Vraag offerte aan
Vergelijk installateurs en verschillende merken waterontharders

WATERONTHARDER VERGELIJKEN

Waterontharder Weidum

Heb je in huis last van kalkaanslag, een witte aanslag op het glaswerk, slecht functionerende apparaten of huidirritaties? Dit heeft vaak te maken met hard water. In deze regio heb je een gemiddelde waterhardheid van 5.90 dH. Wat in potentie schade kan aanrichten. Het laten plaatsen van de beste waterontharder in Weidum leidt tot schoon en zacht water waar vrijwel geen kalk in zit. Het draagt bij aan de gezondheid, en het zorgt ook voor minder CO2 uitstoot. Hier tref je waardevolle informatie met betrekking tot waterverzachters: welke type ontharders zijn er, hoe gaat het precies in z’n werk, en verdien ik het ook terug?

 • Waterhardheid van ongeveer 5.90 dH in Weidum.
 • Hierdoor ontstaan situaties als koffie thee dat bitter smaakt en hoger gasverbruik.
 • Brengt de hardheid van het water terug naar ong. 2 Dh.
 • De voordelen: gunstig energieverbruik, zacht en smaakvol water en textiel slijt minder snel.
 • Start met vergelijken en geniet van de extra gemakken. Profiteer van besparingen tot c.a. €240 per jaar.

Snelkoppelingen: Tips bij een waterontharder kopenPluspuntenWat levert het mij op?Waterhardheid WeidumTechnische detailsWat zijn de totale kostenFAQ – Veelgestelde vragen


ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9024
Gem. Gasverbruik M31260 M3
Gem. Stroomverbruik kWh22300 kWh
Gem. Waterhardheid5.90 dH

Het effect van zacht water

 • Zachter wasgoed.
 • Lager stroom- en gasverbruik.
 • Veel minder zeep en wasmiddel nodig.
 • Zet het milieu op 1!

Minpunten van hard leidingwater

 • Een CV-ketel die niet meer optimaal werkt.
 • Geïrriteerde huid.
 • Witte aanslag op het glaswerk.
 • Onnodig veel schoonmaken.

Vergelijk offertes voor waterontharder

Ervaar de expertise van regionale adviseurs

Waterontharder kopen Weidum

Zit jij in de woning ook met situaties als een inefficiënte hr-ketel en/of extra zeep en shampoo nodig? Steeds meer mensen installeren een innovatieve waterontharder. Een dergelijk product onttrekt kalk uit het water. Elke woning heeft daar profijt van. Bestaande kalkaanslag verdwijnt, veel minder schoonmaakwerkzaamheden, fris kraanwater en lagere stookkosten. In de omgeving van de gemeente Leeuwarden zijn er verschillende leveranciers van wateronthardingsapparatuur. Vergelijk direct de prijzen door een offerte aan te vragen. Een vakman vinden voor een waterontharder installeren in Weidum hoeft niet moeilijk te zijn.

 1. Voer je postcode en huisnummer in.
 2. Selecteer het gewenste type ontharder.
 3. Definieer jullie gezinssituatie en geef aan waar de watermeter precies zit.
 4. Geef aan hoe de specialisten jou het beste kunnen bereiken.
 5. De installateur neemt zo snel mogelijk contact op met een concurrerende offerte.

Waarom kiezen voor een waterontharder?
Het laten plaatsen van een goede waterontharder is interessant om verschillende redenen. De voornaamste pluspunten vind je in overzichtelijk terug in de tabel hieronder. Bezoek ook de pagina over: Duurzame ontkalker.

PluspuntUitleg
MilieuvriendelijkMinder zeepproducten wegspoelen. Daarnaast daalt de CO2 uitstoot doordat warmte beter geleid wordt.
Apparaten gaan minder snel stukApparaten met verwarmingselementen zoals waterkokers werken efficiënter door minder kalkaanslag. Tevens neemt het stroomverbruik af.
Kalkvrij water smaakt beterJouw koffie, thee of een glas water uit de kraan is lekkerder, frisser en smaakvoller.
Besparen op schoonmaakmiddelenWater schuimt beter zonder kalk. Beperk de jaarlijkse kosten voor schoonmaakmiddelen.
Vermindering huidziektenEen minder droge huid na het douchen. Het kan helpen bij acne, jeuk, eczeem en gevoeligheid.
Verminderde energiekostenKalk zich af op de verwarmingselementen van apparaten zoals waterkokers. De warmteoverdracht is minder effectief en dat geeft een onnodig hoog energieverbruik.
Samenvatting van de voordelen van het gebruik van een water-ontkalkingsproduct.

Hoe zinvol is een waterontkalker in Weidum?

Wellicht zoek jij naar mogelijkheden voor het installeren van waterverzachter in Weidum. De redenen spreken doorgaans voor zich. Kalkvrij water biedt een lagere energierekening en geen kalkaanslag op sanitair en kranen. Hoeveel ga ik er van merken? Daarvoor moeten we kijken naar de actuele waterhardheid.

 • Weidum heeft een waterhardheid van 5.90. Samengevat: zacht water.
 • De consequenties hiervan ervaart iedereen weer anders.
 • Het verkleinen van de waterhardheid heeft verschillende voordelen.
 • Onder andere aantrekkelijk gas- en stroomverbruik, fris kraanwater en textiel slijt minder snel.
 • Belangrijk: dit type water is beslist niet ongezond om te drinken.

Hardheid water in Weidum

De waterhardheid van het drinkwater in Weidum bedraagt circa 5.90 dH. Dit betekent dat het water zacht water is. De hardheid van het water wordt meestal uitgedrukt in dH (Duitse hardheid). 1 dH wil zeggen 17,8 gram kalk in elke M3 water. 5.90 dH x 17,8 gram x 160m3 (gemiddelde waterverbruik) = 16,80 kilogram kalkdeeltjes.

waterontharder-weidum-9024

Bekijk specialisten in deze regio’s

Bekende modellen en merken

 • 038waterontharder Separaat 14
 • Watertotaal Euro Combi Elegant 20
 • Grunbeck Weichwassermeister GSX10
 • Ecowater Galaxy VDR25
 • Fegon AquaStar 1800 HE

Hoe werkt nu precies waterverzachter eigenlijk?

Het zal onderhand duidelijk zijn: de waterverzachter zorgt voor lekker zacht water uit de kraan. Alleen, hoe kan dat? Het gros van de waterontharders (van merken als Aquacell) onttrekken het kalk met behulp van een ionenwisselaar. Een geladen cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in het water voor natriumionen. Door dat proces vindt reiniging van kalk uit het water plaats. Door het plaatsen van een waterontkalker in Weidum reduceer je de dH waarde van 5.90 naar een Dh onder de 2.5. Er blijft altijd een klein beetje kalk in het water, het bevat enkele belangrijke voedingsstoffen. Dit kleine % kalk zal niet leiden tot problemen.

Schoonspoelen (regeneratie)
Na een tijd zal de hars zijn kracht verliezen. Eens per week moet de filter worden schoongespoeld met natrium. Dit noemen we ook wel regenereren. Het zoutreservoir dient regelmatig gevuld te worden. De zoutbehoefte is afhankelijk van het waterverbruik, de gekozen resthardheid en de grootte van de installatie. Het kalkvrij maken van water gebeurt in 5 stappen met een ontkalkingsinstallatie.

 1. Het harde water komt het huis binnen via de waterverzachter.
 2. Innovatieve harskorrels filteren kalk moleculen uit het leidingwater.
 3. Na een tijd raken raken de harskorrels verzadigd met magnesium en calcium.
 4. De geïntegreerde harsbolletjes worden automatisch gereinigd middels regeneratiezout.
 5. Het “vuile” spoelwater gaat richting het riool.

Mechanische en elektrische waterontharders
Er bestaan 2 producten: Mechanische en elektrische waterontkalkers. De mechanische ontharder werkt met de druk van het water. Regeneraties wordt gestuurd op tijd. Veel mensen kiezen voor dit type vanwege een gunstige prijs, duurzaam qua energieverbruik en het is onderhoudsarm. De minpunten zijn: het systeem spoelt soms onnodig, een inefficiënte werking en minder instellingen mogelijk. Beschikbaar vanaf €960.

Zo’n elektronische waterontharder heeft stroom nodig. Het regenereren start op slimme momenten. Een vaak gekozen systeem vanwege: een relatief laag regeneratiezout verbruik, een zeer efficiënte werking en je kunt ‘m helemaal naar wens instellen. Nadelen: een hogere prijs, het gebruikt stroom en meer kans op defecten. Dit systeem is beschikbaar vanaf €1175.

Enkel- of dubbel cilinder?
Op termijn een waterontharder kopen?Dan zijn er eigenlijk 2 smaken: dubbele- of enkele harscilinder. Het verschil in prijs is ongeveer €360,00. Maar waarom moet je daar voor kiezen?

 • Het gemak van een een dubbele cilinder is dat je gewoon zacht water ter beschikking hebt als het systeem één van de filters aan het reinigen is.
 • In de situatie met één cilinder ontkalkers heb je – als de ontharder aan het reinigen is – eventjes geen zacht water uit de kraan.
 • Ontkalkers met dubbele cilinders kunnen op hetzelfde moment meer water filteren. Ideaal voor gezinnen die veel water verbruiken.
 • Een systeem met dubbele cilinder is echt geen noodzaak, maar zorgt wel voor een stukje comfort. Altijd aangenaam zacht water in Weidum.

Ook klaar met kalkaanslag?

Ontvang contactgegevens van product-experts voor montage.

Wat is prijs van zo’n systeem?

De prijs van een ontharder lopen zeer uiteen. Je hebt ze vanaf €130 voor ontharders die magnetisch werken tot wel €1550 voor een 2-cilinder systeem. De uiteindelijke kosten worden bepaald door het merk, het type ontharder en de omvang van het systeem. Naast deze eenmalige kosten heb je installatie- en onderhoudskosten. Steeds meer waterontharder installateurs geven korting als je hier het onderhoud uitbesteed middels een onderhoudscontract. Verder heb je zogenaamd ontkalkingszout wat nodig is voor het schoonspoelen. De kosten van dergelijke installaties starten vanaf €820, zonder installeren. Een slimme installatie heeft een prijskaartje tussen de €1425 en €2000 incl. installatie. In het overzicht hieronder bieden we de actuele kosten van een waterontharder in Weidum.

Overweeg je om een waterontkalker te laten installeren? Start meteen met onze vergelijkingstool en check de huidige prijzen bij de beste installateurs. Via die service kan jij eenvoudig supersnel modellen, soorten ontharders en de hoogte van de totale investering vergelijken.

KostenpostKosten
Magnetische waterontharderVanaf €55
Waterontharder (mechanisch)C.a. €730
Waterontharder (elektronisch)C.a. €1200
Onthardingszout€30 per 50 kg
OnderhoudscontractCirca €130 (jaarbasis)
PlaatsingskostenVanaf €180
Rekenvoorbeeld met de totale kosten van een waterverzachtingssysteem

Veelgestelde vragen over een waterontkalker

Heb ik een waterontharder nodig in Weidum?
De hardheid van het water in Weidum is grofweg 5.90 dH. De meting in de provincie Friesland ligt op 6.72 dH. Prima te drinken, maar het kan beter! Een ontkalkingssysteem ontneemt kalk uit het leidingwater wat een positief effect heeft op de waterhardheid. Dit zachte water is beter van smaak en zorgt voor onder andere structureel lagere energiekosten en een fors lager gebruik van schoonmaakmiddelen.

Hoe gunstig is de terugverdientijd van een waterontkalker?
We hanteren een simpele berekening: per €1,00 die je eraan uitgeeft zie je uiteindelijk weer €0,70 tot €0,80 terug. Wij vinden dat je bovenal een waterontharder in huis laat plaatsen voor het gemak en wooncomfort. Denk aan prettige douchebeurt, meer smaak aan koffie en thee, een glanzende vaat en minder schrobben en poetsen. Je draagt ook je steentje bij aan het milieu!

Hoe werkt een waterontkalker precies?
Om kalk uit het water te halen zullen deeltjes calcium en magnesium moeten worden verwijderd. Dit proces kan doordat hard leidingwater door een cilinder met harsbolletjes heen gaat. De magnesium en calcium onderdelen gaan vastzitten aan de kunsthars bolletjes. In een andere cilinder wordt de hars worden schoongespoeld door het regenereren. Koop altijd kwalitatief onthardingszout. Een stuk betaalbaarder zijn de goedkope magnetische ontharders die werken op basis van magnetische velden. Het effect van deze theorie wordt door wetenschappers afgekeurd.

Moet ik het ook onderhouden of bijvullen?
Een servicebeurt voor de waterontkalking installatie is vrij eenvoudig, maar is noodzakelijk voor een zuinige werking. Installaties met eigen ontkalkingstabletten die gebruikt worden voor het regenereren dien je zo’n 4 keer per jaar bij te vullen. Regelmatig schoonmaken is belangrijk om de kwaliteit van het water te waarborgen. Dit kun je eventueel uitbesteden door een onderhoudscontract te nemen bij de leverancier van waterontharders in Weidum.

Wat zijn de positieve effecten van een waterontharder?
Kalkvrij water maken, dat doet een waterreiniger. Elk type huishouden heeft zijn eigen voordelen. Neem nou aspecten als: efficiëntere warmteoverdracht, een betere smaak van het water, minder schoonmaakmiddelen benodigd, minder last van huidirritaties en/of eczeem, minder last van kalkaanslag, een glanzende vaat, huishoudelijke apparaten gaan langer mee en je draagt bij aan het milieu (duurzaam).

Plaats een reactie