Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Friens

Zit jij in de woning ook met situaties als kalkaanslag, aanslag op servies, dichtgeslibde leidingen of geïrriteerde huid? De kans is groot dat dit komt door een hoge waterhardheid. Deze regio heeft gemiddeld genomen een waterhardheid van 5.90 dH. Dit is mogelijk een oorzaak van deze voorvallen. Het gebruik van de beste waterontharder in Friens resulteert in water waar amper kalk in zit. Schoon water goed voor onze gezondheid, maar draagt ook bij aan een beter milieu. Middels onze specialisten verzamel je waardevolle informatie met betrekking tot waterverzachters: wat is het precies, waarom is het zo populair, en wat is de prijs?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Friens.
 • Dit kan zorgen voor situaties als apparaten die slecht werken en hoger gasverbruik.
 • De waterontharder filtert het water (magnesium & calcium).
 • Pluspunten: aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, zachter wasgoed en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.
 • Dien vandaag een aanvraag in een kies voor duurzaam gemak. Bespaar tot wel €225 op jaarbasis.

Direct naar: De juiste waterontharder kopenVoordelenHoe noodzakelijk is het?Waterhardheid FriensWerking eenvoudig uitgelegdGemiddelde kostenVeelgestelde vragen (FAQ)


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9009
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Pluspunten van zacht water

 • Zachter wasgoed.
 • Besparing op de energierekening.
 • Geen kalkaanslag in de badkamer.
 • Focus op duurzaamheid (milieu)!

Nadelen van hard leidingwater

 • Hoger stroomverbruik apparaten.
 • Droog haar na het douchen.
 • Kalkstrepen op glas en lak.
 • Minder lekker water uit de kraan.

Vergelijk prijzen van waterontharders

Neem contact op met experts uit de buurt

Waterontharder kopen Friens

Heb je in huis last van droog haar na het douchen of strepen op je ruiten? Een aanzienlijk aantal huizenbezitters plaatsen een betrouwbare waterontharder. Zo’n installatie haalt kalk uit het leidingwater. Elk gezin zal hier voordeel uit halen. Geen kalkaanslag op douchekop, minder poetsen en boenen, kleding en ander textiel gaat langer mee en geen onnodig gas- en stroomverbruik meer. In de omgeving van de gemeente Leeuwarden opereren velerlei leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Ontvang in korte tijd meerdere vrijblijvende offertes. Het kopen van- en een waterontharder installeren in Friens hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer als eerste je postcode in de vergelijker in.
 2. Kies het type product dat je wilt installeren.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en selecteer de plek van jouw watermeter.
 4. Voer je contactgegevens in.
 5. Een plaatselijke installateur zal jou benaderen met een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Een goede waterontharder is voor iedereen het overwegen waard. De belangrijkste voordelen staan samengevat in de tabel hierna. Bekijk daarnaast ook informatie over: Beste waterontharder.

PluspuntUitleg
MilieubewustJe verbruikt minder zeep en shampoo. Flinke reductie van de CO2 uitstoot doordat je simpelweg minder energie gebruikt.
Levensduur apparatenHuishoudelijke apparaten zoals HR-ketels vertonen veel minder kalkaanslag. Ook neemt het stroomverbruik af.
Verbeterde smaak door kalkvrij waterEen kopje thee, koffie of een glas water uit de kraan zal minder bitter smaken.
Minder schoonmaakmiddelenZacht water schuimt beter dan hard water. De schoonmaakkosten nemen flink af (tot wel €40 per jaar).
Goed voor de huidEen zachte huid en minder droog haar na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Gunstigere energiekostenKalk zet zich af op leidingen en verwarmingselementen wasmachines. Warmteoverdracht werkt zo minder goed en dat resulteert in een hoger energieverbruik.
Overzicht met de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Heb ik echt een waterontkalker nodig in Friens?

Vermoedelijk bekijk jij de opties voor het laten installeren van een waterverzachter in Friens. De argumenten daarvoor zijn vaak duidelijk. Zacht water heeft als voordeel een lagere energierekening en geen glascorrosie en/of witte aanslag. Maar hoe groot is de noodzaak? Daarvoor bekijken we eerst de waterhardheid in jouw regio.

 • Friens heeft een waterhardheid van 5.90. Concreet: zacht water.
 • Hoeveel hinder je hiervan ondervindt is erg persoonlijk.
 • De waterhardheid terugdringen heeft voordelen op allerlei fronten.
 • Voorbeelden zijn apparaten die minder snel vervangen hoeven worden, kleding die langer mooi blijft en geen kalkaanslag op douchewand en tegels.
 • Goed om te weten: dit type water heeft een lager gebruikscomfort, maar is niet ongezond!

Hardheid water in Friens

De waterhardheid van het water in Friens is ongeveer 5.90 dH. Men zegt dan ook wel dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH staat voor 17,8 gram kalk per m3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

waterontharder-friens-9009

Vergelijk vakmannen in de buurt

Populaire merken en modellen

 • Watertotaal Euro Combi Cappers 25
 • Aquatechnic Silicopolyfosfaatfilter
 • Watercompany Softflow 9
 • Puricom Stratos HE25
 • Digisoft DS-1200 HE

Hoe haalt de waterverzachter kalk uit het water?

Het moge duidelijk zijn: een waterverzachter in staat om kalk en magnesium uit het water te halen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? De huidige generatie waterontharders (bijv. van merken als Aqua Care) werken op basis van een zogenaamde ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels transformeert calciumionen en magnesiumionen naar natriumionen. Door dat proces vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van de waterontkalker in Friens minimaliseer je de dH waarde van 5.90 naar een acceptabele 2.5 Dh. Dat betekend dat er altijd een beetje kalk achterblijft, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit procentuele aantal kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen met zout
Na verloop van tijd zal de werkingskracht van de hars verminderen. Eens per 5 of 6 dagen moet de hars opnieuw opgeladen worden met natriumionen. Het regenereren is erg belangrijk. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. Hoeveel kilogram zout je nodig hebt wordt bepaald door aantal personen in het huishouden, hoe hard het water is en de afmeting (kleine of grote machine). Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt de waterverzachter binnen.
 2. Innovatieve harskorrels filteren magnesium en calcium (kalk) uit het water.
 3. Na ongeveer een week zijn de harskorrels bezet met calcium en magnesium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd met regeneratiezout.
 5. Spoelwater wordt in het riool teruggeleverd.

Mechanische of elektrische waterontharders
We behandelen 2 installaties: Mechanische en elektrische waterontkalkers. Een mechanische ontharder gebruikt waterdruk voor zijn functioneren. Op zelf ingestelde momenten spoelt regenereert de ontharder. Belangrijke pluspunten zijn een interessant tarief, staat los van het stroomnet en minder onderhoud nodig. De nadelen zijn: veel zoutverbruik, een inefficiënte werking en je hebt eigenlijk geen gegevens beschikbaar. De prijs van zo’n systeem begint bij €750.

Een elektronische waterontharder gebruikt stroom. Dit type installatie start met regenereren na een slimme meting. De voordelen zijn: besparing op regeneratiezout, het werkt efficiënter en verschillende geavanceerde instellingen. De nadelen zijn: een hogere prijs, het systeem gebruikt stroom en een verhoogde kans op defecten/storingen. De prijs van zo’n systeem begint bij €1150.

Verschil enkele- en dubbele cilinder
Plannen voor het kopen van een waterontharder? Dan moet je een keuze maken uit een enkel- of dubbel systeem. Het prijsverschil is circa €440,00. Wat zijn nu precies de verschillen?

 • Het gemak van een een installatie met 2 cilinders is dat er gewoon zacht water uit de kraan komt als de regeneratie plaatsvindt.
 • Bij enkele cilinder ontkalkers heb jij (tijdens de reinigingsbeurten) geen zacht water uit de kraan.
 • Installaties met dubbele cilinders beschikken over een ruimte filtercapaciteit. Een stukje comfort voor huishoudens met kinderen.
 • Een dubbele cilinder werkt hetzelfde als een enkele cilinder, het is vooral een stukje extra comfort. Elke dag 100% zacht water in Friens.

Voor eens en altijd afrekenen met kalk?

Wij koppelen je aan specialisten voor installatiewerk.

Hoeveel kost zo’n machine?

De totale kosten van een waterontkalker liggen nogal uiteen. Je hebt ze vanaf €65 voor ontharders die magnetisch werken oplopend tot wel €2225 voor een elektrisch systeem met alles erop en eraan. De kosten hangen af van de fabrikant, het type ontharder en de omvang van het systeem. In aanvulling op deze kosten heb je ook te maken met installatie- en onderhoudskosten. Een aantal waterontharder installateurs bieden een lagere prijs aan als je kiest voor een onderhoudscontract. Afsluitend heb je ontkalkingszout dat je eens in de zoveel tijd moet aanvullen. De tarieven van waterontkalkers beginnen bij €850, excl. installatie. Een goede installatie kost gemiddeld tussen de €1175 en €2050 inclusief inregelen. In de lijst die we hieronder hebben geplaatst vind je de actuele kosten van een waterontharder in Friens.

Benieuwd naar de kosten om een waterontkalker in je appartement te laten monteren? Klik dan door naar onze vergelijkingstool en check de huidige kosten bij de beste installateurs. Op basis daarvan kun jij zonder gedoe en zonder kosten vakmannen, verschillende opstellingen en de tarieven vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderRond de €85
Mechanische waterontharderCirca €710
Elektronische waterontharderBegint bij €1070
Regeneratiezout€17,50 voor 25 kg
OnderhoudV.a €90 per beurt
PlaatsingBegint bij €180
Tabel met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Is een waterontharder handig in Friens?
De waterhardheid in Friens is plus minus 5.90 dH. De tabelwaarde in de provincie Friesland is doorgaans 6.72 dH. Er is zeker nog extra voordeel te behalen in deze regio. Een slim ontkalkingssysteem neemt kalk moleculen uit het leidingwater wat zorgt voor zacht water. Dit water smaakt een stuk beter en zorgt voor gunstig energieverbruik en ook bestaande kalkaanslag verdwijnt.

Wat kunnen we zeggen over de terugverdientijd van een waterontkalker?
De berekening is niet moeilijk: per €1,00 die je eraan uitgeeft ontvang je omgerekend +/- €0,70 terug. Wij vinden dat je hoofdzakelijk een waterontharder moet aanschaffen als extra luxe en comfort in het dagelijks leven. Denk hierbij aan minder huidirritatie na het douchen, een lekkere watersmaak, een glanzende vaat en minder schrobben en poetsen. Neem je verantwoordheid voor het milieu!

Hoe werkt de waterontkalker?
Om water kalkvrij te maken moet het magnesium en calcium uit het water worden onttrokken. Dit gebeurt doordat hard leidingwater door een cilinder met kunsthars bolletjes wordt geleid. Deze calcium en magnesium bestanddelen kleven vast aan de kunsthars bolletjes. In de extra cilinder vindt een schoonmaakproces van de korrels plaats door zout. Kies voor betrouwbaar onthardingszout. Er bestaan ook goedkope magnetische ontharders op basis van elektromagnetisme. De effectiviteit van dit soort modellen is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.

Moet ik het systeem onderhouden of bijvullen?
Het goed onderhouden van de waterontkalking installatie is geen hogere wiskunde, maar is wel iets dat jaarlijks moet gebeuren. Ontkalkers met unieke ontkalkingstabletten voor het regenereren zul je deze gemiddeld eens in het kwartaal moeten bijvullen. Ook het schoonmaken van de machine is nodig om de hardheid van het water laag te houden. Dit kun je eventueel uitbesteden door het onderhoud uit te besteden (onderhoudscontract) bij de leverancier van waterontharders in Friens.

Wat zijn de belangrijkste waterontharder voordelen?
Het inzetten van een waterreiniger voor kalkvrij water is succesvol. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Denk dan aan: lager stroom- en gasverbruik, een lekkere watersmaak, veel minder schoonmaakmiddelen nodig, zachte huid en droog haar, geen kalkaanslag meer op kranen en douchekoppen, zijdezachte kleding, huishoudelijke apparaten werken zuiniger en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie