Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Lekkum

Heb je last van kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, vies water of een erg droge huid? De kans is groot dat dit komt door de waterkwaliteit (hard water). In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Lekkum resulteert in water waar amper kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, het milieu en je portemonnee. Op deze website verzamel je waardevolle informatie over diverse types waterverzachters: wat voor installaties zijn er, hoe werkt het, en welke investering is nodig?

 • Gemeten waterhardheid van 5.90 dH in Lekkum.
 • Hierdoor ontstaan voorvallen als een irriterende huid en minder presterende verwarmingssystemen.
 • Een waterontharder vermindert het calcium & magnesium gehalte.
 • Dit resulteert in apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, zacht en smaakvol water en geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Dien vandaag een aanvraag in en kies voor meer wooncomfort. Het kan veel opleveren, tot wel €285 per 12 maanden.

Lees verder over: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenWat levert het echt op?Waterhardheid LekkumFunctioneringWat zijn de totale kostenVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9081
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • apparaten die minder snel vervangen hoeven worden.
 • Efficiëntere verwarming.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Goed voor het milieu!

De risico’s bij hard leidingwater

 • dichtgeslibde leidingen.
 • Een irriterende huid.
 • Kalkstrepen op ramen.
 • Eindeloos schoonmaken.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Lekkum

Heb jij genoeg van irritaties aan de huid en onnodig poets- en boenwerk? Een toenemende groep Nederlanders lossen dit op met een betrouwbare waterontharder. Dit product haalt kalk en magnesium uit het water. Elke familie kan ervan genieten. Geen kalkaanslag op douchekop, geen strepen meer op glas en lak, lekkerdere koffie en thee en lagere energiekosten. In en rondom gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Een laten installeren van een waterontharder in Lekkum wordt jou zo lekker makkelijk gemaakt.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Geef door hoeveel personen er in huis wonen en laat vast weten waar de watermeter zit.
 4. Vul je contactgegevens in (mail en telefoonnummer).
 5. Een regionale installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een gespecificeerde offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De meest bekende voordelen vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Goedkoopste ontharder.

PositiefBeschrijving
DuurzaamheidJe verbruikt minder zeep en shampoo. Je stoot minder CO2 uit omdat warmte beter geleid wordt.
Levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals HR-ketels hebben minder last van kalkaanslag. Apparaten gaan tot 35% langer mee.
Betere smaak kalkvrij waterEen kop koffie, thee en het water uit de kraan is minder troebel en beter van smaak.
Beperk gebruik schoonmaakmiddelen Er zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je kunt tot wel €50 p/jaar besparen op schoonmaakmiddelen.
Fijn en zacht voor elke huidEen minder droge huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Minder energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals waterkokers. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Lekkum?

Waarschijnlijk zoek jij naar een bedrijf dat jou kan helpen met het installeren van een waterverzachter in Lekkum. Hiervoor zijn goede redenen te bedenken. Kalkvrij water biedt smaakvol water en je hebt minder wasmiddelen nodig. Maar hoe noodzakelijk is het nu echt? Hiervoor moeten we de huidige waterhardheid cijfers bestuderen.

 • Lekkum heeft een gemeten waterhardheid van 5.90. Definitie: zacht water.
 • Hoeveel last je ervan hebt ervaart iedereen weer anders.
 • Het terugbrengen van de waterhardheid biedt comfort.
 • Onder andere lager energieverbruik, een zachte huid en het einde van kalkaanslag in badkamer en keuken.
 • Niet vergeten: water met deze hardheid (dH) is niet ongezond.

Hardheid water in Lekkum

De waterhardheid van het drinkwater in Lekkum is ongeveer 5.90 Duitse graden. Dit betekent dat het water zacht water is. De waterhardheid wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH houdt in dat elke M3 water 17,8 gram kalk bevat. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-lekkum-9081

Interessante installaties

 • Bayard Minima
 • North Star 40UD
 • Delta Simplex compact
 • Watertotaal Euro Combi Cappers 10
 • Aquarex IMP Pro 18

Hoe werkt een waterverzachter?

Het zal onderhand duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Hoe gaat dat technisch in z’n werk? Het gros van de waterontharders (van merken als Aqua-o-Matic) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een speciale cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Zo ontstaat zacht water waar bijna geen kalk meer in zit. Door het plaatsen van een waterontkalker in Lekkum reduceert je de dH waarde van 5.90 naar een zachte 2 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, wat niet slecht is voor ons lichaam (zelfs noodzakelijk). Het kalk dat achterblijft zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Tijdens het gebruiken van de installatie zal de hars verzadigd raken. Elke week wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. De harsbolletjes worden opnieuw geladen, dit noemen we regenereren. Je moet eens per kwartaal het zout aanvullen. De benodigde hoeveelheid zout wordt berekend a.d.h.v. grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. De harskorrels halen de kalk uit het leidingwater.
 3. Na ongeveer een week raakt het hars verzadigd met kalk.
 4. De interne harsbolletjes worden opnieuw opgeladen met het regeneratiezout.
 5. Het spoelwater met de kalk gaat via een afvoer naar het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We bieden twee installaties: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Dit model is nog steeds in trek vanwege een schappelijke tarief, 0 energieverbruik en er is minder onderhoud nodig. Er zijn ook negatieve aspecten: onnodige verspilling van water en zout, een beperkte efficiëntie en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. Deze installaties worden al geplaatst voor €825.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. Belangrijke pluspunten zijn: geen onnodig regeneratiezout verspillen, de innovatieve werking en uitgebreide instellingen. Natuurlijk zijn er nadelen: de installatiekosten, bij een stroomstoring werkt het niet en meer kans op defecten. De prijs van zo’n systeem begint bij €1275.

Enkele of dubbele harscilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: enkel- of dubbel cilinder systeem. Het prijsverschil is ongeveer €360,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het gemak van een een twee cilinderige installatie is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als de regeneratie plaatsvindt.
 • In het geval van ontkalkers met 1 cilinder heb jij – als de installatie aan het schoonspoelen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Verzachters met dubbele cilinders hebben een grotere filtermogelijkheden. Een uitkomst voor de grotere gezinnen / huishoudens.
 • Een systeem met dubbele cilinder heeft dus dezelfde werking, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Lekkum.

Een woning zonder kalkaanslag?

Wij koppelen je aan vakmannen voor installatiewerk.

Wat zijn de kosten van zo’n systeem?

De prijs van een waterontharder liggen nogal uiteen. Dit begint vanaf €95 voor magnetische ontharders tot wel €1625 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk en model, het aantal cilinders en hoeveel liter het systeem aankan. Naast deze eerste kosten komen er nog installatiekosten en onderhoud. Sommige waterontharder installateurs geven een extra scherpe prijs wanneer je kiest voor een handig onderhoudscontract. Ook heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De prijzen van ontharders lopen op vanaf €740, excl. installatie. Een geavanceerd apparaat gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1350 en €2150 (met montage inbegrepen). In het overzicht hieronder bekijk je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Lekkum.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en check de huidige kosten bij professionele installateurs. Zo kan je zonder problemen en zonder kosten modellen, type ontharders en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €135
Waterontharder (mechanisch)Begint bij €690
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1020
Onthardingszout€40 voor 75 kg
Onderhoud (indicatie)V.a €105 p/jaar
PlaatsingVanaf €220
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het belangrijk om een waterontharder te hebben in Lekkum?
De waterhardheid in Lekkum is doorgaans 5.90 dH. De waarde in de provincie Friesland is ongeveer 6.72 dH. Zeker niet ongezond, maar het kan wel zachter. Een ontkalkingssysteem ontneemt kalk moleculen uit het leidingwater wat resulteert in aangenaam zacht water. De smaak zal een stuk beter worden en biedt voordelen als lager stroom- en gasverbruik en een lager gebruik van zeep en wasmiddelen.

Hoe lang bedraagt de terugverdientijd van een waterontkalker?
Gemiddeld geldt: van elke euro die je uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Installateurs zeggen dan ook dat je met name een waterontharder moet laten plaatsen voor het comfort. Denk aan geen droge huid na het douchen, meer smaak aan koffie en thee, blinkende glazen en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Bijkomend voordeel is dat je ook je steentje bijdraagt aan het milieu.

Hoe maakt een waterontkalker zacht water?
Om water vrij van kalk te maken wisselt het systeem calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Dit regelt men doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. De magnesium en calcium bestanddelen worden gedeactiveerd door kunsthars bolletjes. In een eventuele tweede cilinder worden de harskorrels weer opgeladen door een regeneratie behandeling. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De werking van dit soort modellen wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Apparaten met unieke ontkalkingstabletten voor het regeneratieproces zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Ook het schoonmaken van de machine is noodzakelijk zodat de installatie zuinig te werk blijft gaan. Dit kun je eventueel uitbesteden door dit onder te brengen in een onderhoudscontract bij de leverancier van waterontharders in Lekkum.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?
De waterreiniger maakt hard water zacht en kalkvrij. Er zijn gigantisch veel voordelen te benoemen. Neem nou aspecten als: verlaging van de maandlasten voor energie, smaakvoller water, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, minder last van droge huid, geen kalkaanslag in de badkamer, zachte kleding, bedlinnen en handdoeken, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en je beperkt jouw milieubelasting (minder uitstoot).

Plaats een reactie