Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Hilaard

Ben jij ook klaar met kalkaanslag, kalk op de lak van de auto, een CV-ketel die niet meer optimaal werkt of een droge huid? De oorzaak hiervan is vaak te vinden in aanwezigheid van hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het gebruik van de beste waterontharder in Hilaard heeft als effect water waar amper kalk in zit. Dat is gezond voor jou, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Op deze website verzamel je bruikbare info alle mogelijke waterverzachters: wat is het precies, waarom moet ook jij het overwegen, en wat zijn de kosten?

 • Een waterhardheid van 5.90 dH in Hilaard.
 • Dit kan leiden tot irritaties zoals strepen op je ruiten en slecht functionerende HR-ketel.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: lager stroom- en gasverbruik, een zachte huid en minder gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Vraag een offerte aan een kies voor duurzaam gemak. De mogelijke besparing is aanzienlijk, c.a. €205 op jaarbasis.

Klik door naar: Waterontharder kooptipsWelke voordelen?Hoe noodzakelijk is het?Waterhardheid HilaardZo werkt een waterontharderKostenVeelgestelde vragen + antwoorden


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9027
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Positieve effecten van zacht water

 • Fris kraanwater.
 • Besparen op gas- en stroomverbruik.
 • Minder wasmiddelen nodig.
 • Zet het milieu op 1!

De risico’s bij hard leidingwater

 • Verstopte leidingen.
 • Droog haar na het douchen.
 • Veel schoonmaakwerk.
 • Blijven poetsen in de badkamer.

Bekijk de tarieven van waterontharders

Gemakkelijk en snel offertes vergelijken

Waterontharder kopen Hilaard

Heb je in huis last van een droge huid en kalkaanslag op douchekop? Meer en meer huizenbezitters nemen een innovatieve waterontharder. Een dergelijk systeem onttrekt bijna alle kalk uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op douchewand en tegels, minder poetsen en boenen, zachter wasgoed en lagere energiekosten. In en rondom gemeente Leeuwarden vind je verscheidene leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vraag nu in 3 eenvoudige stappen een offerte aan. Iemand vinden die jouw waterontharder kan installeren in Hilaard hoeft weinig tijd te kosten.

 1. Start met het invullen van je adresgegevens.
 2. Omschrijf zo concreet mogelijk de opdracht.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en specificeer waar de watermeter zit.
 4. Laat weten hoe je wilt dat de vakmannen contact opnemen.
 5. De installateur stuurt jou zo snel mogelijk een scherpe offerte.

Voordelen plaatsen waterontharder?
Een goede waterontharder in huis kan voor elk huishouden interessant zijn. De meest genoemde voordelen hebben we verzameld in een lijst. Tevens relevant: Duurzame verzachter.

PositiefBeschrijving
DuurzaamHet verbruik van zeepproducten neemt af. Beperking van de CO2 uitstoot doordat apparaten zuiniger werken.
Langere levensduur apparatenDagelijkse apparaten zoals HR-ketels worden niet meer aangetast door kalkaanslag. Dit draagt bij aan een lager stroomverbruik.
Betere smaak kalkvrij waterJe verse koffie & thee of een glaasje water heeft een betere smaak.
SchoonmaakmiddelenEr zijn minder reinigingsmiddelen nodig om schuim te krijgen. Je hebt daarom veel minder schoonmaakmiddelen nodig.
Vermindering huidziektenZacht water zorgt voor een zachte huid. Het voorkomt bovendien jeuk, rode schilferige huid en eczeem.
Energiekosten besparingBij hard water vormt er kalk op verwarmingselementen van bijvoorbeeld koffiezetapparaten. De apparaten werken daarom een stuk minder efficiënt en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Overzicht met de pluspunten van een water-ontkalkingsproduct in je woning.

Is een waterontkalker nodig in Hilaard?

Waarschijnlijk overweeg jij het laten installeren van een waterverzachter in Hilaard. Dat is ook erg logisch. Kalkvrij water heeft als voordeel minder huidproblemen en huidirritaties en geen strepen meer op glas en lak. Kan ik dan niet zonder? Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar de waterhardheid in jouw woonplaats.

 • Hilaard heeft een geschatte waterhardheid van 5.90. Concreet: zacht water.
 • Hoeveel ongemak je daarvan hebt is nogal subjectief.
 • Een lagere waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Voorbeelden zijn efficiëntere warmteoverdracht, een glanzende vaat en geen strepen meer op glas en lak.
 • Noemenswaardig: deze waterhardheid is niet per definitie ongezond.

Hardheid water in Hilaard

De waterhardheid van het drinkwater in Hilaard is 5.90 Duitse graden. Men zegt dan ook wel dat het water zacht water is. Doorgaans wordt de hardheid van water uitgedrukt in dH (Duitse Hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-hilaard-9027

Vraag prijzen op in de regio

Vaak gekozen modellen

 • AEG 22 L
 • BWC Omega ET VIP de luxe 600
 • Digisoft DS-1200 HE
 • Judo Judomat Kompakt 100 M-KB
 • Calex Calex 22L

Technische uitleg werking waterverzachter

Het uitgangspunt is duidelijk: de waterverzachter zorgt voor aangenaam zacht water in huis. Alleen, hoe kan dat? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Autotrol) gebruiken de techniek van een ionenwisselaar. Een cilinder met harsbolletjes zet de calciumionen en magnesiumionen om in natriumionen. Door wat daar gebeurd verdwijnt het kalk grotendeels. Door het plaatsen van een waterontkalker in Hilaard verklein je de dH waarde van 5.90 naar een Dh onder de 2.5. Een miniscuul beetje kalk blijft wel intact, het is van belang voor de algehele gezondheid. Dit kleine % kalk zal echt geen zichtbare kalkvorming laten zien.

Schoonspoelen (Regenereren)
Door de werking van de machine zal de hars verzadigd raken met kalk en magnesium. Elke 5/6 dagen gaat de machine de harskorrels schoonspoelen met zout. Regenereren is onmisbaar voor een goede werking. Je moet dus af en toe het zout aanvullen. Het zoutverbruik verschilt nogal. Dit ligt aan o.a. grootte van het huishouden, instellingen zoals resthardheid en het type ontharder (de grootte). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Hard water komt de waterverzachter binnen via de leidingen.
 2. Herbruikbare harskorrels onttrekken bijna alle kalk uit het leidingwater.
 3. Na verloop van tijd geraken de harskorrels verzadigd.
 4. De harsbolletjes worden opnieuw opgeladen aan de hand van regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Elektrische of mechanische waterontharders
We bieden 2 types: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder is werkzaam op basis van waterdruk. Het systeem regenereert op zelf ingestelde momenten. De voordelen zijn een interessant tarief, staat los van het stroomnet en je hebt heel beperkte onderhoudskosten. Natuurlijk zijn er nadelen: het aanzienlijke zoutverbruik, een beperkte efficiëntie en je kunt zaken als resthardheid niet instellen. Je koopt zo’n machine al vanaf €940.

Bij een elektronische waterontharder steek je de stekker in het stopcontact. Regeneratie kan getimed plaatsvinden. De belangrijkste voordelen zijn: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en uitgebreide instellingen. Nadelen: de duurdere prijzen, het gebruikt stroom en meer kans op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1275.

Enkele of dubbele harscilinder?
Oriënteer jij je op het kopen van een waterontharder? Dan moet je een keuze maken uit een dubbele- of enkele harscilinder. Dubbel cilinder is iets duurder: zo’n €440,00. Echter, wat zijn de grootste verschillen?

 • Het pluspunt van meerdere cilinders is dat je ook zacht water tot je beschikking hebt wanneer de installatie het regeneratieproces start.
 • Als je kiest voor één cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – niet de beschikking tot zacht water.
 • Ontharders met dubbele cilinders kunnen grotere volumes aan. Extra handig voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Dubbele harscilinder werkt identiek als een enkele cilinder, het zorgt puur voor wat extra comfort. Kies ook voor zacht water in Hilaard.

Een kalkvrije badkamer en keuken?

Wij koppelen je aan product-experts voor een demo.

Wat zijn de kosten van zo’n machine?

De uiteindelijke kosten van een ontharder zijn nogal verschillend. Je hebt ze vanaf €135 voor magnetische ontharders oplopend tot wel €2000 voor een complete elektrsiche installatie met 2 cilinders. De totaalprijs wordt bepaald door het model, of je een systeem op stroom of waterdruk neemt en de omvang van het systeem. Naast deze eerste kosten betaal je ook voor de installatie en het onderhoud. Meerdere waterontharder installateurs werken met een speciale korting als je kiest voor een onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De investeringen in ontkalkers zijn zo’n €830, exclusief installatiekosten. Een apparaat met uitgebreide opties gaat al gauw naar een bedrag tussen de €1600 en €1825 inclusief installatiewerk. In onderstaande schema check je de geraamde kosten van een waterontharder in Hilaard.

Nieuwsgierig wat het kost om een waterontkalker te plaatsen? Probeer dan onze vergelijkingstool en check de huidige tarieven bij regionale installateurs. Zo kan men gemakkelijk en gratis specialisten, type systemen en de onkosten vergelijken.

KostenpostKosten
Waterontharder (magnetisch)V.a €150
Mechanische waterontharderBegint bij €650
Elektronische waterontharderVanaf €1060
Zout€30 voor 50 kilo
OnderhoudV.a €105 per 12 maanden
InstallatieC.a. €225
Rekenvoorbeeld van de kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik echt een waterontharder nodig in Hilaard?
De hardheid van het leidingwater in Hilaard bedraagt 5.90 dH. De waarde in de provincie Friesland is circa 6.72 dH. Hier valt dus nog wel winst te boeken. Een professioneel ontkalkingssysteem haalt magnesium en calcium uit het leidingwater wat leidt tot zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en biedt voordelen als lager stroom- en gasverbruik en geen kalkaanslag in de badkamer.

Wat is de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: van elke €1 die wordt uitgegeven aan deze systemen zul je een besparing realiseren van +/- €0,70. Wij zijn van mening dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen voor de directe immateriële voordelen. O.a. minder huidproblemen en huidirritaties, een lekkere watersmaak, extra schoon servies en minder schrobben en poetsen. Natuurlijk ook verantwoord met het oog op duurzaamheid.

Hoe werkt de waterontkalker?
Voor kalkvrij water zullen magnesium en calcium deeltjes moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat het harde water door een bed van harskorreltjes geleid wordt. Deze calcium en magnesium delen worden uitgeschakeld door de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder worden de korrels opnieuw gereinigd door middel van een natriumoplossing. Daarvoor is onthardingszout noodzakelijk. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. De werkzaamheid van dit soort modellen is zeer twijfelachtig.

Hoe vaak moet ik het onderhouden?
Een onderhoudsbeurt voor je waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar het moet wel elk jaar even worden nagekeken. Systemen met eigen ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Het regelmatig schoonmaken van de installatie is belangrijk om de hardheid van het water laag te houden. Je kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten bij de leverancier van waterontharders in Hilaard.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Een waterreiniger zorgt voor kalkvrij water. Dat biedt je als woningbezitter veel voordelen. Zoals o.a. lagere energierekening, een lekkere watersmaak, je gebruikt veel minder schoonmaakmiddelen, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag op bestek en servies, blinkende glazen, de apparaten in de woning werken effectiever en het is goed voor het milieu.

Plaats een reactie