Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Jelsum

Zit jij thuis ook met kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, apparaten die slecht werken of huidirritaties? Waarschijnlijk komt dat door te hard water in de leiding. In deze omgeving heb je te maken met een waterhardheid van ongeveer 5.90 dH. In theorie kan dat voor schade zorgen. Het installeren van de beste waterontharder in Jelsum maakt mogelijk dat je kan genieten van water waar nauwelijks nog kalk in zit. Dit is goed voor jouw gezondheid, en het is een duurzame investering. Middels onze specialisten lees je handige info met betrekking tot waterverzachters: welke soorten zijn er, waarom is het zo populair, en welke investering is nodig?

 • Gemeten waterhardheid van 5.90 dH in Jelsum.
 • Dit kan zorgen voor problemen als minder lekker water en apparaten die niet efficiënt werken.
 • Een waterontharder verlaagt de hardheid van het water.
 • De voordelen: lager stroom- en gasverbruik, lekkere watersmaak en het textiel gaat langer mee.
 • Dien vandaag een aanvraag in en geniet van de extra gemakken. Realiseer een besparing van wel €335 per 12 maanden.

Onderwerpen: In 5 stappen een waterontharder kopenPluspuntenHeb ik het nodig?Waterhardheid JelsumHoe werkt het?InvesteringVeelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9057
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

De voordelen van zacht water

 • Langere levensduur van huishoudelijke apparaten.
 • Lagere energiekosten.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

De effecten van te hard leidingwater

 • Apparaten die slecht werken.
 • Slecht schuimende schoonmaakartikelen.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Water uit de kraan met een vreemd smaakje.

Actuele prijzen van waterontharders aanvragen

Offertes van specialisten uit de buurt vergelijken

Waterontharder kopen Jelsum

Heb jij genoeg van een erg droge huid en/of hoog shampoo/zeepverbruik? Een groeiend aantal huizenbezitters kiezen een betrouwbare waterontharder. Deze installatie onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elke woning heeft daar profijt van. Geen kalkaanslag op bestek en servies, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, fris kraanwater en een lager energieverbruik. In de gemeente Leeuwarden zijn meerdere leveranciers van wateronthardingsapparatuur. In enkele minuten vraag je een offerte aan. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Jelsum heb je binnen mun van tijd geregeld.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Bepaal welke installatie je wilt laten plaatsen.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Voer de gevraagde contactgegevens in.
 5. De installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een goede offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder kent verschillende voordelen. De positieve effecten hebben we samengevat in de tabel hieronder. Klik direct door naar: Professionele waterverzachter.

VoordeelBeschrijving
EcologischMinder zeepproducten nodig. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Apparaten gaan minder snel stukHuishoudelijke apparaten zoals Quookers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Ook verlaagt dit het energieverbruik.
Smaakvoller waterThee, koffie, bouillon of eigen spa-blauwis minder troebel en beter van smaak.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt veel sneller. Je bespaart gemiddeld €40 p/jaar aan schoonmaakkosten.
Prettig voor je huidJe huid voelt zachter aan na het douchen. Minder last van huidirritatie / eczeem.
Verminderde energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals wasmachines. De overdracht van warmte is inefficiënter en dat leidt tot meer energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van een huis met een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Jelsum?

Wellicht wil jij meer info over de installatie van een waterverzachter in Jelsum. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Kalkvrij water zorgt voor apparatuur die langer meegaat en jij kan besparen op schoonmaakmiddelen. Maar is het echt noodzakelijk? Daarvoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Jelsum heeft een gemeten waterhardheid van 5.90. Concreet: zacht water.
 • Het gevolg van deze score is nogal subjectief.
 • De waterhardheid terugdringen biedt voordelen op verschillende niveau’s.
 • Bijv. een besparing op de energierekening, fris kraanwater en geen kalkaanslag op sanitair en kranen.
 • Belangrijk: water uit deze categorie heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Jelsum

De waterhardheid van het water in Jelsum is om en nabij de 5.90 dH. Dit betekent dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-jelsum-9057

Vergelijk prijzen in de regio

Veel gekozen merken

 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • Mooiwater Compact
 • Boshuis iQualQ Duo 100
 • Atlantis Cabinet A-20R
 • Lubron Easysoft 1100 Classic

Hoe werkt een waterverzachter?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter zorgt voor zachter water. Maar wat ligt hieraan ten grondslag? De hedendaagse waterontharders (van merken zoals Galaxy) werken op basis van ionenuitwisseling. Een cilinder met harsbolletjes vervangt de magnesium- en calciumionen voor natriumionen. Middels deze handeling wordt het water van magnesium en kalk gereinigd. Door het plaatsen van de waterontkalker in Jelsum minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een gezonde 2.5 Dh. Let op: er blijft altijd een beetje kalk over, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Deze hoeveelheid kalk ontwikkeld zicht niet tot hardnekkige kalkresten.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd zal de hars verzadigd raken. Om de 6/7 dagen wordt de hars schoongespoeld met pekelwater. Regenereren is noodzaken voor het functioneren. Houd er dus rekening mee dat je dit moet bijvullen. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt ligt aan zaken als grootte van het huishouden, de hardheid van het water en de afmeting (kleine of grote machine). Samenvattend werkt een ontkalkingsinstallatie als volgt.

 1. Hard water komt vanuit de leidingen de waterverzachter binnen.
 2. Gepatenteerde harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Eens in de 7 dagen zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De interne harsbolletjes worden automatisch gereinigd door gebruik te maken van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
Er bestaan twee installaties: Mechanische & elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Een vaak gekozen systeem vanwege een schappelijke tarief, 0 energieverbruik en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. De minpunten zijn: het aanzienlijke zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt de resthardheid niet instellen. Dit systeem is beschikbaar vanaf €840.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Het regenereren start op slimme momenten. De belangrijkste voordelen zijn: minder regeneratiezout noodzakelijk, de smart-functies en je kunt veel instellen. De minpunten zijn: een hogere prijs, het gebruikt stroom en hogere onderhoudskosten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1075.

Ontharder met enkel- of dubbel cilinder?
Ga je een waterontharder kopen? Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Het prijsverschil is circa €450,00. Maar wat is nu precies het voordeel?

 • Het handige van deze tweede cilinder is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) helaas geen zacht water beschikbaar.
 • Verzachters met dubbele cilinders kunnen meer water filteren. Een stukje comfort voor huishoudens met kinderen.
 • Meerdere cilinders is niet schoner of beter, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Jelsum.

Reken af met kalk!

Wij koppelen je aan vakmannen voor een demo.

Hoeveel kost zo’n machine?

De totale kosten van een waterontkalker variëren nogal. De prijzen starten vanaf €115 voor een magnetische ontharder tot ruim €1500 voor een geavanceerd elektrisch systeem. De totaalprijs wordt bepaald door het merk, of je een 1- of 2-cilinder systeem kiest en hoeveel liter het systeem aankan. Naast deze kosten moet je ook rekening houden met inregelkosten en onderhoud. Enkele waterontharder installateurs geven een eenmalige korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Als laatste heb je ook zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in ontkalkers starten bij €810, excl. installatie. Een goed apparaat heeft een prijskaartje tussen de €1525 en €2125 inclusief installatiewerk. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst tref je een overzicht met de kosten van een waterontharder in Jelsum.

Meteen weten wat het kost om een waterontkalker te laten installeren? Surf verder naar onze waterontharder-vergelijker en achterhaal de kosten bij erkende installateurs. Met die methode kan iedereen makkelijk en direct specialisten, soorten installaties en natuurlijk de totale kosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)Begint bij €140
Mechanische waterontharderVanaf €880
Elektrische waterontharderBegint bij €1190
Zout€27,50 per 50 kilo
OnderhoudscontractCirca €120 (jaarbasis)
MontageC.a. €180
Rekenvoorbeeld met de geschatte kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is het hebben van een waterontharder noodzakelijk in Jelsum?
De hardheid in Jelsum is ongeveer 5.90 dH. De meting in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een speciaal ontkalkingssysteem haalt calcium en magnesium uit je kraanwater wat zorgt voor een gunstigere waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor lagere energiekosten en geen kalkaanslag op bestek en servies.

Welke terugverdientijd heeft een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je bovenal een waterontharder neemt voor het stukje comfort wat je ervoor krijgt. O.a. verminderde eczeem klachten, meer smaak aan koffie en thee, een glanzende vaat en gewoon een stuk minder schoonmaken in huis. Ook draagt het bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een waterontkalker eigenlijk?
Om het kalk uit het leidingwater te halen zorgt het apparaat ervoor dat calciumionen en magnesiumionen aan het water worden onttrokken. Dat kan bereikt worden doordat hard water door een cilinder met kunsthars korrels wordt gepompt. De magnesium en calcium delen hechten zich aan deze hars. In een eventuele tweede cilinder wordt de hars opnieuw opgeladen door zout. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Je kunt ook besparen met een goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De doeltreffendheid van dit soort modellen is zeer twijfelachtig.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Het onderhoud van de waterontkalking installatie hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet je zeker niet overslaan. Ontkalkers met eigen ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren vul je ieder kwartaal bij met zout. Ook het schoonmaken van de installatie is essentieel om de hardheid van het water laag te houden. Eventueel heb je de keuze hiervoor het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Jelsum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger levert in korte tijd kalkvrij water. De voordelen daarvan zijn enorm groot. Zoals o.a. lagere energiekosten, lekkerdere koffie en thee, je hebt veel minder schoonmaakproducten nodig, geen droge, trekkerige huid na het douchen, geen kalkaanslag op bestek en servies, zachter wasgoed, de apparatuur in huis gaat wat langer mee en het feit dat het erg milieubewust is.

Plaats een reactie