nog eens een heel groene investering.

Technische details: hoe werkt een waterontkalker?
Om het grootste gedeelte van het kalk uit het kraanwater te halen zal afgerekend moeten worden met calcium en magnesium. Dit proces kan doordat het harde water door een zogenaamde ionenwisselaar heen gaat. De magnesium en calcium bouwstenen hechten zich aan deze kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt het systeem gereinigd a.d.h.v. een speciaal regeneratie moment. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werking van zo’n magneet is meermaals ontkracht in de wetenschap.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het reinigen van de gehele waterontkalking installatie is niet ingewikkeld, maar moet je zeker niet overslaan. Systemen met speciale ontkalkingstabletten voor de regeneratie behandeling moet je ieder kwartaal bijvullen met nieuw zout. Het regelmatig schoonmaken van de installatie wordt voorgeschreven om de kwaliteit van het water te waarborgen. Je kunt er ook voor kiezen om dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Britsum.

Welke pluspunten heeft een waterontharder?
Het kalkvrij maken van water doe je met een waterreiniger. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Denk dan aan: efficiëntere warmteoverdracht, smaakvol water, je bespaart fors op schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, zelfs bestaande kalkaanslag verdwijnt, extra schoon servies, huishoudelijk apparatuur gaat langer mee en de duurzame gedachte achter deze investering.

Plaats een reactie